Onderwerpen

De vermiculiet- fabriek Pull

Pull Rhenen, de enige vermiculietfabriek in Nederland is een echt familiebedrijf met een mooie fabriek die daar al vanaf 1950 staat.

Ik ben er naar toe gegaan en mocht al mijn vragen stellen. Ik heb zelfs een rondleiding gekregen!

De fabriek

Ik vond het superleuk om de fabriek te zien. Helemaal niet stoffig of zo.

De medewerkers liepen dan ook in gewone werkkleding, zonder de stofkapjes, brillen en beschermende pakken (die ik stiekum wel een beetje verwacht had).

hallen met voorraad
hallen met voorraad

Het terrein is heel groot. Er zijn grote hallen waarin hele bergen met vermiculiet en perliet liggen (dat verwerken ze ook).

En dan is er nog een flink terrein waar enorme hoeveelheden pallets met zakken vermiculiet en perliet staan.

Klaar om te vervoeren naar de (veelal biologische) tuinbouw en bouwbedrijven.

Bovendien was ik weg van de gebouwen. Echt zo'n ouderwets aandoende fabriek met grote hallen, buizen, simpel ogende machines. Mooi voor een filmdecor!

gebouwen fabriek
gebouwen fabriek

Hier sta ik samen met Piet (de man die alles over tuinbouw weet) en René (de eigenaar) voor een deel van de fabriek. Prachtig toch?

(Als je goed kijkt zie je links op de foto ook een pallet met Makkelijke Moestuin Mix staan; daar ben ik wel trots op!)

Schoon

Ik vond het super om te horen dat de gezondheid van de medewerkers (en de gebruikers van de producten) een hele belangrijke rol spelen bij de keuze van de mijnen waar de vermiculiet vandaan wordt gehaald.

Ik hoorde dat er maar een paar mijnen zijn die aan de allerstrengste eisen voldoen. Die zijn uiteraard ook duurder dan andere mijnen maar zo weten ze tenminste zeker dat ze de beste en schoonste kwaliteit gebruiken.

Zuinig met grondstoffen en energie

Overal is over na gedacht. Zo wordt de warmte van de branders die voor het uitzetten van de vermiculiet en de perliet gebruikt worden opgevangen voor de verwarming van de kantoren en werkruimtes.

Niets wordt weggegooid. Zelfs het gruis van de vermiculiet wat te klein is om in de zakken te doen wordt verwerkt in isolatieplaten. Heel bewust dus allemaal!

Ik vond het heel erg leuk om alles te zien en was echt verrast dat vermiculiet nog een veel schoner en beter materiaal is dan dat ik zelf dacht!

in het onderzoeks lab
in het onderzoeks lab

Laboratorium

Pull heeft uiteraard ook een eigen laboratorium. Zo houden ze de kwaliteit van hun producten scherp in de gaten. Ook daar weer een hele aardige medewerkster die me het een een ander liet zien.

Hier sta ik te kijken hoe kleine schijfjes vermiculiet veranderen in de harmonica-achtige brokjes die we gebruiken in de Makkelijke Moestuin Mix. Super leuk!

Als je het ook wilt zien: op deze pagina staat een filmpje. Daar kan je ook lezen wat vermiculiet precies is.

Hart op de juiste plek

Directeur Rene van der Mark runt de fabriek samen met zijn zus Monique. Het zijn leuke, bevlogen en open mensen die de Makkelijke Moestuin en SFG een warm hart toedragen.

Als jij bijvoorbeeld een zak vermiculiet of MM-mix bij hun ophaalt voor je MM-bakken doen zij een behoorlijk percentage van de winst daarop in een potje voor 'het goede doel'. Daar heb ik niet om gevraagd, dat boden zij zelf aan!

Dat postje mag ik gebruiken voor een project in een ontwikkelingsland.

Samenwerking

Waar we heel blij mee zijn is dat ze ons de zakken vermiculiet voor een lagere prijs leveren zodat wij ze weer kunnen verkopen aan mensen die hier in Noord-Groningen geen vermiculiet kunnen vinden.

Helemaal geweldig is dat ze ons geholpen hebben om de Makkelijke Moestuin Mix te maken en het zelfs voor ons in hun fabriek verkopen.

Als je dus in de buurt van Rhenen woont en liever kant-en-klare MM-mix koopt in plaats van het zelf te mengen dan kan je het daar dus ophalen!

Woon je niet in de buurt van Rhenen?

Kijk dan even op de kaart om te zien of er een verkooppunt bij je in de buurt zit.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin