Onderwerpen

Brandnetelgier: wanneer gebruik je het en hoe maak je het?

Let op: dit artikel is geschreven in de tijd dat we de Makkelijke Moestuinmix nog aanvulden met compost. Nu vullen we de MM-mix aan met Makkelijke Moestuin voeding. Gebruik je het laatste dan is het gebruik van brandnetelgier niet nodig en kan het voor sommige planten zelfs schadelijk zijn.

Eind april: plenty jonge brandnetels!

Ook last van brandnetels in je tuin of moestuin? Bij ons staat de tuin er vol mee.

Daar ben ik niet zo blij mee, want behalve dat ze prikken ben ik blijkbaar allergisch voor de bloemen. Of liever gezegd het stuifmeel ervan. Ja, helaas: ik heb flink last van hooikoorts. Niet zo handig voor een moestuinder ;-).

Maar "elk nadeel heb ze voordeel" om Cruijff maar weer eens te quoten, en dat geldt ook voor brandnetels.

Je maakt er namelijk heel makkelijk brandnetelgier van. En dat is goed voor je groenteplantjes.


Waarom is het vooral nu extra goed?

Dit jaar (2016) regent het zó vaak, dat de Makkelijke Moestuin in je moestuinbakken waarschijnlijk klets- en kletsnat is. Dat is niet goed voor je jonge plantjes, want door al dat vocht verdwijnt de lucht in de grond. Terwijl wortels ook onder de grond ademen.

Grote planten kunnen daar redelijk tegen. Maar kleine plantjes hebben het dan heel zwaar, vooral als het ook nog eens koud is. Dat was het afgelopen voorjaar en de afgelopen weken wel het geval.

Ook de voedingsstoffen uit de compost nemen je plantjes met al die regen moeilijker op. Omdat we in de Makkelijke Moestuin geen kunstmatige meststoffen gebruiken, moet je dat op een andere manier oplossen.

En daar komt de brandnetelgier goed van pas.


Wat is brandnetelgier?

Op Wikipedia staat het zo:

"Brandnetelgier is een gegist aftreksel van brandnetelbladeren en -stengels dat nuttig is in de biologische tuin. Het bevat veel stikstof en mineralen en bevordert het bodemleven en stimuleert de groei van de planten."

Het maakt je groenteplantjes dus sterker waardoor ze minder last hebben van ziektes. Bovendien vinden luizen je planten minder lekker.

Hoe maak je het?

Emmer, brandnetels, suiker en water

Heel simpel.

Je vult een emmer met de toppen en stengels van jonge* - nog niet bloeiende - brandnetels. Dan gooi je er een half pak suiker bij - daardoor gaat het straks lekker gisten - vul je de emmer aan met (regen-)water, en roer je alles flink door elkaar.

*Jong blad bevat veel meer nuttige stofjes dan het oude blad en het verteert en gist sneller.

Het enige wat je nu nog moet doen is elke dag even roeren.

Elke dag roeren: links de eerste dag, rechts na een week

Na een poosje gaat de boel gisten. Dat zie je aan het schuim dat er bovenop komt. Bij warm weer gaat dat een week of twee door, bij kouder weer duurt het wat langer.

Ondertussen blijf je elke dag roeren. Met een knijper op je neus want de boel gaat flink stinken. Vandaar de naam gier.

Zodra het schuim helemaal verdwijnt is het goedje klaar. Dan haal je het blad eruit (goed voor de composthoop) en zeef je het vocht eventueel nog door een oude lap of zo.


Hoe gebruik je het?

Pure en verdunde brandnetelgier

De brandnetelgier is nu best sterk. Je moet het verdunnen met water voor je het gebruikt. Officieel is dat 1 op 10, maar ik kiep gewoon een vol voorzaaibakje in een emmer of een gieter water en giet dat uit over mijn planten.

Doe dat bij vochtig weer en niet als de zon volop schijnt. Alsof we daar momenteel last van hebben ;-)

Bewaar je de gier in oude water- of frisdrankflessen, dan blijft het een paar maanden bruikbaar.


Let op: bijna alle planten zijn er dol op, maar sommige niet!

Bijna alle planten zullen baat hebben bij de brandnetelgier. Er zit namelijk veel stikstof in. Vooral tomaten, komkommer en courgette zijn daar dol op.

Maar er zijn uitzonderingen: bonen, erwten en uien. Omdat in een Makkelijke Moestuinbak alles door elkaar staat, moet je daar dus een beetje rekening mee houden.

Giet het dus - als het even kan - niet over die planten en geef de andere planten het gierwater bij de voet. Met een bakje, zoals je dat normaal ook doet.

Succes!

Update 2019:

Let op: dit artikel is geschreven in de tijd dat we de Makkelijke Moestuinmix nog aanvulden met compost. Nu vullen we de MM-mix aan met Makkelijke Moestuin voeding. Gebruik je het laatste dan is het gebruik van brandnetelgier niet nodig en kan het voor sommige planten zelfs schadelijk zijn.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin