Onderwerpen

Waar haal je goede compost vandaan?

een kar vol groencompost
Een kar vol compost

Zodra het voorjaar voor de deur staat is het is tijd voor de grootste klus van het hele jaar: de bakken van vorig jaar moeten worden aangevuld met een goede gemengde compost.

Tenzij je zelf een composthoop in je tuin hebt zal je dus op zoek moeten naar dat prachtige zwarte goedje. En waar haal je dat dan vandaan?

Waarom heb je compost nodig?

Tuinieren op mijn manier is een fluitje van een cent als je de Makkelijke Moestuin Mix gebruikt: daar doen al je groentes en kruiden het prima op.

Die mix bestaat voor 1/3 deel uit compost, en die moet je regelmatig aanvullen.

Soms schrijven lezers me: “Het eerste jaar ging het prima maar daarna viel het resultaat erg tegen.”

9 van de 10 keer zijn ze dan vergeten om de compost aan te vullen. Maar daar halen je planten al hun voeding uit.

Een moestuinbak met Makkelijke Moestuinmix hoef je niet te bemesten. Geen korrels, geen kunstmest, geen beendermeel en dat soort zaken. Alleen maar goede, voedzame compost.

Dus let op: vul de mix van vorig jaar nooit aan met nieuwe MM-mix, want dan verstoor je de verhouding tussen de 3 ingrediënten en krijgen je planten niet genoeg voeding.

Hoeveel compost heb je nodig?

In de loop van een jaar, slinkt de hoeveelheid Makkelijke Moestuinmix in je bak. Dat komt deels omdat de mix wat inklinkt, maar vooral ook omdat de compost langzaam verder verteert en opgebruikt wordt door de planten.

Daarom haal je in het voorjaar alle oude planten weg - samen met het raster - en gooit er een flinke hoeveelheid verse compost op.

De hoeveelheid verschilt van jaar tot jaar, maar gemiddeld kan je zeggen dat je ongeveer 40 tot 50 liter compost nodig hebt voor een bak van 120 bij 120 cm.

Je stort de compost op de oude mix en schept alles goed door elkaar. De mix uit de achterste vakken meng je met die uit de voorste vakken, die uit de linkervakken met die uit de rechtervakken, enzovoort.

Door dat omscheppen maak je de mix ook weer lekker luchtig.

Is je bak dan nog niet goed gevuld, dan gooi je er nog wat compost bij en meng je die weer door de mix.

Ik vul zelf mijn bakken aan tot ze helemaal vol zijn: tot het randje. Dan leg ik het raster erop en ben ik klaar voor het nieuwe seizoen.

Voor de rest van het seizoen heb je nog wat compost nodig om je leeg-geoogste vakken mee aan te vullen. Dat is gemiddeld zo'n 15-20 liter voor 16 vakken.

Wat is goede compost?

Goede compost is gemaakt van zoveel mogelijk verschillende ingrediënten:

mijn compostbak met tuin- en keukenafval
Mijn compostbak met tuin- en keukenafval

Tuin- en keukenafval maar ook wat verteerde paardemest en houtsnippers. Meer daarover lees je hier.

Compost van alleen maar groen geeft maar één soort voeding en daar zullen je planten niet zo blij mee zijn. Jij eet toch ook niet elke dag alleen maar brood, toch?

Waar haal je het vandaan?

Je hebt drie opties:

  • Je eigen compost maken
  • Bulk kopen bij het composteerbedrijf
  • Zakken compost kopen

Laten we ze even langslopen:

Zelf compost maken

Zelf compost maken is goedkoop en leuk om te doen. Bovendien verminder je zo je huis- tuin- en keukenafval.

Ik gebruik er een zelfgemaakte compostfabriek voor. In mijn boek staat een heel hoofdstuk welke spullen je wel en niet op de composthoop gooit.

Helaas hebben we inmiddels zoveel bakken (thanks mam!) dat we het ook nog ergens anders vandaan moeten halen. Ook voor onze bloemenborders met MM-mix. We hebben dus wel een kuubje nodig.

Bulk kopen

Compost kan je in bulk bij een gemeentelijke vuilstort ophalen. Op de landelijke compostdag (in 2018 op zaterdag 17 maart) is dat vaak zelfs gratis.

Deze compost is gemaakt van keuken- en tuinafval waardoor de voedingswaarde niet altijd hetzelfde is. Van onkruid en stukjes plastic of glas moet je ook niet raar opkijken.

Ik heb het de eerste jaren zelf gebruikt en dat ging best goed.

Sinds een paar jaar is er Keurcompost. Deze compost voldoet aan strenge eisen zodat je zeker weet dat je geen verontreinigd spul krijgt.

Klik hier voor een overzicht met adressen.

Bij de aangesloten bedrijven kan je voor 10 tot 20 euro een kar vol losse compost halen. Het is dus al snel de moeite waard om een kar te regelen.

Als je niet zo idioot veel nodig hebt als wij, kan je er vaak ook wel zakken krijgen. Iets duurder maar ook prima.

Let op: vraag wel even waar ze de compost van maken. Want als dat alleen blad en snoeimateriaal is, zit er niet genoeg voeding in. Dan moet je het mengen met andere soorten. Zie hieronder.

Zakken kopen

Zakken met goede, voedzame compost zijn lastig te vinden. Dat komt omdat tuinders compost hoofdzakelijk gebruiken voor het verbeteren van de structuur van hun grond en niet voor voeding. Want daar gebruiken ze meststoffen voor.

Je moet dus goed kijken wat er in zo'n zak zit. Ik heb wel zakken 'compost' gezien met 50% turfmolm en 50% houtzaagsel. Daar zit nul voeding in. Vul je daar je MM-mix mee aan, dan krijg je hele zielige kropjes sla.

Wat je kan doen is verschillende soorten compost kopen, en die mengen. Groencompost, bladcompost, wormenaarde, champignoncompost, een beetje goed vergane (paarde-)mest met stro: dat geeft bij elkaar een hele goede compost.

MM-Supercompost

Zak Makkelijke Moestuin Supercompost

Sinds 2017 verkopen we zelf zakken compost: dezelfde die we ook voor de MM-mix gebruikten.

Deze compost is gemaakt van groen- hout- en bladafval en het composteerproces gaat puur op warmte en omkeren: er worden geen schadelijke stoffen gebruikt.

Bovendien hebben we er een speciale organische voeding aan toegevoegd die extra lang werkt. Die geeft je planten minstens 10 weken voeding. Zelfs onder koude en natte weersomstandigheden.

Vandaar de naam: Makkelijke Moestuin Supercompost.

Wat kost het?

De zakken MM-Supercompost kosten 4,50 euro per stuk (20 liter).

Dat is nogal prijzig, zeker vergeleken met de karrevracht die ik hierboven noemde. Dat komt vooral door het hele proces van opzakken, het palletvervoer en de kleine hoeveelheid zakken die we speciaal voor de MM laten maken.

Maar je krijgt wel de beste en voedzaamste compost die je maar kan bedenken. En puur natuur.

Lang niet alle verkooppunten die de MM-mix verkopen hebben ook de MM-Supercompost maar er komen steeds meer adressen bij.

Kijk op de kaart of er iemand bij jou in de buurt zit.

Sommige verkooppunten verkopen nog de 40-liter zakken met de opdruk 'MM-Natuurcompost'. Dat komt omdat we tijdelijk door de 20-liter verpakking heen waren. Maar er zit dus wel dezelfde Supercompost in. Deze zakken kosten 7,50 euro

Met de compost is het net als met de MM-mix: de zakken zijn zwaar en daarom verzenden we ze per pallet. Je kan zo'n zending wel combineren: dan bestel je én zakken compost, én zakken MM-mix.

Compost kopen

Is de Supercompost biologisch?

Nee, want wij hebben geen bio-label. Zo'n label is duur en we kiezen ervoor om onze produkten zo goedkoop mogelijk te houden.

Toch is onze compost biologischer dan de zakken bio-compost uit het tuincentrum. Die bevatten vaak beendermeel en dergelijke. Je maakt mij niet wijs dat die gemalen botten allemaal van bio-varkentjes zijn geweest.

Wil je echt 100% biologische compost gebruiken, dan moet je het zelf maken. Met je eigen composthoop of compostfabriek ;-).

Samenvatting

Aan het begin van elk seizoen vul je de MM-mix van vorig jaar aan met voedzame compost. Tijdens het seizoen doe je dat ook na het leeg-oosten van een vak: voordat je er weer een nieuw gewas in zaait of plant.

Voor een bak van 120 bij 120 cm komt dat gemiddeld neer op zo'n 60 liter compost per jaar: 45 in het voorjaar, 15 voor tijdens het seizoen.

Of je nu zelf je compost maakt, het bij de stort haalt of in kant-en-klare zakken koopt: dat aanvullen mag je echt niet overslaan.

Want echt: zonder voedzame compost - geen resultaat!

PS: Wil je dit soort info in je mailbox ontvangen? Geef je dan op voor de MM-mails. Dat kost jou een minuutje van je tijd, en ik hou je het hele seizoen op de hoogte :-)

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin