hoe het werkt (7/8)

Oogsten!

Het oogsten van je zelf geteelde groentes. Eten van écht en supervers voedsel.

Daar is het je allemaal om begonnen, toch?

feestmaal uit de moestuin

Juist omdat je een Makkelijke Moestuin zo snel kan opzetten, kan je dat binnen 2 maanden voor elkaar krijgen. Van niets naar een eetbare pluktuin.

Oogsten is super leuk omdat je je maaltijden bij elkaar plukt, in plaats van hele planten te oogsten.

Heb je zin in een salade? Dan loop je met een bakje de tuin in en pluk je van je slaplantjes wat blaadjes bij elkaar. De kropjes laat je staan om verder door te groeien.

Je oogst een uitje, je knipt wat verse kruiden, plukt wat tomaatjes als die al rijp zijn, een komkommertje…

Trek in worteltjes? Daar staan er 16 van in een vak - die heb je vast niet allemaal tegelijk nodig. Oogst dus de grootste exemplaren en laat de kleinere lekker doorgroeien.

vers voedsel

Zo loop je met je bakje door de tuin, totdat je bij elkaar hebt verzameld wat je nodig hebt voor je maaltijd.

Pluktuin

De MM is dus ook niet een echte oogsttuin waarbij je in een keer een mega oogst hebt, maar meer een pluktuin die je (bijna) het hele jaar gebruikt.

Omdat die moestuin zo dicht naast je huis staat, loop je daar makkelijk even naartoe om te plukken wat je nodig hebt.

groentes oogsten

Bij mij gaat het zo: als ik ’s middags een redelijk saai broodje kaas eet, en denk "een broodje gezond zou ook wel lekker zijn!", dan loop ik gewoon even mijn tuin in en pluk ik wat ik lekker vind.

’s Middags een kopje verse muntthee? Gewoon even je tuin inlopen en wat blaadjes munt plukken. Een takje citroenmelisse erbij voor de afwisseling en klaar! Hoe fijn is dat!

Dat is voor mij de MM en waarom het zo leuk is.

Hou je bak gevuld!

Door te oogsten komt er af en toe een vak leeg.

Zodra dat het geval is maak ik het vak schoon, vul ik het aan met een flinke schep compost wat is er goed doorheen meng en zaai of plant ik het meteen weer in.

Sommige vakken zullen dus wel drie of vier keer beplant worden in een jaar. Omdat we dat doen halen we dus heel veel oogst uit een zo’n kleine bak.

vers voedsel

De oogst wordt zo ook mooi verspreid. Je zaait immers door het hele seizoen heen.

Sommige groentes doen het beter in het voorjaar en andere in de zomer of in de herfst. Daarom is het fijn om een flink aantal verschillende zaadjes bij de hand te hebben.

OK

Je hebt nu gezien hoe we zaaien, hoe we de bak het hele jaar door beplant houden, en waarom we daardoor enorm veel oogsten uit één moestuinbak.

Met andere woorden: je weet nu waarom de MM werkt en hoe je ‘m kan gebruiken.

Ik hoop echt dat je nu zoiets hebt van: ik wil ook groentes verbouwen, ik wil dit ook!

Dan is het nu de tijd om je nog wat wijze (ahum) raad mee te geven. Want zoals het gezegde gaat: er leiden vele wegen naar Rome. Helaas zitten sommige van die wegen vol kuilen! Dus op naar de:

valkuilen van een moestuin