MM blog-MM tomaten zaaien

De lekkerste Tomaten zaaien :
op mijn manier


Zelf tomaten zaaien? Dat kan heel goed.

Je moet wel al in maart of april binnen beginnen want de planten doen er vrij lang over voor ze oogstbare tomaten produceren. Ze kunnen absoluut niet tegen vorst en mogen pas eind mei naar buiten.

Nu ben ik niet zo dol op voorzaaien (ik vind het best een gedoe om plantjes binnen op te kweken tot mooie sterke planten) dus als ik het doe moet het wel de moeite waard zijn!


De lekkerste tomaatjes


In de zomer van 2011 proefde ik voor het eerst de allerlekkerste tomaatjes.
Mijn moeder had ze meegenomen uit een dure groentewinkel; in een prachtig bakje met een heel mooi label. Ik mag de naam niet noemen want die is beschermd.

Als experiment hebben we de verse zaadjes gebruikt om te zaaien en dat werd een groot succes. Nu wil ik nooit meer andere tomaten in mijn bakken!

En dus ga ik elk jaar in maart al aan de slag. Uit noodzaak want van dé lekkerste tomaatjes wordt geen zaad verkocht, laat staan dat je een plant kan kopen!

Gelukkig heb ik wel een makkelijke manier om voor te zaaien ontdekt en die wil ik je graag laten zien.

Waar kan je dé lekkerste kerstomaatjes vinden?

Ze zijn te koop bij gespecialiseerde groentewinkels en delicatesse shops. Ik was al bang dat ik daarvoor in de stad moest zijn maar gelukkig verkoopt de groenteboer in het dorp verderop dezelfde heerlijke - maar wel erg dure! - tomaatjes in zijn winkel.

Ik ben dus net weer naar zijn winkel gegaan, heb een klein bakje van deze tomaatjes gekocht, er erg van genoten en heb - weliswaar met moeite - één exemplaar aan de kant gelegd.

Dit jaar laat ik jullie stap voor stap zien hoe ik mijn tomaten voorzaai en opkweek.


10 maart 2013:

Deze week de eerste stap:

Ik vul een plastic bakje met een laagje vochtige vermiculiet.  (Ik gebruik daarvoor fijnere korrels vermiculiet dan die in de Makkelijke Moestuin Mix zit.)

 


Ik snij mijn tomaatje door. Zie je hoeveel zaadjes er in een tomaatje zitten? Meer dan genoeg voor 2 bakjes! (Ik maak er dus nog een klaar.)

Dan knijp ik de zaadjesprut boven de bakjes uit en verdeel het zo goed mogelijk over het hele bakje. Best lastig want het plakt behoorlijk aan elkaar. (de rest van het tomaatje heb ik alsnog opgegeten; heerlijk!)

In één zo’n tomaatje zitten heel veel zaadjes maar we willen dit jaar dan ook flink wat planten in de kas zetten, een aantal buiten in de bakken zetten en een aantal planten weggeven (o.a. aan de groenteman die niet gelooft dat je deze tomaatjes zelf kan kweken!).

Daarna heb ik de zaadjes afgedekt met nog een laagje vermiculiet, het bakje afgedekt met een dekseltje en in de vensterbank gezet.

Dat afdekken is superhandig omdat ik nu niet hoef op te letten of de vermiculiet uitdroogt. Ik hoef er dus niet naar om te kijken.

(Wat ik natuurlijk wel deed: veel te leuk! In de loop van de week dacht ik al wat hele kleine worteltjes te ontdekken bij de zaadjes die tegen het bakje aanlagen.)


17 maart 2013

Nu, een paar dagen later, ziet het er zo uit:

Wauw!
Daar is echt al van alles opgekomen!

 

 

 

 

Voorzichtig haal ik het dekseltje eraf en ja hoor:

Na een week zijn er al enorm veel zaadjes uitgekomen. De bakjes staan behoorlijk vol!

Nu moet ik al vrij snel de piepkleine plantjes van de kerstomaatjes gaan verplanten en meer ruimte geven.

Dat laat ik je in de komende week zien (hou dus mijn blog en Facebook in de gaten als je het wilt volgen)

Voor nu laat ik ze nog even in de afgesloten bakjes staan. Wel op een hele lichte plek want licht hebben ze nu echt nodig. Anders worden het hele zielige plantjes en is al mijn werk (!) voor niets.


Doe mee!

Wil je ook op mijn manier tomaten zaaien? Dat kan. Ik heb een hele pagina gemaakt over voorzaaien op vermiculiet.

En om het je makkelijk te maken heb ik een voorzaaipakket gemaakt met alles wat je nodig hebt om zelf de lekkerste tomaten te zaaien. 

Het enige wat je dan zelf nog moet kopen is zo'n lekker tomaatje bij de groenteboer!
 

 


Wil je een reactie achterlaten?