hoe het werkt (8/8)

beginnersfouten en valkuilen
van een moestuin

Hé leuk; je bent benieuwd naar mijn 'wijze' raad!

Zo wijs ben ik niet hoor, maar ik heb door de jaren heen wel het een en ander geleerd over moestuinieren. Vooral dat het eigenlijk heel simpel is omdat je planten maar een paar dingen nodig hebben: zon, lucht, ruimte, water en voeding.

Dat kan je op een slimme en makkelijke manier doen - daar hebben we het al over gehad - maar het kan ook heeeeel moeilijk, en heeeel vermoeiend!

Daar gaat ie:

1. De gewone moestuin

Je zou kunnen kiezen voor een gewone moestuin.

Daar heb je veel ruimte voor nodig en daar moet je heel veel voor doen:

spitten in de moestuin
  • De grond bewerken (elk jaar weer);
  • Vechten tegen het onkruid (het hele jaar door);
  • De perfecte bemesting geven;
  • Zaai-en oogstschemas uitwerken en bijhouden;
  • Aan wisselteelt doen (zaaibedden roteren);
  • Rijtjes groentes zaaien (die je vervolgens weer moet uitdunnen);
  • De uitgedunde plantjes verspenen (= een ander plekje geven);
  • Ziektes en plagen bestrijden (vaak met enge middeltjes);
  • Een arsenaal aan (duur!) tuingereedschap aanschaffen.

Om vervolgens alles in één keer te oogsten en om te komen in een paar soorten groente.

Reken maar dat daar het grootste deel van je vrije tijd in opgaat!

Overdreven? Nee hoor. Ik heb het ooit allemaal precies op een rijtje gezet.
Als je dat wilt lezen kan dat hier. Kom dan wel weer terug!

Het is echt niet zo dat ik compleet tégen een tradionele moestuin ben. Veel mensen vinden het zware werk juist hartstikke leuk en sommige zijn ook adembenemend mooi:

traditionele moestuin

Maarten van Maartens Moestuin is een voorbeeld van iemand bij wie een "gewone moestuin" juist heel goed past en werkt.

Maar laten we eerlijk zijn; voor de meeste mensen is het niet weggelegd.

En ik moet er niet aan denken!

2. De net-niet moestuinbak

De net-niet-moestuinbak neemt een aantal nadelen van een gewone moestuin weg. Je hebt er niet veel ruimte voor nodig en het kost je niet veel om te starten.

In het beste scenario ziet het er zo uit:

de net niet moestuinbak

Niet heel inspirerend toch?

Sinds de moestuin - en vooral tuinieren in 'vierkante meterbakken' helemaal hot is, zijn veel bedrijven er bovenop gesprongen.

Je kan overal moestuinbakken kopen. Van spotgoedkoop tot super de luxe. Om het nog niet eens te hebben over de andere producten. Potgrondje hier, moestuinmixje daar… Aangevuld met tig speciale meststoffen, bestrijdingsmiddelen (tegen slakken en luizen), kweekbakjes, starterskitjes, enz. enz.

Top, toch?

Mwaahh...

Introducing: ...tromgeroffel... Ans!

Ans wil een moestuintje in haar achtertuin. Da's gezond: verse groentes, lekker buiten zijn, leuk voor de kinderen én het is goed voor het milieu.

Ans koopt een goedkope moestuinbak, wat zaadjes, kant en klare plantjes en de goedkoopste potgrond die ze kan vinden.

In het begin van het jaar gaat het best lekker. Ans vindt het zaaien erg leuk en de planten groeien! Logisch, want potgrond bevat veel meststoffen voor de eerste maanden. Daardoor groeit vooral het blad van de meeste groentes snel.

Dat lijkt mooi, maar die snelle bladgroei kan ook ten koste gaan van de oogst. Zo zijn de bieten, wortels en radijsjes die Ans na een poosje oogst bedroevend klein.

Ook moet ze elke dag veel water geven. De potgrond droogt snel uit en houdt het water niet zo goed vast.

moestuin ellende

Dan is de voeding in de potgrond op. De groei stopt en Ans moet op zoek naar aanvullende meststoffen. Da's ingewikkeld want lang niet alle planten hebben hetzelfde nodig. Dus gaat Ans op zoek naar informatie.

Ze plukt wat van het internet, koopt een boek, vraagt advies aan wat mensen met een volkstuin, koopt nog een boek … Ze snapt er niet veel van want de een spreekt de ander tegen. Dat is niet zo vreemd, want de teelt in bakken is nu eenmaal anders dan die in de volle grond.

Bovendien blijken de plantjes die uit haar zaadjes komen niet echt geschikt voor kleine bakken: de planten verstikken elkaar, staan in elkaars schaduw, en ze kan er maar weinig van kwijt. Niets doet het echt goed en de bak van goedkoop flinterdun hout begint van ellende uit elkaar te vallen.

Uiteindelijk is het één grote teleurstelling.

Niemand wordt hier vrolijk van.

Ans niet, haar kinderen niet, en - als Ans mij mailt dat "zo'n moestuinbak niet werkt en al helemaal niet makkelijk is" - ik ook niet!

Maar even serieus:

Mensen zoals Ans, beginnen met de beste intenties: 'goed voor het milieu', 'duurzaam bezig zijn', 'lekker gezond'. Maar door het overweldigende aanbod schaffen ze allerlei (vaak goedkope) spullen aan die niet echt goed werken. Het trieste is dat die spullen door het teleurstellende resultaat vaak al na een paar maanden bij het grof vuil terecht komen. Het milieu wordt er dus ook al niet vrolijk van.

Helemaal zonde is dat ze door de slechte ervaring de moestuin afstrepen: 'heb het geprobeerd - werkt niet'. Om er nooit meer op terug te komen.

Hoe had Ans het ook kunnen doen?

Natuurlijk kan ik niet voorkomen dat de markt wordt overspoeld met producten die er leuk uitzien maar die niet werken.

Of dat er bedrijven zijn die als voornaamste doel hebben je doorlopend allerlei aanvullende producten aan te smeren zoals meststoffen en enge bestrijdingsmiddelen die ook nog eens heel slecht zijn voor het milieu (denk aan Roundup en Bayer).

Maar omdat je hier bent, kan ik je wel waarschuwen om er niet in te trappen.

Want wat je als beginner nodig hebt is een systeem dat je volgt om te leren moestuinieren. In een tuin die je in één keer meteen goed opzet, met duurzame materialen. Alleen dan heb je er lang plezier en voldoening van.

Als je vanaf het begin af aan goed te werk gaat, en daar net iets meer aan uit geeft, zal je op de lange duur honderden euro's besparen. Dan hoef je - met uitzondering van wat zaadjes en compost - nooit meer wat aan te schaffen. Van wat je leert, zal je de rest van je leven profijt hebben.

moestuin feest

Daarom heb ik de Makkelijke Moestuin opgezet.

Als Ans daar mee begonnen was, had ze me een hele andere mail gestuurd;-)

moestuin feest

Ik wil zeker niet beweren dat de MM de enige juiste manier is om een moestuintje op te zetten, maar inmiddels zijn er al tienduizenden mensen die het systeem helemaal volgen en er super enthousiast over zijn.

Dat zegt toch wel wat, toch?

Op dus naar het volgende gedeelte:

Aan de slag

PS:

De naam Ans is natuurlijk verzonnen. Maar het verhaal is wel echt, en gebaseerd op de vele voorbeelden die ik in mijn mailbox krijg en op Facebook langs zie komen.