Eetbare bloemen in de moestuin

bloemen in de moestuin om bijen te lokken
bloemen in de moestuin

Geen moestuin zonder bloemen. Al was het alleen maar om zoveel mogelijk bijen te lokken. Die heb je immers nodig om je courgettes en pompoenen te bevruchten.

Van eetbare bloemen heb je dubbel plezier: ze brengen kleur in je moestuin en je kan ze ook nog eten.

Zo krijg je hele kleurige salades.

Welke bloemen kan je eten?

De meeste mensen weten wel dat je het jonge blad en de bloemen van de Oost-Indische kers kan eten. Ze smaken lekker pittig: een beetje naar radijs of mosterd.

De bloemen zijn mooi als eetbare garnering bij een salade of soep.

oost-indische kers als pittige garnering
oost-indische kers als pittige garnering

Je kan ze ook vullen met een beetje smeerkaas. Leuk als borrelhapje.

Het blad zit boordevol vitamine C, ijzer, kalium en nog veel meer. Bovendien is het een van de weinige planten waar Vit. D en E in zit. Supergezond dus.

Luizen, witte vlieg, wortelvlieg en het koolwitje komen er soms in grote aantallen op af. Het voordeel daarvan is dat die daardoor je andere planten met rust laten.

Slakken vinden dat pittige juist helemaal niet lekker en hou je ermee op een afstand.

Maar er zijn veel meer eetbare bloemen: 

Viooltjes

viooltjes in de sneeuw
viooltjes in de sneeuw

De bloemen van viooltjes hebben een hele milde smaak. Daarom worden ze wel gesuikerd en gebruikt als garnering op gebak. Maar ze kunnen net zo goed in de sla of op toetjes.

Viooltjes fleuren je bakken op en nemen maar weinig plek in. Je koopt ze in het najaar en al heel vroeg in het voorjaar voor weinig geld bij het tuincentrum. En als ze lelijk worden haal je ze eruit en zet je in dat vak weer wat anders. 

Viooltjes zaaien zichzelf makkelijk uit, je komt ze soms op de raarste plekken tegen:

viooltjes zaaien zichzelf uit
viooltjes duiken overal op

Goudsbloemen

Van goudsbloemen gebruik je de bloemblaadjes. Je kan ze door de sla doen, maar in India worden ze ook vaak over de rijst gestrooid.

Voeg je ze toe aan soepen of sauzen, dan krijgen die een mooie kleur. Daarom noemt men het ook wel armeluis safraan.
 
Probeer het maar: voeg een handje bloemblaadjes toe aan je roereieren of omelet en ze worden prachtig oranje.

Goede buurplant

goudsbloemen in de moestuin
goudsbloem bij tomaat

Door goudsbloemen bij tomaten en aardappels te zetten voorkom je draadwormen. Mieren houden er ook niet van.

Bovendien blijken de planten de grond te verbeteren en doen de planten erom heen het dus beter.

Zelf zet ik vaak een plant in één van de vakken van het klimrek: aan de voet van de erwtjes, tomaten of courgette. Dan hoef ik er geen speciaal vak voor op te offeren.

Bloeiende kruiden

Van de meeste kruiden kan je de bloemen ook eten. Vaak hebben de bloemen een beetje dezelfde smaak als de blaadjes maar dan wat milder.

bloeiende salie
bloeiende salie
  • bieslook
  • munt
  • oregano
  • rozemarijn
  • salie
  • koriander

De felblauwe bloempjes van de borage of komkommerkruid zijn ook prachtig. De naam zegt het al: de blaadjes en de bloementjes smaken een beetje naar komkommer.
 

komkommerkruid of borage

Bloeiende groentes

Heb je de smaak te pakken en zoek je nog meer eetbare bloemen? Denk dan eens aan de groentes die je toch al in je bakken hebt staan.

Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens.

bloemen van doorgeschoten paksoi
bloeiende paksoi

Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.

Courgette

De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken.

courgettebloemen
courgettebloemen

Pas op: er zijn uitzonderingen

Helaas kan je niet alle bloemen eten, sommige zijn zelfs ronduit giftig.

Voorbeelden zijn de bloemen van de tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika's. Daar kan je flink ziek van worden. Ook de bloemen van aspergeplanten kan je beter laten staan.

Soms is het ook ronduit verwarrend. De bloemen van peultjes, sugarsnaps en erwten kan je prima eten:

de bloemen van peultjes zijn eetbaar
bloemen van peultjes

Maar de prachtige bloemen van de lathyrus (siererwt) uit dezelfde familie zijn weer giftig.

Weet dus wat je plukt.