03 Aug 2018

Recepten met veel peterselie

Voor mij geen Makkelijke Moestuin zonder peterselie.

Peterselie in de moestuin groeit al snel uit tot enorme bossen
Het waren 4 kleine plantjes...

Ik zaai het nooit - dat duurt veel te lang - maar koop elk voorjaar 4 kleine plantjes bij het tuincentrum en zet ze samen in een vak.

Aan één zo'n vak heb je meer dan genoeg, want voor je het weet groeit het uit tot een enorme bos die de buren verdringen.

Het is dus zaak om vaak en veel te oogsten.


Wat doe je ermee?

De meeste mensen gebruiken peterselie vooral om mee te garneren. Je kent het wel: zo'n takje bij de aardappelsalade.

Of ze knippen wat takjes fijn voor door de kruidenboter.

Dat schiet natuurlijk niet op om van die enorme bossen af te komen.

Daarom vandaag 2 recepten waar je véél peterselie in kwijt kunt. En veel bieslook, dan kom je daar ook van af.


Tabouleh: salade uit het Midden Oosten

Zelfgemaakte tabouleh uit de Makkelijke Moestuin
Zelfgemaakte tabouleh

Mijn moeder vloog vroeger bij de KLM en was dol op de keuken van het midden Oosten. Dit is dan ook een van haar favoriete recepten.

Officieel maak je het met bulgur maar wij vinden quinoa lekkerder (en gezonder). Heb je dat allemaal niet, dan gebruik je ongepelde rijst, dat kan ook.

Nodig - voor 4 personen:

  • een stuk of 20 kerstomaatjes
  • 2 tot 3 kleine komkommertjes
  • 150 gr. quinoa
  • grote bos verse peterselie
  • flinke handvol bieslook
  • 3 takjes verse munt
  • het sap van 1 citroen
  • 100 ml lekkere olijfolie
  • zout en peper
Ingrediënten uit de moestuin voor tabouleh
Rondje moestuin voor de tabouleh

Bereiding:

Kook de quinoa (of bulgur of rijst) volgens de gebruiksaanwijzing en laat het goed uitlekken in een zeef.

Halveer de tomaatjes en snij de komkommers in stukjes. Hak of knip alle kruiden fijn.

Giet in je slaschaal de olijfolie en het citroensap en meng het met een klopper goed door elkaar samen met flink wat zout en peper.

Voeg dan de tomaatjes, komkommer, peterselie, munt en bieslook toe, stort de quinoa er bovenop en roer alles goed door elkaar.

Het geeft niets als de quinoa nog warm is want daardoor trekken de smaken van alle andere spullen beter in.

Thats it, super lekker!

Tabouleh blijft in de koelkast een dag of 2 goed, dus hou je wat over dan eet je het de volgende dag bij de lunch.

Variatie:

Als je wilt kan je er ook een paprika doorheen doen, wat radijsjes, een jong geoogste courgette of stukjes koolrabi.

En hou je van pittig dan gooi je er ook een fijngesneden pepertje doorheen.


Courgette soep met peterselie en bieslook

Behalve veel kruiden kan je in dit recept ook een courgette kwijt die je veel te groot liet worden. Zo'n joekel die voor andere gerechten niet meer lekker is ;-).

Nodig:

Ingredienten voor courgettesoep uit de Makkelijke Moestuin
(te) grote courgette voor de soep
  • 1 grote courgette,
  • flinke bos peterselie
  • flinke bos bieslook
  • bouillon (blokje of schep poeder)
  • eventueel wat boursin of andere kruidenkaas

Bereiding:

Snij de courgette doormidden, haal eventuele pitjes eruit en snij de rest in stukjes.

Doe de stukjes courgette in een pan, voeg een halve liter water toe en breng het aan de kook. Zodra de courgette zacht wordt pureer je hem met een staafmixer.

Doe er dan nog een halve liter water bij, voeg de bouillon toe en breng het weer aan de kook. Hou je van pittig dan gooi je er een fijngesneden pepertje doorheen.

Dan de peterselie en bieslook erbij, nog 1 minuutje koken, en klaar ben je.

Courgettesoep met peterselie en bieslook uit de Makkelijke Moestuin
Supergezond soepje

Eventueel roer je er bij het opdienen nog een flinke schep boursin doorheen.

Of wat geraspte kaas, dat is ook lekker.


Jaloe's lunchsalade

Jaloe mailde me haar favoriete peterselierecept, een super simpele salade:

Nodig:

  • potje (biologische) linzen of kikkererwten
  • flinke scheut limoen of citroen
  • olijfolie
  • een flinke bos peterselie
  • djinten/komijn
  • eventueel wat Herbamare (kruidenzout) en peper

Bereiding:

  1. Spoel de linzen of de kikkererwten en laat ze even uitlekken. Knip de peterselie fijn.
  2. Meng flink wat de olijfolie met limoensap en de smaakmakers en doe dan alles in een kom.
  3. Even roeren en klaar.

Met komkommer en tomaatjes

Jaloe schreef dat ze er ook wel zongedroogde tomaatjes aan toevoegt. Die had ik niet in de kast staan, maar er hingen wel plenty komkommertjes en tomaatjes in de tuin.

Nog een gebakken eitje erbij en de lunch is compleet:

Salade met linzen, peterselie, komkommer en tomaatjes
Linzensalade van Jaloe met komkommer en tomaatjes

Echt super lekker en zó klaar.


Meer met peterselie

Verder kan je veel peterselie kwijt in andere soepen, door de gebakken aardappels, in pastasauzen en noem maar op.

Je kan er ongetwijfeld ook pesto van maken maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Hoe je pesto maakt lees je hier.

Peterselie is supergezond, dus het is zonde om het ongebruikt in je bak te laten staan.


Wanneer zet je peterselie in je bak?

Vanaf begin maart tot aan september kan je de plantjes in je bak zetten. Zaaien kan ook maar duurt tergend lang. Vandaar dat ik het niet doe.

Kleine perselieplantjes uit het tuincentrum
Kleine perselieplantjes uit het tuincentrum

Dit zijn kleine plantjes uit het tuincentrum. Na de zomer vind je die waarschijnlijk niet meer. Maar zo’n pot uit de supermarkt werkt vast ook goed.

Peterselieplanten overleven met gemak een niet al te strenge winter. Je laat ze staan tot ze het volgende jaar in bloei schieten.

Tegen die tijd vervang je ze weer door kleine plantjes, want door de bloei wordt het blad stugger en minder lekker.

Succes!

PS: Heb je zelf ook een lekker recept met veel peterselie?

Zet het hieronder in de comments of stuur het op via de contactpagina, dan zet ik het erbij.

Alvast bedankt!

Blog Comments powered by Disqus.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin