28 mei 2017

Eind mei: compost aanvullen en meer

We hollen naar de zomer. De maand juni is in aantocht en de groentes schieten de grond uit. De eerste vakken komen leeg en het is tijd voor compost aanvullen.

De Makkelijke Moestuin eind mei:

Wat tips voor de verzorging van je moestuinbakken:

Lege vakken

Ben je eenmaal aan het oogsten, dan krijg je vanzelf te maken met lege vakken. Want oogst je alle radijsjes dan is het vak leeg.

Het kan ook zijn dat de peterselie van vorig jaar doorschiet, de viooltjes zijn uitgebloeid, of de rucola te groot en dus bitter wordt.

Rucola wordt te groot, peterselie gaat bloeien
Rucola wordt te groot, peterselie gaat bloeien

De truc is er niet te lang bij stil te staan. Pluk wat je nog wilt gebruiken en hup: leegmaken dat vak. Haal de planten met wortels en al weg en schep de mix tot op de bodem goed los.

Dan vul je de MM-mix in het vak aan met een flinke schep compost: organisch materiaal vol voedingsstoffen voor je nieuwe plantjes.

"Wat is een flinke schep compost, Jelle?”

Laat ik het uitleggen: de bedoeling is dat het vak na het aanvullen weer weer mooi vol zit. Daarom maak je de MM-mix tot op de bodem goed los en mengt er nét zoveel compost door tot de laag mix weer 20 cm is.

Vak aanvullen met een schep compost
Vak aanvullen met een schep compost

Waarschijnlijk is dat wat hoger dan in de vakken ernaast. Maar als je minder toevoegt, krijgen de nieuwe plantjes niet genoeg voeding.

Het hoeft niet zo heel precies maar het komt dus meestal neer op een flinke schep.

Daarna zaai je meteen weer wat nieuws. Liefst van een andere plantenfamilie dan die er eerst stond. Dus uit een zakje met een ander kleurtje. Komt dat niet uit, dan moet je er ook niet al te moeilijk over doen. Het is een richtlijn, geen wet ;-)

Waarom compost aanvullen en geen meststoffen?

Compost wordt alom gebruikt als bodemverbeteraar. Het stimuleert het bodemleven - denk aan wormen - en zorgt voor een luchtiger en gezondere bodem.

Compost bevat ook natuurlijke voedingsstoffen en mineralen die langzaam en langdurig afgegeven worden.

Makkelijke Moestuin compost
Makkelijke Moestuin compost

Kunstmest doet dat allemaal niet. Maar ook bij natuurlijker meststoffen komt voeding snel vrij. Bovendien houdt bijna niemand zich aan de voorschriften en wordt er meestal te veel van gebruikt, zeker in de kleine oppervlaktes van moestuinbakken.

Bij te veel voeding groeien planten te hard. Daardoor worden ze extra vatbaar voor ziektes. Radijsjes en wortels maken dan ook meer blad aan maar minder wortel. En daar was het je juist om te doen, toch?

Om even terug te komen op de vraag: Makkelijke Moestuinmix bestaat voor een derde deel uit onze MM-Supercompost. Da's niet voor niets want samen met de vermiculiet en de turf is een ideale moestuinmix voor al je plantjes.

Makkelijke Moestuinmix: een derde deel compost
Makkelijke Moestuinmix: een derde deel compost

De compost wordt door de planten opgebruikt, de rest niet. Daarom moet je de compost aanvullen en gaat de mix dan haast eindeloos mee.

Compost als voeding werkt en het is duurzaam en goedkoop. Dus waarom zou je iets anders aan de MM-mix toevoegen?

Gebruik een goede, voedzame compost - zoals onze MM-Supercompost - en je plantjes, het milieu én je portemonnee zullen je er super dankbaar voor zijn.

Zakken MM-Supercompost haal je af bij een van de verkooppunten. Ze hebben het niet allemaal in huis, dus check even vooraf.

De zakken zijn vanaf 14 stuks ook in de shop te bestellen. Of bestel ze samen met de MM-mix.

Zelfgemaakte compost

Compost kan je heel goed zelf maken. Dat is nóg voordeliger :-)

Let er wel op dat de compost voedzaam genoeg is. Zelf voeg ik behalve groen-afval ook houtsnippers en vergane paardenmest toe aan mijn composthoop.

Lees meer over mijn compostfabriek

Verzorgen van je plantjes

Het verzorgen van de plantjes in een Makkelijke Moestuinbak is een makkie en kost maar weinig tijd. Het komt hier op neer:

Water geven

Geef als het nodig is elke dag water.

Doe dat liefst aan de voet van de planten. Zo bespaar je niet alleen veel water, maar de rest van de mix blijft droog. Dan heb je ook minder last van slakken want die vinden droge mix niet fijn.

Een gevulde emmer met een bakje naast je moestuinbak is superhandig: precies op de plek waar je het nodig hebt. Bovendien verwarmt de zon het water dan een beetje op.

Water geven: met een bakje
Water geven: met een bakje

Planten houden niet van ijskoud water, maar van te heet water gaan ze zelfs dood.

Let daarom bij zonnig weer goed op als je met een tuinslang water geeft. Het water in de slang komt dan al snel boven de 30 graden.

Check dus eerst de temperatuur voor je het over je planten spuit.

Water in een tuinslang in de zon wordt snel te heet
Water in een tuinslang in de zon wordt snel te heet

Voldoende ruimte tussen de planten

Geef je plantjes voldoende ruimte en hou je aan de afstanden die op het zakje staan. Van de meeste groentes laat je na het opkomen maar 1 plantje per gaatje staan, de rest knip je weg.

Hoe moeilijk je dat wegknippen ook vindt: als je het niet doet gaan de planten met elkaar concurreren om licht, voeding en water. Ze doen het dan veel minder goed doen dan als ze in hun eentje staan.

Al ziet dat er in het begin wel een beetje kaal uit:

Plantjes op de juiste afstand
Plantjes op de juiste afstand

Pluk daarom onkruid ook meteen weg. Vaak doe ik dat met een vork, dan maak ik de mix om de plantjes heen meteen weer lekker rul.

Haantjes gedrag

Sommige groentes groeien zó goed dat ze hun buren verdringen of opzij duwen. Die doen denken aan Trump. Peterselie, bieslook en sla bijvoorbeeld, en later in het jaar de snijbiet.

De oplossing is veel oogsten, zelfs als je er niet tegenop kan eten. Gooi desnoods het overschot op de composthoop. Dat lijkt me ook een mooie plek voor Donald.

En als je het zat bent, haal je het vak deels of helemaal leeg. Als de sla te groot wordt, oogst ik de kroppen stuk voor stuk in z'n geheel.

Wordt de sla te groot? Oogst dan een hele krop
Wordt de sla te groot? Oogst dan een hele krop

Hou je bakken schoon

Haal tijdens de groei van de planten onkruid meteen weg.

Verwijder aangetast, geel en dor blad ook meteen, want dat is voer voor schimmels. Bovendien trekt het slakken en ander ongedierte aan.

Ondersteun je hoge en klimmende groentes

Help de klimmende groentes zoals de peultjes en de stokbonen hun weg omhoog te vinden aan het klimrek.

Sugarsnaps met rekje, peultjes aan het klimrek
Sugarsnaps met rekje, peultjes aan het klimrek

Geef stamboontjes, de wintererwt en de sugarsnaps steun met een rekje van gaas. Planten die plat op de grond liggen, zijn extra vatbaar voor narigheid. Bovendien hou je ze met een rekje netjes binnen het vak.

Tomaten en klimcourgettes

Bij de tomaat en de klimmende courgette maak je de hoofdstengel vast aan het klimrek. Deze klimmen niet vanzelf ;-)

Onze soort courgette krijgt een langere stengel die je vast maakt aan het klimrek en zo omhoog leidt. Doe dat vanaf het prille begin, want als de stengel eenmaal stug wordt, lukt je dat niet meer.

Plantje van klimcourgette aan net vastmaken
Plantje van klimcourgette aan net vastmaken

Zelf gebruik ik clips of een tie-rips om de steel vast te maken aan het net.

Meer over de tomaat

Meer over de klimcourgette

Wacht niet met oogsten: liever eerder dan later

Dat klinkt overbodig maar ik weet maar al te goed hoe het gaat: je kropje sla staat er zó mooi bij dat je het zonde vind om het te plukken.

Je radijsjes kunnen nog best even doorgroeien en de blaadjes van de aziatische pluksla zijn nog maar klein.

Hier ben ik al aan de late kant:

Pluksla Azie: méér dan groot genoeg
Pluksla Azie: méér dan groot genoeg

Echt: je kan veel beter vroeg beginnen met oogsten.

Ten eerste zijn de groentes dan het lekkerst, en ten tweede groeien ze voor je het weet zó ver door dat ze of bitter worden, of scherp, of aangetast worden, of wat dan ook.

Mooie planten zijn leuk en prachtig om naar te kijken, maar zet die maar in je siertuin. Frisse verse groentes op je bord: daar doe je het voor, toch?

Bovendien komt er dan plek vrij voor de volgende ronde: compost aanvullen, zaaien en over een poosje een nieuwe oogst.

Succes!

Blog Comments powered by Disqus.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin