30 jun 2017

De grond in je moestuin is heel belangrijk

Propvolle moestuinbakken
Propvolle moestuinbakken

Maakt het uit wat voor grond je in je moestuinbak gebruikt?

Ja zeker. De grond in je moestuin is heel belangrijk.

Dat geldt voor elke moestuin, maar zeker voor een Makkelijke Moestuinbak.

Je moestuinbak is maar 20 cm diep en zo'n bak komt propvol met groentes te staan. De aardemix moet dus top zijn. Vol natuurlijke voeding, luchtig en vocht-vasthoudend en fijn om in te werken. En als je die mix dan ook nog jaar in jaar uit kan gebruiken, is dat helemaal geweldig.

Ha, het lijkt wel of ik het over de Makkelijke Moestuinmix heb. En ja, dat is ook zo.

Andere moestuinmixen

De afgelopen week kreeg ik een mail van Marga. Ze vroeg me haar verhaal te delen met onze lezers, dus bij deze:

De grond is zooooooo belangrijk!

Goedemiddag, ik heb onlangs vier makkelijke moestuintjes opgezet.

Twee ervan heb ik gevuld met jouw Makkelijke Moestuinmix, de andere twee met moestuingrond van Pokon. Alle groenten zijn tegelijk gezaaid of geplant.

Het resultaat Is verrassend, doch niet geheel onverwacht. Op de foto's kan je het verschil duidelijk zien:

Links: bakken met MM-mix, rechts: bakken met moestuinmix van Pokon
Links: bakken met MM-mix, rechts: bakken met moestuinmix van Pokon

De stamslabonen hebben er twee weken over gedaan om op te komen en hef resultaat is zeer teleurstellend. Dus heb ik nog wat stokbonen in die bak erbij gezet.

Moestuinbak met moestuingrond van Pokon
Moestuinbak met moestuingrond van Pokon

Voor mij geen Pokon grond meer. Aan het eind van het seizoen vervang ik het door MM mix en ik raad iedereen aan om vooral goede grond te gebruiken.

Groetjes,
Marga

Toen ik Marga's verhaal en foto's deelde op Facebook, kwamen er veel soortgelijke reacties.

Kirsten: Amen! Zo waar! Ik had twee zaailingen van de zonnebloem in de moestuinbak (met MM-mix), en eentje ervan heb ik in een gewone pot met standaard potgrond gezet. Die ik nog in de moestuinbak heb staan is al ruim 1.80m, en die andere is nu... Wat zal het zijn, 80cm? Jelle Medema, wat mij betreft mogen ze voor jou een standbeeld oprichten. 😉

Linda: Zelfde ervaring. 3 tomaten staan in een bak wat niet MM-mix is (had net niet genoeg besteld 😢 ). Zijn geel, bladeren worden dor, moet elke week bijmesten. Lesje geleerd. Niet weer.

Elisabeth Ik heb precies hetzelfde alleen met moestuinmix van Welkoop. Een wereld van verschil! Eind van seizoen alles eruit en en ook mijn tweede bak vullen met mm mix!

Inge Pokon moestuin grond éénmalig. Wat een teleurstelling. Nog nooit mee gemaakt: alle zaaigoed mislukt.Charlotte Precies dezelfde ervaring opgedaan... ik ben ook overtuigd!

Smuk Mijn vermoeden wordt bevestigd.

Marga Ik heb het zelfde resutaat met pokon als deze droevige foto's, Dacht al dat ik de enige was.

Dit schreef Francien:

Goedemiddag, Ik wilde dit even met jullie delen. 😊

Verschil Pokon moestuinmix en Makkelijke Moestuinmix
Linksachter MM-mix, rechtsachter Pokon moestuinmix

Links aardappelen in Makkelijke Moestuin-mix, rechts aardappelen in moestuinmix van Pokon. Rechts is zelfs een paar weekjes eerder gepoot. Verder precies hetzelfde gedaan en beide evenveel zon.

Links gaat zelfs al bloeien:

Bloeiende aardappels in Makkelijke Moestuinmix
Aardappelplant in bloei

Dat zet je wel aan het denken.

Waarom is het verschil zo groot?

Kijk, ik wil andere bedrijven niet afzeiken, maar ik snap wel waarom zij onze mix niet een-op-een namaken. Zelfs al doen ze alsof die van hun ongeveer hetzelfde is.

Maar waar de Makkelijke Moestuinmix voor een derde deel uit dure vermiculiet bestaat, stoppen zij er maar een beetje in, of helemaal niets. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de andere bestanddelen.

De enige echte Makkelijke Moestuinmix
De enige echte Makkelijke Moestuinmix

Wij willen het beste van het beste. Daarom is onze mix best prijzig maar zijn de resultaten ook hartstikke goed. Bovendien kan je MM-mix eindeloos lang blijven gebruiken. Want het enige dat je moet aanvullen is de voedzame compost.

Winst maken is voor ons niet zo belangrijk, zo lang we maar genoeg verdienen om door te kunnen gaan met de MM. Om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken over zelf groentes telen.

Een groot bedrijf werkt niet zo. Die willen een grote omzet en veel winst.

Daarom gebruiken ze goedkopere grondstoffen die je snel moet vervangen. Maar daardoor zijn de resultaten ook minder goed, terwijl de prijs soms hetzelfde is als die van ons.

Dus: welke mix is het beste voor je een Makkelijke Moestuinbak?

De enige mix die daar speciaal geschikt voor is: de Makkelijke Moestuinmix.

Maak hem zelf of koop de mix kant-en-klaar bij ons of bij een van de verkooppunten.

Maar bezuinig alsjeblieft niet op de bestanddelen en laat je over moestuinbakkenmix niets wijsmaken door grote bedrijven.

Want daar krijg je altijd spijt van.

Makkelijke Moestuinmix

Update 2019:

Ellen schrijft dit in een reactie op de coMMunity:

Ik ben ooit begonnen net goedkopere moestuinmix van Pokon. Spijt!!! Alles groeide zo slecht met die grond. De zomer erna geinvesteerd in de duurdere MM-mix, en die bakken deden het geweldig.

Ik denk dat je al snel goedkoper uitbent met de hoge kwaliteit van de MM. Ik zou zeggen: bespaar op je zomerjas, sneakers of spijkerbroek, maar koop wel die goede mix. Of doe deze zomer de helft van je bakken met goede mix en doe de rest een zomer later (en laat die een jaartje leegstaan). 😉

Blog Comments powered by Disqus.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin