Onderwerpen

Biologische compost?

We zijn superblij dat de leverancier die de Makkelijke Moestuin Mix maakt - en daar 100% natuurcompost in verwerkt - nu ook de compost in aparte zakken levert.

We hebben vanaf nu dus onze eigen biologische compost!

Ok, we mogen het eigenlijk zo niet noemen want er staat geen SKAL merk op (het is mega-duur om zo'n certificaat te bemachtigen) maar de ingrediënten zijn biologischer dan menig biologisch compost mét keurmerk.

Speurtocht

Toen ik begon met de Makkelijke Moestuin kreeg ik heel veel vragen over waar je vermiculiet kon vinden.

Nu krijg ik veel meer vragen over compost: waar haal je goede - liefst biologische - compost vandaan?

Compost uit het tuincentrum

Tot nu toe antwoordde ik altijd dat je die het beste zelf kan maken. De compost die je in tuincentra kan kopen is vaak niet geschikt en bestaat soms zelfs voor de helft uit turfmolm of houtsnippers.

Tuincentra verkopen compost om je tuingrond een betere structuur te geven met de vezels uit de compost en de turf. Ze noemen het dan ook ‘bodemverbeteraar’. Hun compost is niet echt bedoeld om je planten te voeden want daar verkopen ze liever (kunst-)mest artikelen voor.

Voeding voor je groentes

Dat is dus een heel ander verhaal dan de compost die je nodig hebt om zelf de Makkelijke Moestuin Mix te maken of je MM-mix aan te vullen tijdens het groeiseizoen.

Jouw groentes en kruiden halen hun voedsel uit de compost en daarom is het heel belangrijk dat je een goede compost gebruikt.

Je kan je compost heel goed zelf maken: dat weet je zeker dat je planten alles krijgen wat ze nodig hebben. Bovendien is dat een hele goedkope oplossing want zelfgemaakte compost kost je niets.

Maar als jij die mogelijkheid niet hebt zal je het dus ergens vandaan moeten halen.

Op deze pagina geef ik daar tips over.

Nu onze eigen Supercompost

Omdat goede compost moeilijk te vinden is, hebben we de leverancier van de MM-mix gevraagd om ook zakken compost te maken.

En niet zomaar compost, maar een Supercompost. Gemaakt van een topkwaliteit natuurcompost: 100% geproduceerd van groen- hout- en bladafval.

Dus niet van huis-, tuin- en keukenafval wat bij de vuilstort wel het geval is. Natuurcompost heeft daardoor wat minder voedingstoffen.

Daarom hebben we wat organische voeding toegevoegd: Zowel van plantaardige als dierlijke stoffen en met een langdurige werking.

Het composteerproces gaat puur op warmte en omkeren en blijft daardoor een levende compost. Je moet dus niet raar opkijken als er soms een paddestoel verschijnt.

Wat kost het?

De zakken kosten € 4,50 per stuk (20 liter).

Dat vind ik best wel prijzig, zeker als ik denk aan de karrevrachten compost die we voor een paar euro bij de vuilstort haalden. Maar daar kan je het natuurlijk niet mee vergelijken. De compost is immers van een hele andere kwaliteit.

Daarnaast moet het in zakken gedaan worden, op pallets gelegd worden én vervoerd worden. Palletvervoer is nu eenmaal duur.

En het gaat maar om kleine hoeveelheden want voor ons is het meer een soort service - we willen graag leveren waar om gevraagd wordt.

Maar je krijgt wel de beste compost die er is en die is - qua ingrediënten - puur biologisch.

Waar kan je het krijgen?

Lang niet alle verkooppunten die de MM-mix verkopen hebben ook de compost maar er komen steeds meer adressen bij.

Kijk dus op de kaart of er iemand bij jou in de buurt zit.

Met de compost is het net als met de MM-mix: de zakken zijn zwaar en groot en we kunnen ze alleen per pallet verzenden.

Je kunt hier lezen hoe dat in z'n werk gaat.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin