Zondag 4 augustus 2013

Mijn rendabele moestuin juni en juli

Hoog tijd voor een update: mijn rendabele moestuin in juni en juli!
0164786615070634dd37e271085ada957c8ad8ae-juli1.jpg
Wat een extreem jaar is dit toch. Eerst wilde het maar niet stoppen met vriezen, toen niet met regenen, toen viel er heel lang geen drup meer, kregen we een hittegolf, woei alles plat, viel het met bakken tegelijk uit de hemel en nu vallen de mussen weer van het dak.

Het grootste deel van de afgelopen tijd ben ik op vakantie geweest maar de opbrengst van de bak is zo goed en zo kwaad al het ging wel bijgehouden door mijn ouders.

De topscoorders

In juni en juli zijn mega-hoeveelheden peultjes, erwten en sugarsnaps geoogst.

Ik vind het altijd weer onvoorstelbaar hoeveel je kan oogsten uit 1 vak van 30 bij 30 cm en 8 planten!
ad8a0955d7f2a1c2c3d00913e323c3874a634bcd-juli2.jpg
De planten van de snaps en de erwten zijn inmiddels helemaal leeg-geoogst maar de peultjes staan er nog in.

Hoewel die planten er niet uitzien (voor het grootste deel geel en dor) komen er telkens weer groene scheuten aan met bloemen en peultjes. Om de drie dagen scoor ik nog 100 tot 150 gram peultjes!

Ik laat ze dus nog maar even staan.
dc2800de5c159373e9a70e679432ba62eb68049c-juli3.jpg
Zo ziet mijn bak er nu uit:

Van links naar rechts en van achter naar voor:

  1. tomaat, peultjes, goudsbloem en klimcourgette
  2. snijbiet, palmkool, palmkool en bieslook
  3. rode pluksla, stamboontjes, turkse spinazie, rucola
  4. koriander, romaanse sla, peterselie, nieuw-zeelandse spinazie.
1. De achterste rij:

De eerste tomaatjes komen tevoorschijn. Nu maar hopen dat we nog veel zon krijgen; dan worden ze lekker rood en zoet.

Bij het rek heeft een hele tijd een oostindische kers gestaan. Die was vanzelf opgekomen gaf prachtige bloemen. We hebben ze veel geplukt; je kan ze eten en ze maken van ieder gerecht een plaatje. Omdat hij nu een stuk minderfraai werd heb ik 'm er net uitgehaald.
565dbf61e83197bfede8a1f2410a2fd428982c47-juli4.jpg
De goudsbloem heb ik overgezet vanuit een andere bak. Op een hele warme dag dus ik vraag me af of die het overleeft: hij ziet er heel zielig uit...

De klimcourgette heeft heel lang in een pot gestaan en kon ik pas bij het rek zetten toen de sugarsnaps geoogst waren. De pot heeft ‘m geen goed gedaan; hij is veel kleiner dan de planten in mijn andere bakken.

Nu begint ie goed te groeien maar er zit nog geen courgetje aan, zelfs nog geen klein vrucht beginsel. En dat terwijl we uit de andere bakken al regelmatig kunnen scoren.

Ik moedig de plant elke keer als ik thuis ben even aan; wie weet helpt het!

2. De een-na-achterste rij:

De snijbiet wordt al heel groot; daar moet je echt vaak van plukken om de planten een beetje in het vak te houden. Je kan het roerbakken of koken als spinazie en de jonge bladen zijn fijngesneden ook nog wel lekker in de sla. Wij gebruiken het meestal in ‘groene smoothies’; gewoon een blad bij de rest in de blender mikken.
4c4a9dc464bb7a4f9b69f6cd39779ca4dd0adf94-juli5.jpg
In de middelste vakken heb ik na de (ietwat tegenvallende) oogst van de uien en de wortels 2 palmkolen gezet. Dat is mijn favoriete kool; met een beetje mazzel kan je de hele winter blad plukken.

Het is een soort boerenkool dus je kan er prima stamp van maken. Maar het is ook heel lekker om er een italiaanse bonensoep van te maken. En omdat het dé gezondste kool is die bestaat kan je het jonge blad ook weer door de smoothies gooien.

De tuin wordt goed bezocht door vlinders; vooral de koolwitjes. Helaas hebben we daardoor wel erg veel last van rupsen. Daarnaast de bieslook. Door flink te blijven knippen krijgen we telkens nieuwe sprieten.

3. De een-na-voorste rij:

In het linkervak heb ik net weer rode pluksla gezaaid. Helaas heb ik deze topper nog niet eerder in deze bak gezaaid. Van de planten die ik in het voorjaar in de andere bakken hebben gezet oogsten we nog steeds: blijft lekker en schiet niet door.

Ben benieuwd of ie het in deze tijd (nazomer en herfst) ook zo goed doet.
e84e2f12e089de55e4be827e26e81a7eb8ad07d4-juli6.jpg
De stamboontjes groeien nu goed, hoewel niet zo goed als vorig jaar. De eerste boontjes verschijnen. Nog een week of zo en we kunnen gaan plukken.

In het vak waar de worteltjes uitkwamen staat nu turkse spinazie. De bedoeling is dat ik die planten flink laat uitgroeien want daar kan je heel lang van oogsten. Ze zijn goed opgekomen maar door de hitte schieten ze nu al in bloei. Ik heb de bloeiknoppen meteen weggeplukt maar ik denk niet dat het veel wordt.

Daarnaast staat de rucola. Nadat de mikado-spinazie begon door te schieten (ook al veel te snel!) heb ik die gezaaid, die doet het altijd! Mega rendabel ook want heb je gezien wat het kost in de winkel?

4. De voorste rij:

Links staat de koriander. Daar hebben we al heel veel van geoogst. Nu beginnen de bloeistengels te komen dus ik denk dat ik er binnenkort weer wat anders inzet. Radijsjes?

Daarnaast staat romaanse bindsla. Prima om blad van te plukken en de sla blijft lekker knapperig, ook in de hitte.

De peterselie is gigantisch. We kunnen het niet op dus af en toe knip ik de oudste bladeren weg en gooi ze op de compost.

We leggen ook een voorraadje aan in de vriezer, net als van de bieslook:
025091375af1e5343a7e39817a5646b243f1d397-juli7.jpg
In het laatste vak heb ik 4 kleine plantjes nieuw-zeelandse spinazie neergezet. Die hoefde ik niet te zaaien want sinds ik deze zomergroente 4 jaar geleden voor het eerst heb gezaaid zijn we er nooit meer vanaf gekomen!
96a1a0130ef86c4b80f91026c786bf98677a75e2-juli8.jpg
Hoeft ook niet want het is een prima groente. Het is geen echte spinazie maar je kan de bladeren net zo koken of roerbakken; heel lekker!

4 planten per vak is best veel want ze groeien enorm uit. Meestal zet ik ze bij het rek en leid ik de scheuten omhoog. Maar omdat het al wat later in het jaar is doe ik het maar zo; hoe meer oogst hoe beter!

We moeten per slot van rekening scoren uit deze bak!

De stand van zaken

Het begint erop te lijken! Hoewel ik niet meer 100% zeker ben dat we de € 150,- halen, tikt het allemaal bij elkaar toch lekker aan:

De opbrengst tot 9 juni: € 28,25

Opbrengst van de rest van juni:

  • loof/stengels Kailaan (als paksoi) €1,-
  • peterselie: €2,-
  • bieslook/uienloof: €1,-
  • peultjes: 250 gram: €2,50
  • sugarsnaps: 75 gram: €0,75
  • sla, spinazie en rucola: €5,-
totaal 13,25

Opbrengst juli:

  • 3 bosjes koriander €3,-
  • peultjes: 500 gr. €5,-
  • sugarsnaps: 320 gr. €3,20
  • erwtjes: 250 gr (gedopt) €2,50
  • radijs (2 bosjes) €2,50
  • peterselie: €6,50 bieslook: €1,-
  • Kailaan (als paksoi) €1,-
  • snijbiet: €1,50 worteltjes: €1,-
  • rode uien: €1,-
  • gemengde sla (rucola, bindsla, snijbiet, spinazie) €2,-
juli totaal: 30,20

Van 1 tot 10 augustus:

  • peultjes 400 gram: € 4,-
  • bieslook, peterselie en koriander (ook voor vriezer): € 4
  • snijbiet: € 2,-
  • sla en rucola: € 1,-
Totaal: € 11,-

De totale opbrengst tot 10 augustus: € 82,70



sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks