Onderwerpen

Tomaten kweken

Zelf tomaten kweken is makkelijk en heel leuk om te doen.

Helaas hebben we niet het meest ideale klimaat maar met een beetje geluk (een zonnige zomer!) kun je tomaatjes oogsten die echt veel lekkerder zijn dan die uit de winkel.

Tomatenplanten nemen in de Makkelijke Moestuin heel wat minder ruimte in dan in een gewone moestuin. Dat komt omdat ik ze mooi omhoog leid.

mijn tomatenbak

Als je een klimrek met tuingaas hebt kan je de hoofdstengel voorzichtig door het gaas leiden.

tomaat

In mijn speciale tomatenbak heb ik per plant een touw gespannen waar ik de stengels om heen draai. Dat doe ik één keer per week. Zo zijn de tomatenplanten heel makkelijk te verzorgen (en later te plukken)!

wind de stengel om het touw

(Op deze manier kan je zelfs de grote tomaten op je balkon kweken als je daar voldoende zon krijgt en zit je niet vast aan die mini-tomatenplantjes die het tuincentrum verkoopt.)

Tomaten zaaien en planten

Om zo snel en lang mogelijk te oogsten kun je het beste voorzaaien, in maart/april. Dat kan gewoon op een zonnige vensterbank, als het maar licht en warm genoeg is.

Je kunt natuurlijk ook plantjes kopen bij het tuincentrum als je niet zelf wilt voorzaaien. Extra makkelijk! (Vraag dan wel even na hoe groot de tomatenplanten worden. Sommige soorten blijven namelijk heel compact en die kan je dus niet omhoogleiden.)

Buiten uitplanten in je bakken doe je als er geen gevaar voor vorst meer is. Ná ijsheiligen dus (half mei). De planten willen een beschut plekje in de volle zon.

Verzorging

Tomatenplanten houden van veel water maar niet op hun bladeren. Geef dus water aan de voet van de plant. Bij droog weer minstens een bakje per dag, zeker als de plant groter wordt en vruchten krijgt.

een dief in de bladoksel: weghalen!

Elke week moet je de tomaten dieven: dat is het weghalen van de zijtakjes uit de bladoksels. Als je ze laat zitten groeien ze uit tot complete planten.

Haal ook de dode en gele bladeren weg.

Oogsten

Met een beetje mooi weer kun je in juli de eerste tomaten plukken. Pluk ze pas als ze mooi rood zijn, dan zijn ze het lekkerst. Wacht ook niet te lang want dan worden ze melig. Je kunt oogsten tot de eerste vorst (of nog iets langer als je je planten tegen de vorst kunt beschermen).

heerlijke zoete tomaatjes

Soorten

Tomaten zijn er in vele soorten en maten:

Gewone trostomaten, kerstomaatjes, Italiaanse pruimtomaten, vleestomaten, gele oranje en tomaten en noem maar op. Je kunt bakken volzetten met allerlei verschillende soorten.

Ik ben zelf een beetje terughoudend. Als het weer tegenzit en de zomer is koud en regenachtig, dan stop je een hoop werk in een oogst van niets. Gelukkig hebben we ook een kasje; daarin lukt het wel prima.

In mijn tuin

Ik heb al heel veel zaadjes gekocht en uitgeprobeerd. In mijn zadenpakket zit een hele lekkere kerstomaat.

Maar je kan tomaten ook heel goed kweken uit verse tomaten die je bij de delicatesse groenteboer koopt. Dat gaat het beste in plastic bakjes met fijne vermiculiet.

Je vindt tomaatjes ook in de shop:

Naar de shop

Geniaal!

handtekening jelle

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin