App


Wat is de Makkelijke Moestuin App?

De MM-app is een gratis (!) app waarmee je leert moestuinieren. Op de manier van de Makkelijke Moestuin. Ik leg je zo dadelijk uit wat de MM-app precies is, waar die voor bedoeld is en wat ie doet.

Waarom hebben we de Makkelijke Moestuin App gemaakt?

Veel mensen zijn enthousiast over de Makkelijke Moestuin. Ze lezen de site, schaffen mijn boek aan, volgen het stappenplan en gaan aan de slag. De meeste mensen behalen daar prachtige resultaten mee.

Kinderen aan het werk in hun makkelijke moestuin

Toch zijn er ook mensen die het in het begin nog niet zo makkelijk vinden om goed gebruik te maken van hun Makkelijke Moestuinbak.

Ze hebben hun moestuinbak goed opgezet, maar als het aankomt op het zaaien en het verzorgen van de plantjes worden ze onzeker:

"O jee, heb ik het boek wel goed gelezen?”
"Wat zet ik nu waar?"
"Heb ik alles wel onthouden?"

Sommigen beginnen heel voorzichtig met een paar zaadjes of plantjes, en anderen zetten hun vakken juist veel te vol. Als er dan iets mis gaat - door het weer, of door ongedierte - raken ze in paniek en weten ze niet wat ze moeten doen.

Best begrijpelijk als je nog nooit ge(moes)tuinierd hebt. Maar de oogst zal in beide gevallen vies tegenvallen. Net als het plezier in de moestuin.

Jammer, want als ze in die eerste maanden een klein beetje hulp hadden gehad om ze over hun onzekerheid heen te helpen, was hun moestuin vanaf de eerste start de eetbare oase geworden die ze voor ogen hadden.

Goed nieuws want die hulp is er: de MM-app!

Wat is het?

De MM-app is volledig afgestemd op het systeem en de zaden van de Makkelijke Moestuin. Alles wat jij in de App doet, doe je ook in het echt: in de MM-bakken die jij in je tuin hebt staan.

In de app kan je dan ook meerdere bakken aanmaken.

Wil je zeker weten of jouw moestuinbak overeenkomt met het MM-systeem? Kijk dan eerst even op het systeem van de Makkelijke Moestuin

De app neemt je compleet aan het handje en vertelt je stap voor stap wat je moet doen.

Dat begint met het uitkiezen en zaaien van de groentes die je op dat moment in je vakken kan zetten. Vervolgens laat de app je zien hoe je je plantjes moet verzorgen tijdens het groeien.

Makkelijke Moestuin App

Dat gaat net zo lang door, tot je je groentes kan oogsten en het lege vak weer klaarmaakt voor de volgende ronde.

Van maart tot oktober laat de app je zien in welk stadium al je plantjes zich bevinden, en stelt je telkens vragen of het goed gaat.

Groeit een groente sneller dan verwacht dan kan je doorklikken, is het koud en gaat het langzamer, dan wordt de volgende stap voor dat vak nog even uitgesteld. Mocht er iets fout gaan dan geeft de app je mogelijke oplossingen.

Makkelijke Moestuin App

Een soort pseudo-Jelle dus die over je schouder meekijkt ;-).

Weg dus met de koudwatervrees want moestuinieren leer je door te DOEN. Met deze app begin je in één keer goed.

Het doel van deze app

Boontjes oogsten in de Makkelijke Moestuin

Weet je, het is niet mijn bedoeling om je volledig afhankelijk te maken van een app. Maar als je net begint, leert de app je spelenderwijs hoe een Makkelijke Moestuin werkt. De berichtjes vertellen je namelijk precies wat je moet doen.

Gebruik de app dan ook net zo lang tot je denkt: “Aha, is het zo makkelijk? Dit kan ik zelf ook wel!”.

Dan heb je door hoe het systeem werkt, heb je gevoel gekregen voor het zaaien, verzorgen en oogsten van je plantjes en kan je voortaan helemaal zelf je moestuinbakken gevuld houden.

Vanaf dat moment ben jij een echte MM-er en zal je de app waarschijnlijk alleen nog gebruiken bij het uitkiezen van je groentes, of om te weten wat je op dat moment (nog) kan zaaien.

En dat is precies wat we willen want het doel van de app is om zichzelf overbodig te maken. En jij bepaalt wanneer dat moment daar is.

Onze wens voor jou

Wat wij voor jouw willen, is dat jij straks niet voor een miezerige moestuinbak met vier kropjes sla en wat peterselie staat, maar voor een bak die tot over de rand gevuld is met verse groentes: een eetbare oase.

Volle moestuinbak

Als je dát meemaakt weet ik zeker dat je verkocht bent. En je de komende jaren - of zelfs de rest van je leven - geniet van je eigen verse oogst.

Wij willen dat zoveel mogelijk mensen laten ervaren. Daarom hebben we (mijn broer Arjen, onze vriend Robbin, mijn moeder Saskia en ik) ruim een half jaar lang keihard gewerkt om deze gratis app te realiseren.

Dus waar wacht je op? Download de app, ga aan de slag, en vertel het aan iedereen die denkt dat zelf verbouwen van groentes te moeilijk is.

Lets grow some food!

Download de app (dat kost je 2 minuutjes):

Voor de iPhone:

De HD-versie voor de iPad:

En voor Android:

Wat heb je nodig om met de App te werken?

Behalve de MM-app heb je nodig:

  • één of meerdere moestuinbakken
  • onderverdeeld in vakken van 30 bij 30 cm
  • gevuld met Makkelijke Moestuinmix
  • voedzame compost om de MM-mix tijdens het seizoen aan te vullen
  • Makkelijke Moestuinzaden

Klik hier om te kijken hoe je aan die spullen komt

Makkelijke Moestuinzaden en de app

De MM-app werkt 1-op-1 met de Makkelijke Moestuinzaden.

Zaden van de Makkelijke Moestuin

We hebben de 30 makkelijkste, lekkerste en leukste groentes uitgekozen en die in vijf doosjes verpakt.

Samen is het meer dan genoeg om een flink deel van het jaar je bakken goed gevuld te houden en gevarieerd te oogsten.

Klik hier om de zaden in de shop te bekijken

In de app vink je aan welke doosjes jij hebt.

Elk stadium van de 30 verschillende groentes is helemaal uitgeschreven en geïllustreerd: Robbin heeft er meer dan 1000 tekeningetjes voor gemaakt.

Zodra je een van deze soorten in een vak zet, gaat er een timer lopen die de tijd berekent voor de volgende stap. Zo ga je stap voor stap van zaaien naar oogsten.

Voor de ene groente zijn er meer stappen dan voor de andere. De tijden tussen de stappen, zijn per groente berekend op basis van de gemiddelde tijden van zaaien tot oogsten.

Omdat dat door het weer kan afwijken, vraagt de app regelmatig of je al klaar bent voor de volgende stap. Als dat niet zo is, berekent de timer opnieuw de juiste tijd.

Wil je ook nog wat andere planten in je bakken zetten, dan kan je daarvoor vakken blokkeren.

Voor wie is de App niet bedoeld?

De app is gemaakt voor het systeem van de Makkelijke Moestuin. Tuinier je in een traditionele moestuin in de volle grond, dan heb je er niet veel aan.

Ook is de app niet geschikt voor het uitgebreid plannen en het maken van schema's zoals gevorderde moestuinders dat nog wel eens doen. Zelf zaai ik lekker met het seizoen mee en plan eigenlijk bijna niks.

Verwacht je met deze app een eindeloos aantal verschillende soorten planten en groentes in je bak te kunnen zetten, dan moet ik je teleurstellen. Zo'n app zou er anders uitzien en heeft ook een ander doel.

Deze app leert je moestuinieren, en met de 30 soorten waaruit je kan kiezen, doe je dat. Heb je dat gedaan, dan kan je al die andere soorten altijd nog in je bak zetten.

De app is dan ook niet bedoeld voor de gevorderde MM-er of de teelt in kas en koude bak.

Wanneer en hoeveel water je moet geven, laten we aan jezelf over. Regent het lang en veel dan sla je het over, en is het droog en warm dan doe je het vaker. Lijkt me logisch, toch?

Er zit dan ook geen weerfunctie in de app: daar is het gewone weerbericht veel beter in. Net zoals je leuke recepten voor de oogst beter uit een kookboek kan halen.

Hoe gebruik je de app?

Goede vraag!

Het is niet moeilijk hoor; het meeste wijst zich wel vanzelf.

Maar om je alvast een indruk te geven, laat ik je op de volgende pagina zien hoe je ermee aan de gang gaat en hoe de app je op de hoogte houdt van de dingen die jij in jouw (echte!) moestuinbak doet.

Op naar de gebruiksaanwijzing van de MM-App!