Stap 3: Maak een bak voor je moestuin - Makkelijke Moestuin
MM stappenplan 3: bak

Stap 3:
Maak een bak voor je moestuin

In de Makkelijke Moestuin gebruik je bakken die je vult met een speciale aarde-mix in plaats van gewone grond. Daarmee haal je al het zware werk weg uit je moestuin en je planten groeien fantastisch!


Zo'n bak voor je moestuin pas je aan aan je wensen en omstandigheden. Het is natuurlijk een heel verschil of je eindeloos veel ruimte tot je beschikking hebt of dat je midden in de stad woont en een moestuinbak op je balkon wilt plaatsen. 

Bepaal dus eerst of je een bak met of zonder bodem wilt. Een bak met bodem kan je op een tafel zetten of op poten of zelfs op wielen zodat je de bak zelfs kan verplaatsen als die in de weg staat.

PS: (De komende tijd wordt het 'oude' 10-stappenplan omgezet naar een 8-stappenplan, in dezelfde stijl als mijn nieuwe boek. De komende tijd pas ik de pagina's stuk voor stuk aan; ze worden beter en duidelijker.  Tot het zover is laat ik de oude stappen staan; dan kan je toch al aan de slag. Dit is nog zo'n 'oude' stap. Geef je op voor de nieuwsbrief, dan krijg je vanzelf een seintje als die vernieuwd is!)

Wat voor bak je ook wilt; het is wel belangrijk dat die aan een aantal voorwaarden voldoet. 

Het belangrijkste is de diepte van je je bak. Omdat je de Makkelijke Moestuinmix gebruikt hoeven je bakken niet al te diep te zijn. Je planten hebben ongeveer 15 tot 20 cm. van die mix nodig. 


Wat heb je nodig?

Je hebt dus materiaal nodig waarmee je een vierkante of rechthoekige bak maakt die ongeveer 20 cm. diep is. 

Bak van steigerplanken bak van steigerplanken

Houten planken zijn daarvoor het makkelijkst. Gebruik wel 'schoon' hout. Geen hout dus wat behandeld is met giftige stoffen om het tegen rot te beschermen. Die stoffen kunnen je planten opnemen via het water.

Mijn bakken

Mijn eerste moestuin bakken zijn van steigerplanken gemaakt. Die bleven achter na de bouw van ons huis. 

Inmiddels heb ik door de jaren heen wel het een en ander geleerd over houtsoorten. Steigerplanken worden van goedkoop grenen gemaakt (of zelfs vurenhout) wat niet zo lang meegaat. Mijn eerste bakken zijn dan ook totaal verrot afgevoerd en vervangen. Als ik nu bakken maak gebruik ik liever larix of douglashout. Dat gaat langer mee omdat er heel veel hars in zit.

Wil je weten hoe ik bij mijn laatste bakken te werk ben gegaan?


Ander materiaal

Je kan de bakken ook van andere materialen maken. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld van wat overgebleven stenen een bak gemetseld.


Maar ook stoepranden, balkjes, tuinranden, opsluitbanden voor tegels en gevlochten wilgentenen zijn prima.


Mijn favoriete materiaal is gratis materiaal. Kijk maar eens op een bouwplaats. Je kunt heel wat vinden in de afvalcontainers waarvan je een prima bak voor je moestuin kunt maken!


Waar moet je bak aan voldoen?

Het belangrijkste is dat de afmeting klopt en dat je ze kan onderverdelen in vakken van dertig bij dertig cm. Daarnaast moet het materiaal natuurlijk geen giftige stoffen aan je aardemix afgeven. Geimpregneerd hout valt daarom af.

Als laatste moet je bak toch zeker een paar jaar mee kunnen gaan: en niet na één seizoen al uit elkaar vallen. (Niets frustrerender dan een moestuintje vol met heerlijke groentes waarvan de bak van pure ellende uit elkaar valt!)

Om je een voorbeeld te geven:
verschillende tuincentra verkopen kant-en-klare 'vierkante meter bakken'. Deze bakken hebben niet de goede maat en daardoor zijn de 16 vakken veel te klein. Bovendien stelt het hout en het bijbehorende raster niets voor en is het zo kapot. 

Met een beetje zoeken kan je moestuinbakken kopen van goed hout; die er prima uitzien en lang meegaan.

Of koop ze bij mij in de shop ,
dan weet je zeker dat je aan alle kanten goed zit!  smiley

'Kost een paar centen maar dan heb je ook wat' zeggen ze hier in Groningen...

Rasters

Zonder raster geen Makkelijke Moestuin. Met een raster verdeel je je bakken in vakken van 30 bij 30 cm. Het houdt je tuintje overzichtelijk en efficiënt. 

Rasters maak je het makkelijkst van stroken plastic, houten latjes of lamellen van luxaflex.

Raster

Zelf gebruik ik niets anders meer dan de rasters van witte plastic strips; het raster ligt dan los op de aardemix en kan je makkelijk even oplichten of weghalen.

Bovendien gaan ze eindeloos mee; de rasters die ik maakte toen ik 14 was gebruik ik nu nog steeds. 

Deze stap staat natuurlijk wat uitvoeriger beschreven in mijn boek 'Jelle's Makkelijke Moestuin' . Daarin laat ik je precies zien hoe ik zelf mijn bakken en rasters gemaakt heb.

Bakken en rasters gemaakt?

Dan is het tijd voor de volgende stap: