05 jul 2018

Zelf pesto maken - met variaties

Pasta met pesto. Dat maak ik graag. Lekker, makkelijk en snel te maken.

Tot voor kort kocht ik zo’n potje pesto uit de supermarkt. Maar als je kijkt wat daarin zit wordt je niet echt vrolijk. Veel zonnebloemolie, glucose siroop, een paar cashewnoten, melk en zelfs aardappelvlokken. En oh ja: basilicum, water en aroma’s.

Hmmm. Da’s niet de eerste keer dat ik denk dat ik iets koop maar toch iets heel anders krijg. Want volgens mij zit in echte pesto heel iets anders.

Maar zelf maken? Dat leek me lastig.


Pesto maken is super makkelijk

Rita, Sylvia, Kelly en Yorike denken daar heel anders over. Ze stuurden me hun recepten. En niet alleen met basilicum.

Rita maakt overal pesto van. Zoals met het blad van radijs:

Pesto van het blad van radijs
Rita's pesto

Ze zegt:

"Eigenlijk gaat er ook parmezaanse kaas in, maar dat doe ik nooit omdat mijn man niet tegen zuivel kan ;-)."


Basisrecept

  • 30 gram basilicum (of ander loof)
  • 2 handjes geroosterde pijnboompitten (ong. 30 gram)
  • 1 teentje knoflook,
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper en zout

Maal het loof met de pijnboompitten, knoflook, kaas en wat olijfolie fijn in een vijzel, keukenmachine of met de staafmixer.

Voeg dan net zoveel olijfolie toe tot de gewenste dikte en breng de pesto op smaak met peper en zout.


Sylvia’s pesto met basilicum en rucola

Ingredienten voor pesto van basilicum en rucola
De ingrediënten voor de pesto

Sylvia maakt de pesto van basilicum, rucola, bieslook, walnoten, knoflook, gember, Parmezaanse kaas en olijfolie.

Dan mengt ze alles in de keukenmachine.

Zelfgemaakte pesto van basilicum en rucola
Zo ziet het eruit als het klaar is

"Lekker pittig" zegt ze.


Kelly’s palmkoolpesto

Kelly stuurde me een recept met palmkool:

  • 125 gram palmkool zonder nerf grof gesneden
  • 1-2 teentjes knoflook grof gesneden
  • 60 ml olijfolie (of zonnebloemolie)
  • 75 gram Parmezaanse kaas in stukjes
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten (grof gemalen cashewnoten kunnen ook)
  • Peper, zout, eventueel citroensap naar smaak

Palmkool gaar koken in ongeveer 10 minuten, daarna uitlekken. Fijnmalen met knoflook, olie, kaas, pijnboompitten, peper en zout.

Dat wilde ik wel proberen:

Pesto van palmkool
Spullen voor de palmkoolpesto

Ik kookte de palmkool niet - te lui ;-) - maar sneed 'm alleen maar fijn. En 125 gram vond ik wat veel, daar maakte ik 80 van.

Toch werd het een flinke kom vol:

Pesto van palmkool
Mijn eerste zelfgemaakte pesto

Lekker? Ja best wel.

Al vind ik pesto van basilicum nét wat lekkerder ;-).


Yorikes pesto van winterpostelein

Yorike stuurde me haar recept:

  • winterpostelein 
  • knoflooktenen
  • cashewnoten, walnoten of pijnboompitten
  • stuk(je) Parmezaanse kaas (of een andere harde kaas)
  • extra vergine olijfolie
  • peper uit de molen

Ze schrijft:

De hoeveelheden zijn een beetje op gevoel en afhankelijk van hoeveel postelein je hebt kunnen oogsten.  Wij houden van lekker veel knoflook en vinden een behoorlijke hoeveelheid Parmezaanse kaas door de pesto ook heerlijk, maar smaken verschillen. Gewoon proberen! 

Rooster de noten of pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan en laat ze een beetje afkoelen.  Ik ben van het gemak en gooi simpelweg alle ingrediënten, behalve de olie en peper, in de keukenmachine. Even kort laten draaien tot alles grof gehakt is, dan een flinke scheut olijfolie erbij, nog even draaien en op smaak brengen met wat vers gemalen peper. 

Heerlijk op een stokbroodje, maar vooral heel lekker in een simpel pastagerecht: kook je favoriete pasta beetgaar en meng dit met de pesto. Zo al heerlijk, maar je kunt er ook nog roergebakken stukjes kipfilet of roergebakken paddenstoelen (bijv. grotchampignons en oesterzwammen) doorheen doen. Een frisse salade erbij en klaar!


Variatie genoeg

Zo zie je maar. Je plukt wat uit de tuin, voegt er wat aan toe en je hebt zomaar pesto.

Succes!


PS: Heb je zelf ook een bijzonder en makkelijk recept voor pesto?

Dan deel ik het graag: leuk!

Stuur het per e-mail (liefst mét foto’s) en ik zet het erbij.

Of geef je tips hieronder bij de comments.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin