Onderwerpen

Is de MM-mix duur?

De Makkelijke Moestuin Mix duur?

Op het eerste gezicht best wel. Maar als je het goed bekijkt valt dat reuze mee, zeker op de lange termijn.


De aanschaf van de Makkelijke Moestuin Mix

Voor een standaardbak van 120 bij 120 bij 20 cm heb je ongeveer 7 zakken nodig. Dat kost je € 70,-

Vergelijk je dat met potgrond: aan de goedkoopste ben je al snel zo'n 25 euro kwijt. Dan krijg je wel troep. Gebruik je kwaliteitspotgrond dan zit je ook al snel boven de 50 euro.


Naar de shop


De grote winst zit 'm in het feit dat je Makkelijke Moestuinmix nooit hoeft te vervangen.

De mix kan jaar-in-jaar-uit gebruikt worden. Het enige wat je hoeft te doen is de voeding aanvullen en op den duur het volume. Dat kan eenvoudig met nieuwe mix en een aanvullende voeding,

Aanvullen kan ook met een voedzame compost. Als je die zelf maakt is die heel goedkoop. Let er dan wel op dat er inderdaad voldoende voeding inzit want met de compost van de stort of uit het tuincentrum is dat niet het geval. Lees hier meer over compost.

Vul je aan met compost dan kan je na een jaar of vijf kan je wat nieuwe mix toevoegen om de vermiculiet en de vezels aan te vullen. Aan de wortels van geoogste groentes blijft immers altijd wat mix hangen. Maar je hoeft nooit meer de hele inhoud van je bak te vervangen.

Potgrond moet je na één seizoen al vervangen door nieuwe en tijdens het seizoen moet je veel extra voeding geven.

De extra kosten bij aanschaf zijn dus meestal na een of 2 seizoenen al dubbel en dwars terugverdiend, helemaal als je ook nog de extra opbrengst meerekent.


Waarom is de Makkelijke Moestuin Mix niet goedkoper?

Dat komt hoofdzakelijk door de vermiculiet, dat is nu eenmaal duur.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom potgrondfabrikanten het niet of nauwelijks gebruiken: ze kunnen meer verdienen met goedkopere grondstoffen. Bovendien verkopen ze liever iets wat ze telkens opnieuw kunnen verkopen.

Ook gebruiken we topkwaliteit natuurcompost en ecologisch gewonnen bruinveen. Dat kost nu eenmaal ook wat meer.

Bovendien zijn de zakken zwaar en moeten we ze met een vrachtbedrijf versturen. Een flink deel van de verkoopprijs zit dus al in het vervoer.

( Let op: Sinds een paar jaar verkoopt Pokon ook een moestuinmix met vermiculiet. Veel mensen verwarren dat met de MM-mix. Maar trap er niet in, want die mix is echt anders. Zo zit er bijvoorbeeld veel minder vermiculiet in. Ook stoppen ze er veel meststoffen en houtsnippers in plaats van compost met natuurlijke voeding.)

We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden. De marge (de prijs die tussen de inkoop en de verkoopprijs zit) is niet zo groot.

Een andere reden is dat de zakken maar in kleine hoeveelheden gemaakt worden: alleen voor de Makkelijke Moestuin. Dat kan je niet vergelijken met de grote hoeveelheden zakken potgrond die de tuincentra omzetten.


Goedkoop is duurkoop

Dat gezegde gaat 100% op voor goedkope potgrond.

De Makkelijke Moestuinmix is het tegenovergestelde. Iedereen die ermee werkt zal dat beamen. Het is een fantastische aardemix die niet te vergelijken is met andere potgrondmengsels of moestuinmixen.

Misschien wat duur in aanschaf maar dat haal je er op de langere termijn dubbel en dwars uit.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin