De 3 grootste fouten die (beginnende) moestuinders maken

Veel mensen willen een moestuin.

Logisch, want wat is er leuker dan een zaadje in de grond stoppen en dat te zien opkomen? Om vervolgens het plantje te verzorgen, het te oogsten en op te eten.
Boontjes oogsten
Boontjes oogsten
Helaas zie ik veel mensen 3 grote fouten maken. Daardoor is hun moestuin láng niet zo succesvol als zou kunnen.

Of - en dat vind ik nog veel verdrietiger - ze houden er na een paar maanden weer mee op. Totaal gefrustreerd en teleurgesteld.

Wat die 3 fouten zijn?

Het antwoord is simpel:
  • te groot
  • te ver van huis
  • te moeilijk denken
De fouten zijn niet eens zo interessant. Wat je wilt weten is hoe je ze kunt voorkomen, toch?

Daar gaat ie:

1. Te groot en te veel

Zeg je moestuin dan denken de meeste mensen aan een flinke lap grond. Want anders brengt het niets op, toch?

Zo'n moestuin betekent vele uren spitten, onkruid wieden, bemesten en ander zwaar werk. Om over het onderhoud maar niet te spreken.
Voorjaar in de gewone moestuin
Voorjaar in de gewone moestuin

De meeste moestuinders zaaien ook veel te veel.

Als het ze al lukt om alles netjes op te laten groeien, dan komen ze om in de kropjes sla, kilo's peultjes en boontjes. En meestal allemaal tegelijk.

Maar het hele jaar door lekkere groentes oogsten kan ook anders.

Zet de knop om

Begin klein: met één of 2 moestuinbakken in plaats van een lap grond van minstens 100 m2. Omdat klein al heel veel opbrengt. Zonder al het zware en tijdrovende werk.

Hou je die bakken het grootste deel van het jaar optimaal gevuld, dan zul je je verbazen over de opbrengst.

Uit een paar vierkante meter moestuinbak haal je namelijk veel meer dan je je nu kunt voorstellen. Tot wel 5 keer meer dan uit een andere moestuin met dezelfde grootte.
3-fouten-veel-in-1-bak.jpg
Veel oogsten uit een enkele Makkelijke Moestuinbak

Wil je het toch wat groter aanpakken?

Plaats dan een paar moestuinbakken met groentes en nog wat extra bakken of growbags voor fruit en bloemen. Dan blijft het leuk en brengt het toch veel op, mooi verspreid over het hele seizoen.

Zonder dat omkomt in het werkt en de boontjes je bij wijze van spreken de neus uitkomen 😉

2. Te ver van huis


Het gezegde 'uit het oog uit het hart' geldt net zo goed voor een moestuin als voor wat of wie dan ook. Vergelijk het maar met een kamerplant verzorgen op je zolder. Die vergeet je geheid.

Omdat een Makkelijke Moestuinbak maar weinig ruimte inneemt, er prachtig uitziet en óók nog eens veel opbrengt, vinden de meeste mensen daar makkelijk een plekje voor.

In de voor- of achtertuin, op het (dak)terras en zelfs op het balkon. En dat is precies de bedoeling.
Makkelijke Moestuinbakken: vlak bij het huis
Makkelijke Moestuinbakken: vlak bij het huis

Een kleine tuin is prima

Want als je mij vraagt: "Jelle wat is beter: 10 bakken op een volkstuincomplex of 1 bak bij mijn keukendeur?" Dan zeg ik: "Ga voor die ene bak bij je keukendeur."

Die ene bak zie je elke dag. Je plukt er wat blaadjes sla voor de lunch en een radijsje voor op je broodje. Je knipt er wat bieslook voor je omelet.

Dat doe je echt niet als je eerst een kwartier moet fietsen om naar je volkstuintje te gaan.
3-fouten-gewone-moestuin-snel-even-oogsten.jpg
Even de tuin in om een salade bij elkaar te plukken

Heb je een grote tuin?

Voor een grote tuin geldt hetzelfde: ook dan zet je je bakken liefst zo dicht mogelijk bij huis. Zodat je ze kunt zien als je uit je raam kijkt of er langs loopt als je thuis komt.

Je ziet zo meteen of iets rijp is, je water moet geven, of dat een plantje wat steun nodig heeft. Een klein onkruidplantje pluk je meteen weg en bij ongedierte grijp je meteen in. Vóór het een plaag wordt.

3. Te moeilijk denken

Over moestuinen wordt naar mijn idee veel te ingewikkeld gedaan. Boeken en websites worden vol geschreven en ze vertellen allemaal iets anders.

Blijkbaar moet je van alles leren: over de grond, meststoffen, zaaien, dunnen en verspenen. Dan moet je nog gewikkelde schema's maken, leren over wisselteelt: het houdt niet op.

Logisch dat beginnende moestuinders daar onzeker van worden:

"Kan ik dat wel? Ik heb het nog nooit gedaan, ik heb geen groene vingers, misschien doe ik wat fout. Laat ik maar eerst een cursus volgen."

Voor je het weet haken ze af.

Moestuinieren is een makkie

En dat terwijl het heel eenvoudig is. Want moestuinieren is je plantjes geven wat ze nodig hebben om goed en gezond op te groeien. Dat zijn maar een paar dingen: genoeg zonlicht, water, voeding, lucht en ruimte.

Die vijf dingen kun je je plantjes op een omslachtige manier geven. Dan moet je alles doen waar gewone moestuinders altijd zoveel tijd aan kwijt zijn:
3-fouten-gewone-moestuin.jpg
Het hele jaar door spitten, bemesten en onkruid wieden
Het kan ook slimmer. Door het gebruik van de juiste materialen en methode.

Op die manier geef je de plantjes van het begin af aan de juiste omstandigheden mee en hoef jij je alleen nog maar bezig te houden met de leuke dingen: het zaaien, verzorgen en oogsten.

Over die ingewikkelde planning en schema's? Ook daar hoef je je niet druk om te maken. Al helemaal niet als je de gratis Makkelijke Moestuin app gebruikt.
app-zaaien.jpg
App vertelt je precies hoe je moet zaaien
Die app wijst je stap-voor-stap de weg. In 5 minuutjes per dag.

En wat als je niet met de app kunt of wilt werken? Dan gebruik je de zaaikalender in mijn boek. That's it.

Go with the flow

Het motto van de Makkelijke Moestuin is: go with the flow. Je zaait en plant je je bak vol met veel verschillende groentes en kruiden. Afhankelijk van de tijd van het jaar. En verder buig je mee met het seizoen, met het weer.

Want alle schema's ten spijt: de natuur kun je toch niet dwingen. Het kan kouder, natter, warmer of droger zijn dan normaal en alles heeft z'n invloed.
drip-grootste-fouten-regen.jpg
Dagenlang plensbuien en soms juist extreem droog
In de Makkelijke Moestuin buig je mee en pas je wat je doet aan bij wat je in je bak ziet gebeuren. Werk je met de app dan kijkt die over je schouder mee.

Zodra het kan begin je met oogsten, en blijft daar zolang mogelijk mee doorgaan. Komt een vak leeg? Dan kijk je op de app - of op de kalender - wat je er nu in kunt zaaien.
app-kiesjeplant.jpg
Kies een groente met hulp van de app

Zo blijft je bak vanzelf optimaal gevuld en oogst je het hele jaar door een variatie aan groentes. Al doende leer je en op een hele leuke en natuurlijke manier.

Op deze manier is moestuinieren appeltje/eitje. Want de meeste hobbels heb je door de materialen en het systeem van de Makkelijke Moestuin al genomen. De rest leer je vanzelf.

Sla die in bloei schiet wordt bijvoorbeeld bitter: die pluk je de volgende keer wat vroeger. Worteltjes die je verplant blijven tergend klein of krijgen hele rare vormen. Dat doe je eens en nooit weer.

Hoef je dan vooraf helemaal niets te weten?

Nee, eigenlijk niet. Niet als je met de app werkt.

Tuurlijk moet je wel je Makkelijke Moestuin goed opzetten. Dat heb je zo gedaan. Maar alles staat beschreven op de site en in mijn boek:

Nieuw boek de Makkelijke Moestuin 2.0
Heb je dat opzetten eenmaal gedaan - dat kan in een middag - dan ben je klaar om succesvol aan de slag te gaan.

3 fouten - die jij niet zal maken

Zo, nu weet je ze: de drie fouten die veel (beginnende) moestuinders maken. Andere moestuinders. Jij niet, want jij weet beter 😀

Ik wens je veel plezier en succes met je moestuin.

Moet je nog beginnen? Trek je dan niets aan van al die moeilijke verhalen die je van anderen hoort. Ga gewoon lekker aan de slag met je Makkelijke Moestuin.

Echt waar: het is veel makkelijker dan je denkt.

Hoe verder?

Als jij je net inschreef voor mijn e-mails, dan stuur ik je de komende dagen een paar hele leuke.

Over waarom een Makkelijke Moestuin zo goed werkt, wat het lastigst is bij een moestuin en hoe je dat oplost, voor wie een Makkelijke Moestuin is - en voor wie niet 😉 - en nog wat zaken.

Dus hou je mailbox in de gaten.
sig.jpg

PS:

Nog niet aangemeld voor mijn mails? Doe het dan nog even snel. Want iedereen vindt ze hartstikke leuk, jij vast ook 😄

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks