Vaak gestelde vragen


Welkom op de FAQ van de Makkelijke Moestuin!

Bijna dagelijks ontvang ik mails met vragen over de Makkelijke Moestuin. De meeste heb ik in de afgelopen jaren meerdere keren beantwoord. Nog vaker zijn de antwoorden te vinden op de site of in mijn boek.

Op deze pagina vind je de meeste vragen. Met de antwoorden en/of met een (blauwe) link naar een pagina op deze site.

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Mocht je een vraag hebben die hier niet bij staat: stuur me een [mail]At) en ik zet 'm er zo spoedig mogelijk bij.

Alles is onderverdeeld in rubrieken. Klik je op zo'n rubriek dan komen de bijbehorende vragen tevoorschijn.

MM-app

Wat is de MM-app en waarom hebben we die gemaakt?

Hoe gebruik je de MM-app?

Laatste grote update MM-app: 20 januari 2017

Waar kan ik de app downloaden?

Voor de iPhone ga je naar de App-store. Voor de iPad is er een HD versie De Android-versie download je in de Google Playstore

Voor Windows kunnen we 'm helaas niet maken.

Wat kost de MM-app?

Helemaal niets. Je kunt 'm gratis gebruiken en er zijn geen verborgen kosten. Ook niet als je meerdere bakken wilt invoeren. Er staan zelfs geen hinderlijke reclames op.

Hoe kan ik zien wanneer ik iets kan zaaien?

Op de zakjes zaden staan de zaaitijden.

In de app staan alle zaden. Op de meest ideale zaaitijden, veranderen ze van dof gekleurd naar helder.

Gebruik de info op de zakjes om te weten wanneer je kan beginnen met een bepaalde groente. Als het zover is gebruik je de app voor de instructies over het zaaien, verzorgen en oogsten.

De app geeft een push-bericht als je een nieuwe groente kan zaaien.

Waarom zijn de groentes die ik heb aangevinkt nog steeds dof gekleurd?

Waarschijnlijk is het nog niet de juiste tijd om ze te zaaien. De app houdt per groente bij wanneer het de juiste tijd in het jaar is om te zaaien. Pas dan veranderen ze van dof naar helder. Als de zaaitijd voorbij is worden ze weer dof.

Voorbeeld: de tomaat is alleen van half maart tot half april helder. Want dat is de ideale voorzaaitijd voor deze zomergroente.

Bovendien zijn alléén die groentes helder die in dat vak passen. Een klimgroente zie je dus alleen opde achterste rij, nooit in de andere vakken.

De info op de zaaikalender in het boek komt niet 100% overeen met de app. Hoe kan dat?

De zaaikalender en het boek zijn veel eerder gemaakt dan de app. Toen hadden we de huidige zaadjes ook nog niet.

Het boek geeft dus wat algemenere tijden aan. De app houdt exact de zaaitijden aan van de soorten die in onze zaaipakketjes zitten.

Waarom kan ik de sugarsnaps niet bij het klimrek zetten?

De sugarsnaps uit zadenpakketje MM-toppers is een lage soort. Die wordt max. 60 cm hoog en hoeft dus niet bij het klimrek. Ook kan je die iets vroeger zaaien dan de hoge soort die in het boek staat.

Heb je een hoge soort, klik dan in de app de peultjes aan; die groeit exact hetzelfde. Zaai 'm vanaf half maart.

Kan ik de MM-app ook in het buitenland downloaden/gebruiken?

Ja, sinds begin 2017 is dat mogelijk.

Maar let op: we hebben de app gemaakt voor het Nederlandse klimaat. In Spanje zijn de groeitijden heel anders. Om het maar helemaal niet te hebben over de tropen ;-)

Hoeveel bakken kan ik aanmaken?

In de iPhone en iPad-app kan je zoveel bakken aanmaken als je wilt. Voor de Android-app is 6 het maximum.

Hoe kan ik zien welke bak in de app overeenkomt met de echte bak in mijn tuin?

Bij het invoeren van een nieuwe bak kan je die een naam geven. Zelf gebruik ik de plek: links-voor, links-achter, enz. Achteraf invoeren of veranderen kan niet.

Kan ik ook op andere tijden zaaien of in een ander vak dan de app aangeeft?

De app is gemaakt om beginners te leren zaaien, verzorgen en oogsten van groentes. Heb je nog nooit iets gedaan met plantjes, hou je dan vooral aan de tijden en vakken die de app je aangeeft.

Sinds de laatste update (januari 2017) kan je het hele jaar door alle groentes in alle vakken zetten. Je krijgt wel een waarschuwing als dat niet ideaal is.

Komen er binnenkort nog nieuwe functies/mogelijkheden bij?

Ja, daar zijn we nu al mee bezig. Wat er precies verandert blijft nog even een verassing, maar we denken er in januari 2018 klaar mee te zijn.

Kan ik de app ook gebruiken voor mijn eigen zaadjes?

De app werkt 1-op-1 samen met de MM-zaadjes. Dat kan ook niet anders want van deze groentes weten we hoe ze groeien, hoe lang het duurt voor er iets op kan komen, wanneer je moet uitdunnen, enz. enz. Jouw eigen zaadjes kunnen wel hele andere eigenschappen hebben.

Neemt niet weg dat je het wel kan proberen. Dan moet je de pakketjes aanvinken waar de groentes die jij hebt inzitten. Een beetje omslachtig maar het kan dus wel.

Waarom staan niet alle groentes in de app die in mijn boek en website staan?

Da's alweer een kwestie van keuzes. Van de zaadjes die we zelf hebben, weten we vrij goed hoe lang het duurt van zaadje tot oogst. Van plantjes die je in het tuincentrum koopt weten we dat minder (want dat hangt ook van de grootte af).

Help! Mijn afmeting bak staat er niet bij, het klimrek staat bij mij niet aan de zuidkant, enz. enz.

We hebben de meest voorkomende bakken in de app gezet. Er zijn tig variaties, maar ik hoop dat je er begrip voor hebt dat we die niet allemaal hebben toegevoegd. Een app maken is keuzes maken. Die van ons geeft er al veel meer dan welke betaalde app dan ook.

Met een beetje creativiteit kan je de app ook voor jouw bakken gebruiken, door bakken samen te voegen of vakken te blokkeren door ze te reserveren. Lukt het dan nog niet dan bied ik je bij deze mijn nederige verontschuldigingen aan ;-).

Kan ik een planning maken of alvast zien hoe de groentes er straks uitzien?

Jazeker! Sinds de laatste update is dat heel goed mogelijk.

Maak een extra bak aan en gebruik die als 'kladje'. Zet er al je gewenste groentes in en klik de stappen door om te zien hoe ze er straks uit komen te zien.

MM-mix / vermiculiet / compost / turf

Makkelijke Moestuin Mix

Wat is Makkelijke Moestuin Mix en waar haal ik het vandaan?

Hoeveel MM-mix heb ik nodig?

Is de MM-mix duur?

Hoe zit het met de zuurgraad of pH-waarde?

De pH-waarde geeft aan hoe zuur of hoe basisch iets is. Voor grond is dat best belangrijk want sommige planten houden van zuur en een lage Ph-waarde (zoals bijvoorbeeld bosbessen) en andere juist weer meer van basisch en een hoge Ph-waarde (zoals boontjes).

Daarom testen moestuinders de zuurgraad van hun grond en voegen ze van alles toe om die ideaal te maken: kalk om het minder zuur te maken en turf voor het tegenovergestelde.

In de Makkelijke Moestuin hoef je je over de zuurgraad niet druk te maken. Dat komt door de combinatie van de turf (zurig: lage PH), de compost (basisch: hoge PH) en de vermiculiet (neutraal). Omdat de vermiculiet als een soort buffer werkt krijgen al je planten precies wat ze nodig hebben.

Moet ik elk jaar nieuwe mix maken of kopen?

Nee hoor, gelukkig niet; dat zou nogal in de papieren lopen! Je maakt (of koopt) je MM-mix maar één keer.

Heb je je bakken eenmaal gevuld, dan hoef je daarna nooit meer mix toe te voegen. Het enige wat je na elke oogst weer aanvult is compost. Je kan hooguit na een jaar of vijf weer een beetje vermiculiet en/of turfmolm toevoegen.

Kijk hoe de mix in onze bakken er na 9 jaar (!) uitziet.

Waarom je de mix in je bakken alleen aanvult met compost en nooit met nieuwe MM-mix.

Is de MM-mix biologisch?

Maak je zelf je MM-mix, dan hangt het er natuurlijk van af waar je hem van maakt. Gewone huis-, tuin- en keukencompost is alleen biologisch als alle stoffen die erin gingen dat ook waren. Dus alle schillen, plantenresten, paardenmest, karton, papiersnippers, etc.

De ingrediënten die gebruikt worden voor de kant-en-klare MM-mix zijn biologisch gecertificeerd. We gebruiken Agra-vermiculiet, ecologisch gewonnen turf en fantastische natuurcompost van groene materialen.

We mogen de zakken MM-mix niet 100% biologisch noemen omdat we geen SKAL-certificaat hebben aangevraagd.

Dat is een ingewikkeld en duur proces. Daar zijn we gewoon niet groot genoeg voor.

Bovendien zouden de zakken dan veel duurder worden en dat willen we niet. Het gaat immers om de inhoud, niet om het labeltje, toch?

Vermiculiet

Wat is vermiculiet en waar haal ik het vandaan?

Vermiculiet: feiten en weetjes

Waar komt het vandaan en hoe komt het hier?

Wat gebeurt er in de vermiculietfabriek van Pull BV?

Is het een veilig materiaal?

Kan je het vervangen door iets anders?

Hoe gebruik je de fijne vermiculiet om tomaten en andere groentes voor te zaaien?

Compost

Wat is goede compost en waar haal ik het vandaan?

Hoe kom ik aan compost?

Het is het goedkoopst om je eigen compost maken. Dan weet je ook zeker dat je goede, schone compost gebruikt.

Hoe maak je je eigen compostfabriek?

Kan je herfstblad gebruiken om compost van te maken?

Over hoe je compost maakt kan op het internet veel vinden. In ons boek staat er ook een hoofdstuk over in.

Voordat wij onze eigen compost maakten, haalden we het de vuilstort. De planten groeiden er prima op en het is heel goedkoop. Wel vind je daar veel stukjes plastic en andere troep in, en soms krijg je er gratis een hoop onkruidzaden bij.

Voor de kant-en-klare MM-mix gebruiken we biologisch verwerkte natuurcompost. We mogen het officieel geen bio-compost noemen omdat we geen SKAL-certificaat hebben aangevraagd.

Is de losse MM-compost biologisch?

De compost die we los verkopen in zakken is dezelfde als die we gebruiken voor de MM-mix. Het is een zogenaamde RHP gecertificeerde natuurcompost. Die is gemaakt van groen- en houtafval en is op een natuurlijke manier composteerd. Om de compost extra voedzaam te maken is er organische RHP-voeding aan toegevoegd.

Natuurcompost betekent dat de verontreiniging van metalen, zouten etc. strak gemeten wordt en beneden een bepaald percentage ligt.

Hoeveel compost heb je nodig om je bakken aan te vullen?

Dat verschilt van jaar tot jaar. Bij mooi warm weer gebruiken je planten meer compost dan bij koud en droog weer.

Ik doe het zo: als ik een vak leeg oogst, vul ik het daarna aan met een flinke (hand-)schep compost. Die werk ik goed door de mix voordat ik opnieuw zaai.

Aan het begin van het seizoen maak ik de hele bak leeg, en meng zoveel compost door de mix dat de bak weer helemaal tot het randje gevuld is met goed losgeschepte en luchtige mix.

Grofweg kan je zeggen dat je voor een bak van 120x120 1 zak van 40 liter compost nodig hebt om de bak aan te vullen, en door het jaar heen nog ongeveer een halve zak om de vakken aan te vullen.

Turf

Wat is turfmolm en waar komt het vandaan?

Turfmolm en turfstrooisel wordt gewonnen uit de bovenste laag van hoogveen; een laag op elkaar gepakte, onverteerde, dode plantenresten van voornamelijk veenmos. Het heeft een licht- tot middelbruine kleur.

Waar koop ik turfmolm?

Turfmolm of turfstrooisel koop je bij het tuincentrum. Meestal zit het in zakken van 50 liter. Er is nogal wat verschil in prijs dus bel even rond.

Wij gebruiken ecologisch gewonnen turf uit de bovenste laag van de veenlaag. Dat heeft een lichtere kleur en wordt daarom ook wel bruinveen genoemd. Vraag er in de winkel even naar. Vaak staat op de zakken aangegeven als het ecologisch gewonnen is.

Het gebruik van turfmolm is toch niet goed voor het milieu?

Turfmolm is inderdaad een natuurlijk materiaal wat eindig is. Als de turfvelden afgegraven zijn is het op. Vandaar dat wij het ook niet meer in de kachel stoppen. Helaas gebeurt dat in veel landen nog wel. Wereldwijd wordt ongeveer 10-15% van de gewonnen turfmolm gebruikt in de tuinbouw. De rest wordt verbrand: het meeste in electriciteitscentrales.

Toch moet je er zuinig mee zijn. In de MM ben je dat. Je gebruikt het één keer: namelijk als je de mix maakt. Als je je bakken eenmaal gevuld hebt hoef je het de komende jaren niet meer aan te vullen. Het enige wat je na elke oogst weer aanvult is compost.

En dat is dus een heel ander verhaal dan het gebruik van potgrond. Daar zit veel turfmolm in en dat wordt na gebruik meestal weggegooid. Bovendien is dat vaak het zwartveen uit de diepere veenlaag. Ook de zakken compost die je in de winkel koopt bestaan vaak uit 50% turf.

Kan ik de turfmolm vervangen door iets anders? Bijvoorbeeld cocopeat?

De turfmolm zorgt ervoor dat de mix lekker rul blijft en neemt ook nog eens goed vocht op.

Waarom je het niet goed kan vervangen door cocopeat is omdat de turfmolm - samen met de vermiculiet en de compost - de zuurgraad van de mix geschikt maakt voor alle groentes. Met cocopeat zou de mix veel te basisch worden.

En hoe milleuvriendelijk cocopeat ook lijkt te zijn: door het vervoer uit de tropen en het overvloedige gebruik van water bij de productie is de carbon-footprint ervan toch heel hoog.

Groentes, kruiden, fruit

Algemene vragen over andere soorten groentes, hoe je ze moet kweken, wanneer je ze kan oogsten etc. beantwoord ik niet zo snel. Op het internet is er genoeg over te vinden.

Wel is er al heel veel op deze site te vinden:

Groentes

Er is een uitgebreide pagina over de groentesoorten die in mijn zaden pakketjes zitten. Van een aantal soorten laat ik je daar precies zien hoe je ze moet zaaien, verzorgen en oogsten. De komende tijd zal ik dat voor steeds meer soorten maken.

Lees meer over de MM-groentes.

Waarom zijn de zakjes MM-zaden niet los te verkrijgen?

Goeie vraag!

Juist omdat we de zaadjes in doosjes met 6 zakjes verkopen, kunnen we de prijs aantrekkelijk houden. Los zouden de zakjes veel duurder zijn.

Het verzenden van losse zakjes is een heel gedoe en de meeste verzendhuizen willen dat niet. Daarom is het alleen weggelegd voor bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn of die alles zelf verzenden. Dat kunnen wij niet.

Maar er is nog een reden: door de doosjes krijg je nu misschien zaadjes toegestuurd die je anders niet had uitgekozen en dus ook niet had geprobeerd.

Het leuke van een Makkelijke Moestuinbak is juist ook de verscheidenheid aan groentes. Dat is niet alleen leuk voor jou, maar ook gunstig voor je bak. Omdat je verschillende groentefamilies zaait, is de kans op ziektes en andere problemen kleiner.

Aardappels in een Makkelijke Moestuinbak: kan dat?

Waarom mag je wortelgroentes zoals bieten, worteltjes en radijsje echt niet voorzaaien of verplanten?

Egyptische ui: een hele rare!

Knoflook kweken

Paksoi, broccoli, chinese kool, koolrabi, venkelknol, e.d.

Deze groentes zaai ik zelf niet, maar ik koop soms wel wat plantjes. Van al deze plantjes passen er vier in een vak. Ze worden redelijk hoog, zet ze daarom in de middelste vakken.

Koolsoorten zijn favoriet bij slakken en vlinders (rupsen!) dus hou daar rekening mee!

Kruiden

Munt in de Makkelijke Moestuin

Gratis verse muntthee: munt in je Makkelijke Moestuinbak

Kleinfruit

Aardbeien in de Makkelijke Moestuin

Hoe help je je aardbeien de winter door?

Plagen, ongedierte en andere problemen

Iedere moestuinder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je plantjes doen het niet zoals je verwacht, of worden opgevreten door nare beesten :-( .

Ongedierte

Rupsen van het koolwitje (en gaten in je groentes!)

Slakken in de Makkelijke Moestuin

Hoe hou je (je) katten weg uit je moestuinbak?

Mieren in de moestuin: strooien met gif?

Help, mijn plant zit vol met luizen!

Daar helpt een simpel trucje tegen: leg een bananenschil om de voet van de geplaagde plant.

Luizen zijn daar dol op en verhuizen naar de schil. Regelmatig vervangen door een nieuwe schil en je bent in no-time van alle luizen af!

Problemen met planten

Mijn groenteplantjes blijven klein; hoe kan dat?

Mijn plantjes doen het niet zo goed; wat gaat er fout?

Waarom worden mijn planten geel?

Help! De vruchten van mijn courgettes vallen eraf!

Overig

Paddestoelen in de MM: schadelijk of niet?

Wat doe je tegen veel mos in de bak?

Vooral in natte, koude en donkere (winter) periodes kan er mos in je bakken verschijnen. Maar dat kan ook als je bak in de schaduw staat en/of niet goed kan afwateren.

Haal de grote plukken weg en schep de rest gewoon door de MM-mix. Zorg er daarna voor dat je bak goed in de zon staat en dat de mix ook wat kan drogen. Hou de mix goed los en luchtig: dat helpt ook!

Kinderen en scholen

Kinderen en een moestuin gaan prima samen. Eigenlijk vind ik dan ook dat elk kind de kans moet hebben om (een poosje) in een moestuintje te werken, thuis of op school.

Hoe maak je een moestuintje voor kinderen?

Waarom is een moestuintje voor kinderen zo goed en gezond?

Is de Makkelijke Moestuin geschikt als schooltuin?

Toepassingen

Kan het ook op mijn balkon?

Als je balkon genoeg zon krijgt zou ik niet weten waarom niet. Maak bijvoorbeeld een bak zoals ik dat voor mijn opa heb gedaan.

Je kan zelfs kant en klare balkonbakken vullen met de MM-mix en zaaien maar!

Kan ik een MM-bak op mijn platte dak plaatsen?

Als je dak er geschikt voor is kan dat heel goed. Bedenk wel dat de MM-mix veel vocht opneemt en dat een bak vol natte mix behoorlijk zwaar is. Verdeel het gewicht door een bak met bodem te gebruiken en plaats die op een vlonder of lange latten.

Twijfel je of je dak sterk genoeg is? Vraag dan advies aan een aannemer of zo.

Let ook op de wind: plaats windschermen en steun je klimrekken goed met bijvoorbeeld kabels of scheerlijnen.

Technieken

Moestuinbakken, klimrek, raster

Waarom gebruik je anti-worteldoek en moet dat altijd?

Anti-worteldoek gebruik je om te voorkomen dat er onkruid van onderaf je bak in kan komen. Maar het is net zo belangrijk om de MM-mix te scheiden van de grond eronder.

Ook in een bak met bodem leg je een stuk antiworteldoek. Dat voorkomt dat de mix wegspoelt door de afwateringsgaten.

Kan je geïmpregneert hout gebruiken?

Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen: de ene is minder schadelijk dan de andere. Deze stoffen worden, via het water, opgenomen door je plantjes.

Omdat het niet altijd even duidelijk is welk middel gebruikt is, nemen wij liever geen risico en gebruiken onbewerkt hout. Zie ook deze pagina

Seizoenen

Verschil met gewone moestuin

Overige vragen