22 nov 2015

Mijn Makkelijke Moestuin winterbak

koude bak of winterbak
koude bak of winterbak

Toen ik 7 jaar geleden begon met de Makkelijke Moestuin had ik nooit gedacht dat ik een winterbak zou maken, laat staan die gebruiken.

In de eerste jaren vond ik het na de zomer altijd wel welletjes. Ik verwaarloosde ik mijn bakken tot het volgende voorjaar. Tuinieren in de winter zag ik echt niet zitten.

Maar nu ik elke ochtend de tuin in ga om wat groen te scoren voor mijn 'groene smoothie’ leek het me toch wel heel leuk om dat de hele winter door te kunnen doen. Daar heb je een winterbak voor nodig.

Koude bak

Ervaren moestuinders maken graag gebruik van zogenaamde 'koude bakken'.

Dat is een houten kweekbak zonder bodem die op de grond wordt gezet en waar een doorzichtig deksel op wordt geplaatst. Meestal van glas.

Ze gebruiken zo’n bak om in het voorjaar jonge planten op te kweken en af te harden. In het najaar kunnen ze langer doorgaan met het telen van hun groentes.

Omdat je in de Makkelijke Moestuin toch al gebruik maakt van bakken, leek het me niet zo moeilijk om een van die bakken om te toveren in een koude kas of zelfs een speciale winterbak.

Als je zo'n bak op een beschutte plaats zet (in de zon en uit de wind) en/of wat isolatie biedt door tegen de zijkanten balen stro te zetten, kan je daaruit de hele winter door (veld)sla, spinazie en snijkool oogsten. Helemaal als je de bak in de koudste periodes ‘s nachts afdekt met een (isolatie-)deken.

Een koude bak? Dat leek me wel wat!

Ik vroeg Eisse, die voorheen onze bakken maakte, om advies. "Geef mij maar zo’n bak van je mee, dan maak ik 'm wel", zei hij. Een week later had hij er een opzetbak van gemaakt. Met een deksel:

moestuinbak met opzetframe en deksel
moestuinbak met opzetframe en deksel

Ziet er superstrak uit, toch?

Zelf maken

Voor je me gaat vragen of ik ook zo’n bak voor jou kan regelen: sorry; no can do.

Maar Eisse heeft me verzekerd dat het echt niet zo moeilijk is om zelf zo’n frame te maken en dat bovenop je bestaande bak te zetten. Maak het aan de achterkant wat hoger dan aan de voorkant; dan kan de (laagstaande) winterzon er goed in schijnen.

Als je frame klaar is, maak je een kozijn dat precies op het frame past. Daar maak je weer een doorzichtige plaat op. Eisse heeft een plastic plaat gebruikt.

Het kozijn bevestig je met een aantal scharnieren aan de hoge kant van het opzetframe. Zo kan je het 'raam’ makkelijk openklappen om in je bak te werken, te oogsten of water te geven.

Verplaatsbare bak

Ik heb zelf een bak met bodem gebruikt en daar wielen onder gezet. Daardoor kan ik de bak makkelijk verplaatsen.

Nu staat de bak vlak bij de achterdeur op het terras. In het voorjaar zet ik de bak ergens anders: dan is het terras weer vrij om op te eten en te zonnen.

Wat staat er in?

In de winter kies je andere groentes dan als het warm is, dat lijkt me wel logisch. Van mijn eigen zaden gebruik ik de spinazie en de veldsla; die zijn er prima geschikt voor.

geschikte groentes voor een winterbak
geschikte groentes voor een winterbak

Na wat speurwerk op internet heb ik ook nog wat andere groentes gevonden: wintersla, winterpostelein, lente-ui en uien die goed tegen de kou kunnen.

Die winterpostelein (link) is geweldig: heel erg lekker en het blijkt een van de weinige groentes te zijn die omega-3 bevatten. Prima voor de smoothies!

winterpostelein en winter-doperwten
winterpostelein en winter-doperwten

En, heel verrassend: doperwten. Die kweek je niet voor de erwten maar voor het groen; de scheuten kan je heel goed roerbakken. Ze groeien heel snel en ik heb ze al geproefd: zelfs rauw zijn ze lekker!

Verder heb ik er nog wat tenen knoflook in geplant. Dat kan ook in de gewone bakken, maar ik hoop dat ze hierin sneller uitlopen. Het groen is altijd lekker door de sla.

Eerste jaar goed bevallen

De vorige winter is het - afgezien van een flinke sneeuwbui - niet langdurig echt koud geweest. Die strobalen en dekens had ik dus niet nodig!

winterpostelein in januari
winterpostelein in januari

Het ging heel goed en ik kon ik in de wintermaanden al flink wat postelein en erwtenscheuten oogsten.

En tijdens het koude voorjaar, toen in mijn gewone bakken nog bar weinig wilde groeien, stond mijn winterbak al lekker vol met groentes:

Mijn winterbak: links half maart, rechts half april
Mijn winterbak: links half maart, rechts half april

En nu?

Het hele jaar door heeft de bak vol gestaan. Superhandig ook om wat kwetsbare plantjes (zoals basilicum) in te zetten.

Op dit moment (al weer eind november) ziet ie er zo uit:

winterbak na regen/hagelbui in november
winterbak na regen/hagelbui in november

Er staat nog een mengsel in van wat aziatische bladgroentes (die kunnen goed tegen kou), de eerste erwtenscheuten zijn al weer opgekomen, er staan sprietjes lente-ui, de winterpostelein, en nog wat kleine sla-, spinazie- en veldslaplantjes.

Terwijl ik dit schreef viel er net een flinke hagelbui; vandaar de witte korreltjes tussen de plantjes. Ik was net te laat om het deksel dicht te doen ;-).

De komende week wordt het flink kouder, ik zal de bak nu maar dichtlaten. Wel met een flinke kier tussen de bak en het raam; dan kan de mix een beetje uitwasemen want die is nu wel erg nat.

Wordt vervolgd

Ik ben heel benieuwd hoe het deze winter zal gaan.

Wat mij betreft mag het flink gaan sneeuwen en vriezen; dan kan de winterbak zich pas echt goed bewijzen.

Ik hou je op de hoogte!

Blog Comments powered by Disqus.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin