22 mei 2018

Recepten met (doorgeschoten) rucola

Bij rucola denk je al snel aan sla en wat blaadjes op een broodje kaas.

Maar rucola groeit snel, en voor je het weet staat er een enorme bos en zie je de eerste bloeistengels tevoorschijn komen:

Uitgegroeide rucola in Makkelijke Moestuinbak
Té veel rucola?

Het blad wordt dan scherp en daar moet je maar net van houden.


En dan? Op de compost?

Welnee. Dan maak je er een stamppot van. Want zodra je rucola verhit gaat de scherpe smaak er af.

Dit is mijn favoriete recept: super makkelijk en in 20 minuten klaar.

Stamppot rucola, rode biet en zoete aardappel
Supergezond en makkelijk rucolagerecht

Rucolastamp met rode biet, paprika en zoete aardappel

Nodig voor 3 personen:

  • een flinke bos rucolablad, gewassen, droog en gesneden.
  • 3 zoete aardappels in stukjes
  • 2 bieten in stukjes
  • 1,5 ui in ringen
  • 1 paprika in reepjes
  • stuk parmezaanse kaas in kleine stukjes
  • 75 gr. gehakte walnoot
  • 1 eetlepel olie om in te bakken
Ingrediënten voor rucolastamp met rode biet en zoete aardappel
Ingrediënten voor rucolastamp

Bereiding:

Kook de biet in een klein beetje water.

Zodra de biet iets zachter wordt - na een minuut of 7 - doe je er de zoete aardappelblokjes bij.

Smelt ondertussen de olie in een hapjespan, en bak de uien.

Stamppot rucola, rode biet en zoete aardappel
De uien, walnoten en paprika in de hapjespan

Na 5 minuten zacht bakken voeg je de walnoten toe, en na weer een paar minuten de paprika. Laat het met de deksel op de pan zachtjes smoren.

Als de zoete aardappel en bieten beetgaar zijn giet je ze af en doe je ze bij de rest.

Dan doe je de rucola en kaas erbij, schep je alles goed om en laat je het mengsel met de deksel op de pan nog 2 minuutjes op laag vuur laten staan. Zo smelt de kaas en slinkt de rucola.

Stamppot rucola, rode biet en zoete aardappel
De hele mikmak in de pan

Klaar!

Voor de smaak kan je eventueel nog wat peper en zout toevoegen, of wat sojasaus.

Meestal gebruik ik daar Braggs Liquid Aminos voor: superlekker en het schijnt gezond te zijn ;-).

Variatie:

Je kan van alles vervangen en toevoegen. Dat is ook het leuke van een eigen Makkelijke Moestuin: je kookt met wat er klaar is.

Rode uien, champignons, als je geen rucola hebt is paksoi of bladkool ook lekker. Denk maar aan de te groot geworden Aziatisch pluksla. Of doe wat peultjes, erwten of sugarsnaps bij: het kan allemaal.

Je kan de zoete aardappel vervangen door krieltjes of stukjes gebakken aardappel. Of doe er wat spekjes bij als je persé vlees wilt. Of stukjes koolrabi. Of ... enfin, je snapt wat ik bedoel.


Lunchsalade met rucola en geitenkaas

Dit recept is van Wieke:

Mango-rucola salade met geitenkaas
Wiekes lunchsalade

Nodig:

  • rucola (met eventueel wat andere slasoorten)
  • 1 mango
  • geitenkaas
  • walnoten
  • pijnboompitten

Bereiding:

  1. Snijd de rucola, geitenkaas en mango in de gewenste grootte.
  2. Rooster de pijnboompitten tot ze een beetje bruin worden.
  3. Meng alles door elkaar.

Deze salade eet ik vaak als lunch op mijn werk. Ik doe er zelf geen dressing overheen, omdat het door de geitenkaas en mango al best ‘nattig’ is.

Succes en geniet ervan!

PS: heb je ook een bijzonder en makkelijk recept voor rucola?

Dan deel ik het graag: leuk!

Stuur het per e-mail (liefst mét foto’s) en ik zet het erbij. Of geef je tips hieronder bij de comments.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin