Onderwerpen

Gratis verse muntthee

Een paar jaar terug waren het vooral nog de hippe restaurants en cafe’s waar je een kopje verse muntthee kon bestellen. Nu lijkt het wel of je het overal kan krijgen; ik zag het zelfs in het cafetaria op de hoek.

Verse muntthee van groene- en pepermunt en citroenmelisse

Dat is niet voor niets want het is erg lekker en schijnt ook nog goed te zijn voor de darmen en spijsvertering. Wat weer handig is als je in het cafetaria eet!

Hip en prijzig

Munt is dus helemaal hip.

En prijzig. Want voor zo’n kopje gekookt water met een paar takjes munt betaal je al snel €2,50 en in een trendy tent nog meer.

Als je het vers koopt kan Albert Hein er ook wat van:

Daar kan je net 2 kopjes thee van zetten.

Munt in de tuin

Ik ken munt al jaren. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Want eenmaal munt in je tuin is altijd munt in je tuin: weinig planten hebben zo’n enorme veroveringsdrift. Zet een klein plantje munt in je bak en het volgende jaar is het dit:

Pepermunt in de borderbak
Pepermunt in de borderbak

Deze plant zette ik zelfs nog in een pot (zonder bodem) in de bak om te voorkomen dat de hele bak overwoekerd wordt.

Die les heb ik inmiddels wel geleerd, want het piepkleine plantje pepermunt dat ik in mijn bak met bessen en frambozen heb gezet is inmiddels onuitroeibaar gebleken. Munt maakt ondergronds uitlopers waardoor de plantjes overal opkomen. In de Makkelijke Moestuinmix gaat dat zelfs extra snel.

Liefde

Tot zover de haat, mijn liefde is groter.

Niet alleen voor thee overigens: een mojito is lekkerder met verse munt uit eigen tuin. Sexy.

Een kan water met flink wat mint, wat ijsklontjes en een schijfje citroen ziet er niet alleen mooi uit maar is ook echt heel lekker.

Naast mijn computer staat altijd een grote fles water. Zodra ik munt kan plukken doe ik daar een flinke tak in.


Lekkere geur

Daarnaast ruikt munt super lekker.

Wist je trouwens dat als je een pluk munt in je handpalm neemt en dan hard je handen klapt het ongeveer 5x zo sterk ruikt? Doe maar eens: eerst ruiken aan ongeklapte en daarna aan geklapte munt. Dat is een leuk trucje om indruk te maken op iemand waar je een van de bovenstaande drankjes voor maakt :-).

Nog meer over geur: men beweert dat de geur van munt ook muggen, mieren en bladluizen weghoudt. Zelf ben ik daar niet van overtuigd: ik zie vaak zat mieren op en rond mijn munt.


De lekkerste soorten munt

De ene munt is de andere niet, er zijn ik weet niet hoeveel soorten. Bij een goede kruidenkwekerij kan je vaak uit een aantal soorten kiezen.

Voor mojito’s wordt meestal de gewone groene gebruikt; de mentha spicata.

Voor thee is vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo’n woekeraar is.

Pepermunt (links) en Marokkaanse munt (midden en rechts)

Ook populair en inmiddels alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is heel lekker voor thee en is iets zoeter.


De moraal van het verhaal

Munt doet het supergoed op de Makkelijke Moestuinmix en is dus ideaal om in je moestuinbak(ken) te zetten.

Omdat muntplanten enorm woekeren kan je overwegen om ze in een aparte bak te zetten - zoals ik op de foto hierboven deed. Dan kunnen ze hun gang gaan zonder dat andere planten daar last van hebben.

Zet je de plant tussen je andere groentes en kruiden, dan moet je de wortels echt in bedwang houden. Dat doe je door de plant in zo'n grote plastic binnenpot te zetten waarvan je de bodem hebt weggeknipt of gesneden.

Laat de rand van de pot een eindje boven de mix uitkomen, anders kruipen de uitlopers binnen no-time over de rand heen:

Pepermunt in binnenpot
Pepermunt in binnenpot

Heb je dat er voor over dan kan je het hele jaar de lekkerste verse muntthee zetten: gratis en voor niets!

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin