De ideale moestuinbak - Makkelijke Moestuin
MM moestuinbak

De ideale moestuinbak:
speciaal voor de Makkelijke Moestuin


De ideale moestuinbak, speciaal voor de Makkelijke Moestuin: ambachtelijk gemaakt van duurzaam, nederlands hout wat je niet hoeft te bewerken. Op maat gemaakt en compleet met Makkelijke Moestuin Mix, raster en anti-worteldoek.
 


beurs Groen-Event in Leeuwarden 2012
 

Toen we vorig jaar op een beurs stonden hadden we twee prachtige moestuinbakken meegenomen. Die waren gemaakt door Eisse - een bevriende aannemer - en zijn zoon Rutger.

Veel mensen vroegen er naar en een aantal mensen maakten zelfs foto's om ze na te maken. Logisch, want in tegenstelling tot mijn eigen bakken zagen ze er super professioneel en mooi uit.


Zelf maken of niet?

Bakken voor je Makkelijke Moestuin maak je natuurlijk het liefste zelf van gebruikt materiaal. Dat heb ik ook gedaan. Dat is het duurzaamste wat je kan bedenken.

Maar heel veel mensen kunnen of willen dat niet en willen liever een bak kopen. (Ik heb al menig mail gehad met de vraag of ik niet een bak wilde maken. Niet dus!)

Dus kopen ze een 'vierkant tuinieren bak' bij een tuincentrum of ander bedrijf die óf niet de juiste maten heeft óf van waaibomenhout gemaakt is wat als je geluk heb twee seizoenen mee gaat óf van hout dat geïmpregneerd is met stoffen die je echt niet in je groentes wilt hebben. (Of - met een beetje pech - met alle drie, dat kan ook!)

Inmiddels is er een heel aanbod en vond ik het niet nodig om met de zoveelste moestuinbak op de markt te komen.
 

Op verzoek!

Toch bleef ik mails ontvangen of ik niet voor een moestuinbak kon zorgen en dan liefst helemaal compleet, dus met aardemix en raster.

En daar zag ik wel wat in! De Makkelijke Moestuin is juist zo makkelijk door de combinatie van de juiste afmeting, het raster en de ideale aardemix. Om dat allemaal bij elkaar te sprokkelen vinden veel mensen blijkbaar lastig.

Op veler verzoek heeft Eisse het afgelopen jaar een aantal Makkelijke Moestuinbakken gemaakt en geleverd. Helaas kan Eisse dat niet blijven doen (de vraag wordt te groot) en moesten we op zoek gaan naar een andere oplossing. 

Gelukkig hebben we die gevonden!


Dé Makkelijke Moestuinbak

Vanaf maart kunnen we onze eigen bakken leveren, met of zonder bodem en met of zonder poten.
 

Moestuinbak zonder bodem:

De open bakken kan je zo op je bestaande grond zetten (er zit een stuk anti-worteldoek bij waar je de bak op kan zetten)

Moestuinbak met bodem:

De bakken mét bodem kan je gebruiken voor je terras, je balkon, of op een tafel.

Je kan ook bijpassende poten krijgen. Daarmee bepaal je zelf de hoogte. Als je in een rolstoel zit moet de hoogte bijvoorbeeld anders zijn dan als je staande in je bak wil werken.

(Zelf heb ik de bak voor mijn opa op een oud werkblok geplaatst. Een tweedehands tuintafeltje uit de kringloopwinkel zou ook kunnen!)

De bodem van de tafelbakken ligt los in de bak. De planken overlappen elkaar zo dat het overtollige vocht wel kan weglopen:

Door de bodem af te dekken met een stuk (meegeleverd) anti-worteldoek doet voorkom je dat de ruimtes tussen de planken dicht slibben met de MM-mix.


Het hout

De bakken zijn gemaakt van dik, stevig, duurzaam Nederlands hout wat - onbehandeld - lang meegaat. (Minstens 7 jaar en waarschijnlijk nog veel langer!)

Het hout vergrijst op den duur; ik vind dat erg mooi omdat het heel natuurlijk staat in onze tuin. (Wil je de houtkleur behouden dan kan je het insmeren met lijnzaadolie.)


Bak op maat

De 'standaard' afmetingen zijn 120 bij 120 cm of 90 bij 90 cm. Maar ook andere maten zijn mogelijk, net wat je handig vindt en in de tuin (of op je balkon) past.

De diepte van de standaard bakken is 20 cm, die van de tafelbakken 16 cm. Omdat je planten prima groeien in 15 cm mix (zie hieronder) is die diepte prima.

Ik vind het zelf prettig om in de tuin wat meer diepte te hebben zodat ik niet zo voorzichtig hoef te zijn als ik de bakken in het voorjaar aanvul met een kruiwagen compost. Voor een tafelbak vind ik dat niet nodig. Daar zal je vanzelf preciezer in werken. Bovendien; hoe minder mix, hoe lichter de bak!
 

Makkelijke Moestuin Mix

Een bak met ideale afmetingen is één ding maar een ideale aardemix voor je groente, kruiden en bloemetjes is minstens zo belangrijk! Daarom verkopen we de bakken in principe inclusief de vulling.

Deze MM-mix bestaat uit gelijke delen compost, turfmolm en vermiculiet. Deze 'grond' is makkelijk te bewerken, biedt alles wat je planten nodig hebben en houdt goed water vast zonder ooit te nat te worden. Met deze mix is succes verzekerd!

15 cm. van deze mix is voldoende om (bijna) al je groentes prima op te laten groeien.

Moeilijk te geloven? Check this out:

15 cm MM-mix is genoeg

Lees meer over de Makkelijke Moestuin Mix
 

Raster

Zonder raster geen Makkelijke Moestuin!

Een raster zorgt voor het overzichtelijk indelen van de bak in vakken van 30 bij 30 cm. Eén zo'n vak is precies groot genoeg voor het kweken van bijvoorbeeld 16 radijsjes, 9 bietjes, 4 kropjes sla of 1 bloemkool.

Ons raster is gemaakt van flexibele plastic strips en ligt bovenop je mix (in tegenstelling tot de houten latten die je vaak ziet en die aan de bak zijn vastgemaakt). Dat werkt veel makkelijker dan een raster wat erboven hangt.

Bovendien haal je het makkelijk even weg als je in meerdere vakken tegelijk wilt werken (bijvoorbeeld compost toevoegen) of als je het schoon wilt maken.

Je kan het zelfs in de winter naar binnen halen als je wilt; het neemt ingeklapt maar heel weinig ruimte in. Maar je kan het ook gewoon buiten laten: het materiaal is vorstbestendig, gaat eindeloos mee en blijft flexibel en mooi.

Ik heb al veel rasters uitgeprobeerd (houten latten, touwtjes, bamboestokken en lamellen) maar dit materiaal vind ik het handigst, meest praktisch, duurzaamst en mooist.


Klimrekken

Een van de meest opvallende onderdelen van de Makkelijke Moestuin is het klimrek voor groentes.

Langs dit verticale rek groeien tomaten, courgettes, bonen, erwten, sugarsnaps en pompoenen. Zo nemen ze veel minder ruimte in als in een normale moestuin en het ziet er prachtig uit!

Volgend voorjaar kunnen we je een prachtig rek van stalen buizen met een net leveren: makkelijk aan je bak te monteren en oersterk!


Extra's

Bij elke moestuinbak krijg je ook nog:

  • 1 zak compost voor het aanvullen van de vakken na de oogst
  • 1 stuk anti-worteldoek (voor onder de bak of in de bak met bodem)

Kortom: de enige echte ideale Makkelijke Moestuinbak!
Met zo'n moestuinbak, met alles erop en eraan, ben je verzekerd van succes!