23 jun 2020

Slasoep Ras-el-Hanout en erwten/basilicum/munt-spread

Recept voor een pittig soepje van doorgeschoten sla. Eet het samen met een volkorenbroodje met een lekkere erwtenspread. Vers uit de Makkelijke Moestuin.

Recept en foto’s: Firsttimegardener

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Pittige slasoep met erwtenspread

Slasoep en een volkorenbroodje met erwtenspread

De sla staat op doorschieten. Mijn partner vraagt af en toe al: “Kun je ook teveel sla eten?” 🤪

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Doorgeschoten bindsla

Tijd voor…. slasoep! Dit keer met een Arabisch tintje.

Bereidingstijd voor de erwtenspread ongeveer 15 min en voor de soep ongeveer 20 a 25 min. Het meeste werk zit in het wassen van de sla. 😇)

Nodig voor de erwtenspread:

  • 200 gram erwtjes (uit wintererwten en te dikke peultjes)

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin

  • handje basilicumblaadjes
  • flinke hand muntblaadjes
  • scheut citroensap
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiden spread (15 minuten):

Erwtjes even voorkoken en afspoelen met koud water. Goed uit laten lekken.

Intussen basilicum en munt afspoelen.

Maak alle ingrediënten in de hakmolen fijn (wees spaarzaam met de olijfolie, anders wordt de spread te dun),

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Munt en de rest in de hakmolen

Even proeven, doe er eventueel nog wat citroensap, olie of peper en zout bij, en klaar is je erwtenspread.

Lekker fris voor op een volkorenbroodje.

Nodig voor de soep:

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Ingrediënten voor de soep
  • 2 kroppen doorgeschoten sla
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook (zelfgekweekt in de Makkelijke Moestuin)
  • beetje boter
  • scheut olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 tl ras el hanout kruiden
  • 2 tl bouillonpoeder
  • peper
  • eventueel nog wat (kook)room

Bereiding soep (20-25 minuten)

Maak de sla schoon.

Snij de ui en knoflook in stukjes en stoof het even in een beetje boter met olijfolie.

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Uien en knoflook in de pan

Voeg de Ras el hanout kruiden toe.

Daarna de eetlepel bloem erbij. Bak deze even mee zodat de bloem gaar wordt.

Voeg dan de sla toe en laat deze slinken onder af en toe roeren. Breng intussen een halve liter water in de waterkoker aan de kook.

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Voeg de sla toe en laat 'm slinken

Zodra de sla geslonken is, voeg je het kokende water toe, samen met de bouillonpoeder. (Een bouillonblokje kan ook, maar ik vind poeder makkelijker te doseren.)

Roer alles goed door en laat het 8 minuten koken.

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Water erbij en 8 minuten koken

Even staafmixeren, op smaak brengen met peper en eventueel nog wat (kook)room toevoegen.

Zelf vond ik de soep al romig genoeg, dus liet ik de room weg.

Serveren:

Volkorenbroodje erbij en smikkelen maar.

Slasoep en erwten-spread uit de Makkelijke Moestuin
Eet smakelijk!

Het was de eerste keer dat ik slasoep at en ik moet zeggen: ik was positief verrast. Een heerlijk romige soep. De combi van de ras-el-hanout kruiden in de soep en de frisse erwten/muntspread op het broodje vonden we heel lekker.

Dit gaan we vaker maken. 😋

Eet smakelijk!

Firsttimegardener


PS: Gefeliciteerd Firsttimegardener, met dit recept ben je één van de prijswinnaars van de Kookwedstrijd 2020 😀. Je prijs wordt z.s.m. overgemaakt naar je shop-tegoed.

PPS: Heb jij ook een superlekker recept, gemaakt met één of meer van onze Makkelijke Moestuin groentes? Doe dan ook mee met onze kookwedstrijd. De voorwaarden vind je hier. Kiezen wij je recept uit, dan verdien je er 10 euro shop-tegoed mee.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin