Onderwerpen

Maak je eigen compostfabriek

Een eigen compostfabriek maken is geen slecht idee.

Waarom? Eén derde deel van de MM-mix bestaat uit goede, gemengde compost.

maak zelf een compost-fabriek
Ik maak de planken van mijn compost-fabriek vast

Dat is niet voor niets want in een goede voedzame compost zitten alle voedingstoffen die mijn planten nodig hebben. Het staat dus als voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht op het menu.

Het is dus super belangrijk dat je goede compost gebruikt. Zowel om je mix van te maken of om die tijdens het seizoen aan te vullen.

Als de resultaten van een bak met Makkelijke Moestuinmix tegenvallen ligt dat 9 van de 10 keer aan de kwaliteit van de compost.

Compost kan je heel goed zelf maken. Dan weet je precies wat erin gaat en kan je ervoor zorgen dat je planten alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Compost van de stort

Onze pogingen om zelf compost te maken waren helaas niet zo'n succes. Tot vorig jaar haalden we onze compost meestal van de vuilstort. Met best wel goede resultaten.

Maar toen ik dit voorjaar zelfs stukjes glaswol in een lading keurcompost aantrof was ik het zat. Vanaf nu maken we onze eigen, fantastische compost. Maar wel graag op een makkelijke manier.

Mijn eigen compostfabriek

Van oude, half-vergane steigerplanken bouwde ik mijn compostfabriek. Uit de losse pols, dus het resultaat wijkt wel iets af van het strakke plaatje dat ik in een tuintijdschrift vond.

Ik maakte 3 vakken: één voor het verse, ruwe spul, één voor het omwerken en garen van de compost en één voor de compost die al klaar is voor gebruik.

wat je allemaal op een composthoop kan gooien

Het afval uit de tuin en het geschikte keukenafval gooi ik in de eerste bak. In de zomer ben ik nog lekker fanatiek en maak ik het afval zo klein mogelijk. Soms gebruik ik zelfs onze takken-versnipperaar om alles mooi fijn te maken.

Verder gooi ik er (gedroogd!) gras in, versnipperde kranten, verscheurde eierdozen en onkruid. Van dat laatste knip ik wel de bloemen en zaden af: die gooi ik in de groene container.

In mijn boek geef ik precies aan wat er allemaal wél en niet op een composthoop mag en wat het beste resultaat geeft. Maar op internet kan je ook veel tips vinden.

De tweede fase

In de tweede bak maak ik een mooi mengsel van het spul uit de eerste bak, een flinke hoop half-vergane paardenmest (uit de manege), versnipperde takken en een lading blad (die verzamel ik in de herfst).

mijn compost-fabriek

Deze bak probeer ik zo vaak mogelijk om te scheppen. Als ik dat elke dag zou doen is mijn compost al na twee weken klaar en kan ik het in de derde bak scheppen om het te gebruiken als ik het nodig heb.

Dat is me natuurlijk nog nooit gelukt ;-). Maar als je het goed mengt is de compost na een paar weken al aardig op weg. In de afgelopen zomer maakten we op deze manier toch genoeg compost om onze bakken bij te vullen.

De losse planken aan de voorkant kan ik weghalen of toevoegen: net wat nodig is. Links de vergaarbak, in het midden de mengbak en rechts de bak met de compost die klaar is.

In het voorjaar halen we de rasters uit de bakken even weg en scheppen net zo veel compost door de mix totdat de bakken weer goed gevuld zijn. En hebben mijn planten weer genoeg voeding.

Meer lezen over zelf compost maken en wat je er wel en niet aan toevoegt? In mijn boek staat een heel hoofstuk over zelf compost maken.

Succes!

handtekening

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin