26 okt 2019

De lekkerste pompoensoep: met appels uit de oven

Verreweg de lekkerste pompoensoep - vind ik - is die met appels en uien uit de oven.

Pompoensoep met appels uit de oven Makkelijke Moestuin
Spullen voor pompoensoep met appels uit de oven

Omdat je de groentes in de oven gaart en daarin een beetje bruin laat worden, wordt de smaak veel intenser dan wanneer je de pompoen gewoon kookt.

Het recept komt van de Amerikaanse arts dr. Weil. Probeer het maar: het is super makkelijk te maken.


Nodig:

  • 1 grote pompoen zoals butternut squash, kabocha, hokkaïdo of een stuk van die hele grote oranje

Haal de pitten eruit en snij het vlees in stukjes van ongeveer 3 cm. Als de pompoen vers geoogst is, kan je de schil laten zitten. Ligt de pompoen er al een tijdje, dan is de schil hard en kan je die er beter afhalen.

  • 2 of 3 uien gepeld en in parten gesneden

  • 3 tenen knoflook, in stukjes

  • 2 stevig en zurige appels (zoals goudreinet) in parten

  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie

  • zout en chilipoeder (of een rood pepertje)

  • 1,5 liter bouillon.

Ik gebruik een blokje paddestoelenbouillon maar groente- of kippebouillon is ook prima.


Maken:

Pompoensoep Makkelijke Moestuin klaarmaken voor ovenschaal
Ovenschaal met de pompoen, appel, uien, peper en knoflook
  1. Warm de oven voor op 200 graden.

  2. Neem een grote ovenschaal en doe daar de pompoen, appels, knoflook en uien in. Besprenkel met de olijfolie en flink wat peper en zout en schep alles goed door elkaar.

  3. Zet de schaal in de oven. Schep elke 10 minuten even door tot de groentes gaar zijn en licht gebruind. Dat duurt ongeveer 40 minuten.

  4. Schep het mengsel in een soeppan, samen met een halve liter bouillon en pureer het met een staafmixer. Voeg dan de rest van de bouillon toe en laat nog even koken.


Vegetarisch (of niet)

Dit is een heerlijke vegetarische soep die je eventueel nog kan opleuken met een flinke eetlepel bieslook of lenteui (in ringetjes) en/of een schep crème fraîche of kokosroom en/of gehakte walnoten.

Voor de niet-vegetariërs:

Meng flink wat spekjes door het mengsel voor het in de oven gaat. Dan heb je minder zout nodig. Serveer de spekjes los erbij als je een gemengd gezelschap hebt.

Zelf eet ik de soep ook graag met in stukjes gesneden chipolata worstjes. Echt smullen.


Meer recepten uit de coMMunity

Er zijn natuurlijk nog veel meer lekkere recepten.

Zo zweert Shahaira bij dit recept.

Pompoensoep uit de Makkelijke Moestuin
Bij Shahaira kookt dochterlief pompoensoep

Logisch, als je dochter het voor je maakt 😄.

Teatske houdt van een pittige soep met ras el hanout

Nina ziet pompoen als een van de-altijd-goed-oven-groentes

en VrouwHolle vult 'm en zet 'm ook in de oven:

Gevulde Makkelijke Moestuin pompoen uit de oven
Gevulde pompoen uit de oven


Zelf een lekker recept met pompoen?

Zet het dan op de coMMunity en hang er de categorie 'Recepten' aan.

Wie weet staat hier dan binnenkort ook de link naar jouw post. Deal?

Succes!

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin