hoe het werkt (3/8)

Groentes telen in je
Makkelijke Moestuinbak

Op de vorige pagina heb ik je laten zien dat een echte Makkelijke Moestuin begint met een moestuinbak. Die staat op een zonnige plek en is gevuld met de super MM-mix.

Als dat gedaan is ziet het lijstje er zo uit:

De investering in de bak met de MM-mix willen we natuurlijk zo snel mogelijk terug verdienen. Daarom zetten we er zoveel mogelijk groentes in.

Raster en (eventueel) klimrek

bak met raster

Om elk stukje van de bak optimaal te beplanten, verdelen we die eerst in vakken van 30 bij 30 cm. Dat doe je met een raster dat je (liefst los) op de mix legt.

Zet eventueel een klimrek aan de achterkant (of noordzijde) van de bak als je ook klimmende groentes wilt verbouwen.

Nu is de bak klaar om vol te zetten met allerlei verschillende groentes.

Zie elk vak als een apart tuintje

Verschillende groottes groentes in MM bak

Klimmende planten zoals klimcourgettes of tomaten komen achter in de bak: bij het klimrek.

Makkelijke Moestuin bak

Zo staan de vakken helemaal vol maar krijgt elke plant toch precies de ruimte die hij nodig heeft. Op een van de volgende pagina’s ga ik hier uitgebreid op in.

Wat ik zelf heel cool vind is dat je - door al die verschillende groentes door elkaar te zetten - op een hele natuurlijke manier ziektes en plagen voorkomt. Zonder gebruik van nare (en dure!) bestrijdingsmiddelen.

Ook die kunnen dus weg:

Om te bedenken wat je gaat zaaien, kijk je waar een leeg vak is en wat daar op dit moment in kan. Op dat onderdeel van het systeem kom ik later terug; ik heb er een super handige zaaikalender voor gemaakt.

Sla plukken uit moestuin

Zo vul je de bak vak voor vak, en heb je elke centimeter ervan benut.

Als je dan ook nog eens een flink aantal soorten zaait én heel slim oogst, geniet je het hele seizoen door van veel verschillende groentes.

En omdat de bak dicht bij je huis staat, hoef je alleen maar je keukendeur uit te lopen om wat kruiden en groentes voor je salades en/of maaltijd te plukken.

Je oogst dus meestal niet de hele plant maar je plukt er wat van. De rest van de plant groeit vrolijk verder.

Op deze manier kan je van één slaplantje bizar veel en lang oogsten!

Omdat dit systeem je plantjes alles geeft wat ze nodig hebben, is het onderhoud van je moestuin super simpel:

Je geeft wat water, je zaait een vak in, plant een plantje... en soms pluk je een ingewaaid onkruidje weg en help je een plantje bij het omhoog klimmen bij het klimrek.

Eigenlijk zijn dat alleen maar de leuke dingen van het moestuinieren. Het zal je - hooguit - vijf minuutjes per dag kosten.

En het grote arsenaal aan gereedschap wat je hiervoor nodig hebt?

Nou, zet je schrap:

Een schepje, een emmer, een bakje en een schaar. That's it.

Voila, het hele lijstje is afgewerkt:

Dit lijstje geeft precies aan waarom de Makkelijke Moestuin zo goed werkt.

Want daarmee geef je plantjes alles wat ze nodig hebben - zonlicht, water, voeding, lucht en water - zonder dat je daar moeilijke dingen voor hoeft te doen, al je vrije tijd aan kwijt bent of nog van alles moet aanschaffen.

De basis en verder

Ik heb je nu heel kort de basis van de Makkelijke Moestuin uitgelegd. Als je dit goed doet is de rest van het moestuinieren appeltje-eitje.

En geloof me: het wordt nog een stuk genialer! Want als de bak eenmaal staat, gebruiken we ook een slim systeem om die in te zaaien en te beplanten.

Dus op naar de volgende pagina, want daar laat ik je zien hoe je zoveel mogelijk oogst haalt uit één zo'n moestuinbak:

zaaien in de Makkelijke Moestuin