Palmkool: super lekker en heel erg mooi!


Palmkool Nero di Toscane

brassica oleracea - familie kruisbloem

Palmkool: prachtige blikvangers en heel gezond!
Palmkool: prachtige blikvangers en heel gezond!

Deze boerenkool-achtige kool met prachtig blauwgroen blad groeit als een soort palm de lucht in. Daarom neemt hij niet zoveel ruimte in als andere koolsoorten en past prima in een vak.

De plant groeit het beste bij koel weer: door warmte wordt het blad wat bitter. Kan goed tegen vorst, kan je de hele winter laten staan, en is daarom een prima wintergroente!

Het blad is super gezond! Lekker in soepen, stamppot (als boerenkool) en winterse roerbakgerechten. Het jonge blad kan rauw en fijngesneden door salades of in groene smooties.

(Als je het al in de supermarkt kan vinden, heet het daar meestal 'cavalo-nero'.)

Hoeveel in een vak en wanneer zaaien.

De plant gebruikt een heel vak. De palmkool wordt groot - tot 80 cm hoog. Zet 'm daarom achterin je bak.

Je kan 'm in maart voorzaaien (binnen of in een koude bak of kas). Van april t/m half juli zaai je direct buiten in de moestuinbak.

Zaaien

Zaadjes van de palmkool
Zaadjes van de palmkool

Prik met je vinger 1 gaatje van ongeveer 1 cm diep; precies in het midden van het vak.

Doe er 2-3 zaadjes in druk het gaatje dan voorzichtig dicht.

Giet nog een beetje water op de plek van het gaatje. Voorzichtig want anders spoelen de zaadjes weg!

Zet een meteen een naambordje bij - anders weet je al snel niet meer wat je gezaaid hebt!

Na 5 tot 12 dagen komen de zaailingen tevoorschijn - afhankelijk van het weer. Hou de mix dus goed vochtig!

Zaailingen dunnen

Zaailingen van de palmkool: laat er 1 staan, en knip de rest weg.
Zaailingen van de palmkool: laat er 1 staan, en knip de rest weg.

Zijn er meer dan 1 zaailing opgekomen? Pak een schaar, laat de grootste en sterkste staan en knip de andere weg. Radicaal en zonder pardon! Laat je ze allemaal staan dan kan de plant nooit mooi uitgroeien.

Na een week of twee komen de eerste echte blaadjes tevoorschijn:

De eerste echte blaadjes komen tevoorschijn.
De eerste echte blaadjes komen tevoorschijn.

Palmkool heeft - behalve slakken - maar 1 echte vijand waar (bijna) iedereen mee te maken krijgt: het koolwitje.

Dat schattige vlindertje legt eitjes op (of onder) het blad en daar komen rupsen uit die met alle plezier grote gaten in het blad vreten.

Rups op palmkoolblad.
Rups op palmkoolblad.

Lees meer over koolwitjes en rupsen op deze pagina.

Blijf nu goed voor je plantje zorgen: geef regelmatig water en haal onkruid meteen weg, net als gele of dorre blaadjes.

Nu zal het plantje steeds verder groeien:

Plantjes van de palmkool: ongeveer 5 en 6 weken oud
Plantjes van de palmkool: ongeveer 5 en 6 weken oud

Oogsten

Na een week of 6-7 kan je beginnen met af en toe wat blad te oogsten.

Knip daarvoor het onderste blad af. De plant gaat dan steeds meer op een echte palm lijken! Zolang je de top laat staan groeit er telkens nieuw blad.

Volwassen palmkool waar je regelmatig van kan oogsten.
Volwassen palmkool waar je regelmatig van kan oogsten.

Je plant zal telkens doorgroeien en flink groot worden.

Mooi he? Pas op dat ie niet té groot wordt en veel te veel ruimte inneemt!

Blijf dus flink oogsten en knip regelmatig wat blad weg. Geef bij droog weer ook water en haal dor blad weg.

Einde seizoen:

De planten kan je lang laten staan. Is het niet fantastisch dat je uit 1 kleine zaadje al het hele seizoen blad kan oogsten?

Palmkool na een flinke nachtvorst
Palmkool na een flinke nachtvorst

Palmkool kan heel goed tegen kou en zelfs vrij strenge winters prima overleven. Het blad wordt door vorst zelfs lekkerder; net als bij boerenkool.

Je kan het blijven oogsten maar het zal in de wintermaanden niet snel meer aangroeien.

Na de winter

In het voorjaar zal de planten flink gaan groeien; je kan dan weer volop blad oogsten tot ie gaat bloeien.

Bloeiende palmkool
Bloeiende palmkool

Dan wordt het blad minder lekker en haal je 'm uit je bak.

Je kan de plant ook laten staan om er zaad van te oogsten. Daar moet je nog wel even geduld voor hebben, want kan pas hartje zomer.

Lees meer over zelf zaden oogsten

Succes!

terug naar de MM-zaden