03 Feb 2018

Groene smoothies uit de moestuin

Iedereen weet wel dat we veel groente en fruit moeten eten om goed gezond te blijven. Vooral ook bladgroentes. Laten de meeste mensen die nu veel te weinig binnen krijgen.

Het maken - en opdrinken ;-) - van groene smoothies is een van de beste en makkelijkste manieren om een flinke portie bladgroentes naar binnen te krijgen.

Bladgroentes: snijbiet, sla, bietenblad, rucola, wortelgroen
Bladgroentes: snijbiet, sla, bietenblad, rucola, wortelgroen

Waarom bladgroentes?

In bladgroentes zitten veel goede stofjes: vitamines, vezels, anti-oxidanten, mineralen en zelfs eiwit. Ook helpen ze je lichaam om gifstoffen af te voeren. Die hopen zich op door luchtvervuiling, bewerkt voedsel en het afsterven van je eigen lichaamscellen.

Door veel - liefst rauwe - bladgroentes te eten voel je je beter en wordt je fitter.

Het eten van groene salades is dus heel goed. Maar hoeveel salades kan je op een dag eten zonder dat dat je gaat tegenstaan?

Kijk, daarom zijn groene smoothies handig: die vullen prima aan.

Hoe maak je een groene smoothie?

Daar heb je - behalve een goed blender - drie dingen voor nodig: Groene smootie in blender

  • fruit
  • groente
  • vocht

Meestal lees je op internet de verhouding van 60% fruit en 40% bladgroente met een flinke hoeveelheid water.

Ik doe het zelf net andersom: minder fruit dan groentes.

Maar als je net begint is meer fruit wel fijn omdat de smaak van fruit meestal veel sterker is dan die van de groente. Vooral die van banaan.

Daardoor heb je het idee dat je een fruitshake drinkt en dat vinden de meeste mensen lekkerder dan de smaak van rauwe spinazie of boerenkool.

Dat is ook een prima tip voor kinderen die geen groentes lusten. De lussiknie-kinderen zoals een MM-er ze noemde.

Geef ze een groene smoothie met veel fruit en ze hebben het niet eens door dat ze groene vitamientjes naar binnen zitten te werken.

Ben je eenmaal gewend aan de smoothies dan kan je meer groente toevoegen en wat minder fruit.

Wat kan je gebruiken?

Even googelen op groene smoothies en je komt om in de recepten. De ene nog fancier dan de andere.

Daar doe'k nie aan zoals ze hier in Groningen zeggen. Mijn motto is gebruik wat je hebt. Zelf gebruik ik vooral wat in mijn tuin staat.

Dankzij het zachte winterweer is dat nog best veel:

Palmkool, snijbiet en (op de voorgrond) munt
Palmkool, snijbiet en (op de voorgrond) munt

Niet alles staat er nog even florissant bij maar dat is juist het mooie van smoothies: eenmaal in de blender zie je daar niets meer van.

Hier een opsomming van wat je nu nog in je bakken of in de koude kas kan vinden. Of op de markt of in de groentewinkel.

De bedoeling is dat je varieert. Denk dus niet dat je alles in een smoothie moet gooien, één of twee bladgroentes per keer is wel genoeg:

  • spinazie
  • palmkool
  • boerenkool
  • rucola
  • bladkool
  • paksoi, bok choy, chinese kool
  • snijbiet
  • postelein
  • slasoorten
  • jonge scheuten van erwtenplantjes

En mijn favoriet: winterpostelein

Winterpostelein voor groene smoothies

Bietenblad en het bladgroen van wortels is ook prima.

Verse kruiden kunnen ook en zijn supergezond: peterselie, munt en korianderblad. De smaak van kruiden overheerst snel dus het is een beetje uitproberen.

Fruit en vocht

Het fruit ligt voor de hand: sinaasappels, mandarijnen, appels, peren, bananen en kiwi’s zijn meestal wel het hele jaar te koop.

Frambozen voor groene smoothies

Gebruik vooral ook wat je zelf hebt. Zo doe ik in de zomer een deel van de oogst van frambozen, bramen en bessen in de vriezer en die gebruik ik de hele winter door.

Wil je het wat luxer dan koop je voor een zondagse smoothie een ananas of een mango.

Eigenlijk kan al het fruit wel. Behalve pruimen. Die heb ik geprobeerd maar dat vond ik dus echt vies. En grapefruit matcht ook niet zo goed.

Kefir, groentes en fruit in de blender

Voor het vocht neem je gewoon water. Ik gebruik ook wel kefir (dat yoghurtdrankje). En wil je het nóg gezonder dan gooi je er nog wat chia-zaadjes of noten doorheen.

Steeds meer variatie

Inmiddels drink ik al een paar jaar elke dag een smoothie als ontbijt, de ene dag wat groener dan de andere.

In de winter haal ik ze soms nog half bevroren uit de tuin.

Groene smoothies van bevroren bladgroen uit de moestuin

Ook beperk ik me al lang niet meer tot alleen bladgroentes. Ik gooi er stukken komkommer in, wortels, courgettes... zelfs hele bieten.

Gekookt vind ik die nog steeds niet lekker, maar rauw in de smoothies zijn ze goed te doen.

En super gezond!

Blog Comments powered by Disqus.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin