Blog 23/171

Afharden van zaailingen en IJsheiligen


Zaailingen afharden, wat is dat nou weer?

Oké, het is een beetje rare term. Maar zo heet het als je binnen opgekweekte plantjes geleidelijk laat wennen aan de buitenlucht, vóór je ze definitief in je moestuinbak zet.

Dat moet je bij alle plantjes doen, maar vooral bij zomergroentes.

Voorgezaaide plantjes van zomergroentes
Voorgezaaide plantjes van zomergroentes

Tomaten, komkommers en courgettes kunnen namelijk absoluut niet tegen kou. Eén nachtje vorst aan de grond en ze zijn reddeloos verloren.

En het hoeft niet eens echt te vriezen: als de temperatuur niet boven de 10 graden uitkomt zullen ze niet groeien.

Daarom mag je deze plantjes pas naar buiten brengen als het beter weer wordt.

Wat hebben de IJsheiligen er mee te maken?

De IJsheiligen zijn drie katholieke heiligen: Sint Pankratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Hun naamdagen vallen op 12, 13 en 14 mei.

Volgens de volksweerkunde kan er op die dagen voor het laatst nachtvorst voorkomen.

Ná deze dagen neemt de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk.

Uitzonderlijk, dus het komt toch nog wel eens voor. Hou daarom rond deze tijd het weerbericht toch nog even in de gaten.

Koude Sofie

De heilige Sophia van Rome - door Wil de Groot
De heilige Sophia van Rome - door Wil de Groot

Op 15 mei kan je beginnen met je tomaten en andere zomergroentes aan de buitenlucht te laten wennen.

De katholieke kerk barst van de heiligen en 15 mei heeft er ook een. Want die datum is de naamdag van de Heilige Sophia van Rome die in 305 een gruwelijke marteldood stierf.

Sophia is de beschermvrouwe tegen de nachtvorst en voor het goed gedijen van gewassen. Vandaar het gezegde:

"Vóór Bonifaas geen zomer, ná Sophie geen vorst."

Zaailingen afharden

Planten die je binnen op de vesterbank of in de kas hebt opgekweekt, kan je niet zomaar buiten in je bak zetten.

Zaailingen afharden: laten wennen aan de buitenlucht
Zaailingen afharden: laten wennen aan de buitenlucht

Je moet ze afharden en de tijd geven om te wennen aan het buiten zijn: aan de wind, de wisselende temperaturen en het directe zonlicht.

Vergelijk het maar met sporten. 100 kilo liften doe je ook niet zonder te trainen. Zou je dat al voor elkaar krijgen, dan beschadig je je spieren, je rug en je knieën.

Stapje voor stapje en langzaam opvoeren. Zo werkt het. Ook bij voorgezaaide plantjes.

Zaailingen afharden doe je in etappes

Over het algemeen ben ik niet zo voorzichtig met mijn plantjes. Maar je planten straffen je af als je ze cold turkey buiten zet. Van de schrik stoppen ze met groeien of leggen zelfs het loodje.

Vorstgevoelige planten zet je daarom - rond 15 mei of later - dagelijks een paar uurtjes buiten.

Het hangt een beetje af van het weer. Is het al een poosje lekker en ziet de weersverwachting er goed uit, dan begin je wat eerder en kan je het wat sneller doen.

Is het nog koud, dan wacht je nog een paar dagen en ben laat je je plantjes wat langzamer wennen.

Dit jaar ziet het er goed uit. Want hoewel het lang koud is geweest, wordt het de komende week warm genoeg.

Hoe laat je je plantjes wennen?

Voor het afharden van je zaailingen kies je een mooi beschut plekje uit. Op een zonnig plekje maar liever niet in de volle zon.

Zaailingen afharden: tomaat, courgette en pompoen in het zonnetje
Zaailingen afharden: tomaat, courgette en pompoen in het zonnetje

Je begint met een uurtje en je laat ze elke dag wat langer buiten staan. Na een paar dagen mogen ze meer zon hebben. Geef ze nu ook wat meer water.

Na een dag of vijf zijn je plantjes redelijk afgehard en mogen je planten buiten blijven staan als de nachttemperatuur niet onder de 10 graden komt.

Anders zet je de planten ‘s avonds nog binnen: op een plek zonder verwarming.

Overplanten naar je moestuinbak

Eind mei of begin juni zijn je plantjes helemaal gewend aan het buitenleven en geef je ze een mooi plekje in je bak:

Voorgezaaide tomaat en klimcourgette in moestuinbak
Voorgezaaide tomaat en klimcourgette in moestuinbak
seizoen technieken

Vorige Post Volgende Post

Blog Comments powered by Disqus.