Onderwerpen

Is de MM-mix duur?

De Makkelijke Moestuin Mix duur?

Op het eerste gezicht best wel. Maar als je het goed bekijkt valt dat best mee, zeker op de lange termijn.

De aanschaf van de Makkelijke Moestuin Mix

Voor een standaardbak van 120 bij 120 bij 20 cm heb je ongeveer 7 zakken nodig en dat kost € 70,-

Dat lijkt veel maar als je het vergelijkt met potgrond valt het mee; aan de goedkoopste ben je al snel zo'n 25 euro kwijt. Gebruik je kwaliteitspotgrond dan zit je ook al boven de 50 euro.

De grote winst zit 'm in het feit dat je Makkelijke Moestuin Mix maar één keer hoeft aan te schaffen.

De mix kan jaar-in-jaar-uit gebruikt worden en het enige wat je hoeft aan te vullen is compost: telkens als een vak leeg geoogst wordt.

Compost is - zeker als je het zelf maakt - het goedkoopste wat er is. Na een jaar of vijf kan je een beetje vermiculiet en turf toevoegen. Aan de wortels van geoogste groentes blijft immers altijd wat mix hangen. Maar je hoeft nooit meer de hele inhoud van je bak te vervangen.

Potgrond moet je na één seizoen al vervangen door nieuwe en tijdens het seizoen moet je veelal extra voeding geven.

De extra kosten bij aanschaf zijn dus meestal na een of 2 seizoenen al dubbel en dwars terugverdiend, helemaal als je ook nog de extra opbrengst meerekent.

Waarom is de Makkelijke Moestuin Mix niet goedkoper?

Dat komt hoofdzakelijk door de vermiculiet, dat is nu eenmaal duur.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom potgrondfabrikanten het niet of nauwelijks gebruiken: ze kunnen meer verdienen met goedkopere grondstoffen. Bovendien verkopen ze liever iets wat ze telkens opnieuw kunnen verkopen.

Ook gebruiken we topkwaliteit natuurcompost en ecologisch gewonnen turfmolm. Dat kost nu eenmaal ook wat meer.

Om de MM-mix op de verkoopadressen te krijgen moeten we de zakken per pallet vervoeren. Een flink deel van de verkoopprijs zit dus al in het vervoer.

( Let op: Sinds een paar jaar verkoopt Pokon ook een moestuinmix met vermiculiet. Veel mensen verwarren dat met de MM-mix. Maar trap er niet in, want die mix is echt anders. Zo zit er bijvoorbeeld veel minder vermiculiet in. Ook stoppen ze er veel meststoffen en houtsnippers in plaats van compost met natuurlijke voeding.)

We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden. De marge (de prijs die tussen de inkoop en de verkoopprijs zit) is niet zo groot.

Een andere reden is dat de zakken maar in kleine hoeveelheden gemaakt worden: alleen voor de Makkelijke Moestuin. Dat kan je niet vergelijken met de grote hoeveelheden zakken potgrond die de tuincentra omzetten.

Goedkoop is duurkoop

Dat gezegde gaat 100% op voor de MM-mix! Iedereen die ermee gewerkt heeft zal dat beamen. Het is een fantastisch aardemix die niet te vergelijken is met andere potgrondmengsels.

Misschien wat duur in aanschaf maar dat haal je er op de langere termijn dubbel en dwars uit.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin