Onderwerpen

MM-mix aanvullen? Altijd met compost!

Hier vind je tips over de Makkelijke Moestuinmix en aanvullende voeding.

In de MM gebruiken we geen kunstmest of andere meststoffen.

We vullen de mix altijd en alleen met compost aan. Daarom is het extra belangrijk dat die compost goed voedzaam is. Helemaal bij slecht weer.

Lege vakken aanvullen met compost
Lege vakken aanvullen met compost

Extreem slecht weer en aanhoudende regen

De eerste helft van 2016 was een ware uitdaging voor menig Makkelijke Moestuinder. Ook voor mij.

Te koud, te weinig zon en eindeloos aanhoudende regen.

Gelukkig kwam de zon in juni weer te voorschijn en zagen de bakken er al weer een stuk beter uit.

Ziet er prima uit, toch?

Daarvoor ontving ik veel mails en foto's. Bijna altijd van mensen bij wie het niet goed ging.

Door al die mails kwam ik achter een aantal zaken die blijkbaar voor een heleboel mensen (nog) niet helemaal duidelijk zijn. En laat ik eerlijk zijn: ik heb zelf ook veel geleerd.

Makkelijke Moestuinmix, compost en voeding

Makkelijke Moestuin is gebaseerd op het systeem en de mix van Square Foot Gardening.

Mel Bartholomew, de grondlegger van SFG, heeft een geniale manier van tuinieren bedacht. Niet alleen door het zaaien in bakken en vierkanten van 30 bij 30 cm, maar ook door het gebruik van de mix.

Die is samengesteld met 1/3 vermiculiet, 1/3 turf en 1/3 compost. De eerste 2 gaan heel lang mee (bij ons zit de eerste mix al 9 jaar in de bakken) en de laatste moet je regelmatig aanvullen.

Uit de compost halen de planten al hun aanvullende voeding. Ik zeg met opzet aanvullend, want de meeste voeding maken de planten zelf uit zonlicht, kooldioxide (CO2) en water.

Door de compost aan te vullen, krijgen je planten dus telkens verse voeding.

Wat is goede compost?

Een goede, gemengde compost wordt gemaakt uit groen- en keukenafval, blad, stalmest, etc. Zo zit die barstensvol voeding.

Hier lees je hoe ik mijn compost maak.

De meeste compost die je kan kopen is niet voedzaam genoeg. Niet van de stort en al helmaal niet uit het tuincentrum. Want die wordt vaak gemaakt van turf en houtsnippers.

Daarom hebben we onze eigen MM-Supercompost gemaakt.

Compost aanvullen

Dat aanvullen met compost is dus heel belangrijk. Maar het is nog dubbel zo belangrijk als het hard en veel regent. Want met al die regen spoelt ook een deel van de voeding weg.

Zo zag ik begin juni een tuin Eenrum die er super mooi en groen uitzag. Een opvallend verschil met alle andere sier- en moestuinen.

Toen ik vroeg hoe dat zo kwam, vertelden ze me dat ze bij regen elke dag (!) kruiwagens vol meststoffen tussen de planten strooiden. "Als we dat niet doen worden ze helemaal geel en lelijk".

Maar omdat wij MM-ers bij slecht weer liever binnen blijven (ik in elk geval wel!) heeft niemand aan het aanvullen van de compost gedacht.

Zo schreef iemand: "Dat heb ik niet gedaan omdat de plantjes niet groeiden en dus ook niet de voeding uit de compost hebben opgemaakt." Klinkt logisch maar is het dus niet!

Wanneer voeg je compost toe?

Regelmatig compost toevoegen

Bij normaal weer vul je de mix aan na het oogsten van een vak en voor het opnieuw zaaien. Dat geldt voor planten die er zo'n 5-8 weken in staan.

Bij planten die er langer in staan - zoals palmkool, bonen of lente-ui en de vaste planten - schep je na een week of 5 een beetje compost aan de voet van de plant.

Bij gulzige planten zoals klimcourgettes, komkommers, tomaten, pompoenen, doe je dat nog wat vaker: om de vier weken.

In 2016 leerde ik dat je dat laatste bij alle planten moet doen als het heel erg regent ;-).

Nooit aanvullen met nieuwe MM-mix!

Wat ik ook regelmatig las, is dat men de mix van vorig jaar had aangevuld met nieuwe zakken MM-mix i.p.v. met compost.

Maar als je daar even over nadenkt is dat echt niet goed. Want daarmee verstoor je de verhouding tussen de vermiculiet, de turf en de compost.

De delen vermiculiet en turf worden groter, terwijl je de 'opgebruikte' compost maar voor een derde deel aanvult. Er zit dan altijd te weinig voeding in de mix. Je verandert daarmee ook de zuurgraad: je maakt de mix te zuur.

Het mooie van de MM-mix is nu juist dat je die maar 1 keer hoeft te maken of aan te schaffen, en daarna alleen maar compost hoeft aan te vullen. Maak je die zelf dat is dat het goedkoopste dat er is.

Water geven

Verder viel me op dat vooral de beginners blijkbaar het idee hadden dat de MM-mix altijd goed vochtig moest blijven, zelfs als het een paar dagen droog was.

Zo schreef iemand: "De toplaag van de MM-mix wordt toch wel snel droog, daarom moet ik elke dag met de tuinslang sproeien."

Maar dat hoeft helemaal niet. Het is juist goed als de mix ook eens wat droger is. Al was het alleen al omdat slakken daar een hekel aan hebben. Maar ook omdat er dan meer lucht bij de wortels kan komen.

De vermiculiet in de mix houdt goed water vast. Het duurt dus best lang voor de mix helemaal uitdroogt.

MM-mix houdt water vast waar het nodig is

Ook kan je daardoor heel goed alleen daar water geven waar het nodig is: aan de voet van de plant.

Lees hier over water geven in de Makkelijke Moestuin

Extra boost: bananenschillen en koffiedik

In de vorige blogpost gaf ik al tips over brandnetelgier.

Maar je kan ook je compost extra voedingsrijk maken.

Ik doe dat zo:

Eerst verzamel ik flink wat (bio) bananenschillen en koffie prut. De eerste snij ik in kleine stukjes, de tweede droog ik.

Snij de bananenschillen in kleine stukjes
Snij de bananenschillen in kleine stukjes

Dan pak ik een grote ton of emmer en gooi die half vol met mijn compost. Die meng ik met de gedroogde koffieprut en de stukjes bananenschillen.

Meng de compost met de koffieprut en bananenschil

In koffieprut zit veel stikstof en in bananenschillen zit o.a. fosfor, kalium, en een aantal sporenelementen zoals mangaan en magnesium.

Planten kunnen de voedingstoffen hieruit snel opnemen.

Met deze compost vul ik mijn vakken aan.

Geen compost bij de hand?

Je kan zelfs de koffieprut en bananenschillen direct aan de mix toevoegen.

Schep het er een beetje door om te voorkomen dat het gaat schimmelen.

Succes!

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin