Onderwerpen

Onkruid wieden en ander moestuin onderhoud

In een gewone moestuin ben je veel tijd kwijt aan onkruid wieden.

Onkruid is immers net zo dol op de vruchtbare, bewerkte grond als je groentes!

Gelukkig komt het bijna niet voor in mijn tuintjes en haal je het makkelijk weg.

Space invaders

Groenten en kruiden zijn niet de enige zaadjes die in je moestuin ontkiemen: ook het onkruid heeft er zin in.

Dus stroop de mouwen maar op:

onkruid tussen de groentes

Terwijl je de tere groenteplantjes moet verzorgen, bemesten en begieten, schieten de paardebloemen, brandnetels, weegbree en boterbloemen de grond uit.

Zaadjes die jaren lang hebben liggen slapen schud je door het spitten wakker. Ze doen hun best om zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden en te gaan bloeien om toch vooral voor zoveel mogelijk nakomelingen te zorgen. Snel weghalen dus!

Helaas ontdek je onkruid meestal pas als hun wortels zich al verstrengeld hebben met die van je zorgvuldig geteelde plantjes.

Onkruid verwijderen, wieden en schoffelen is in een gewone moestuin bijna een dagtaak. Aan je groentes en kruiden verzorgen kom je dus amper toe.

Onkruid wieden in mijn Makkelijke Moestuin

In mijn bakken komt onkruid gelukkig bijna niet voor. De Makkelijke Moestuin Mix (de aardemix die ik in mijn bakken gebruik) bevat immers geen slapende zaden of wortels. De paar onkruidzaadjes die erin waaien zijn zó ontdekt en weggehaald. Dat kost me hooguit 10 minuten per week.

Water geven

Groenten doen het niet goed als ze niet genoeg – of teveel – water krijgen.

Bij droogte schieten planten snel in de bloei. Dat is een overlevingsstrategie: nakomelingen gaan immers voor.

Water geven is dus heel belangrijk. Vanwege de grote oppervlakte van een gewone moestuin gebeurt dat met gieters, tuinslang of sproeiinstallatie. Maar onkruid houdt ook van water en komt dan ook al rap te voorschijn.

Te véél water is ook niet goed. Planten die lang in plassen water staan, gaan schimmelen of rotten. Heftige regenbuien die dagenlang aanhouden zijn dan ook echt een probleem voor een gewone moestuin. Want hoe raak je het water kwijt?

Hoe geef ik water in mijn makkelijke moestuin?

Naast mijn moestuinbakken staan altijd een paar emmers water.

Elk plantje geef ik met een bakje precies zoveel water als nodig: aan de voet van de plant.

De Makkelijke Moestuin Mix houdt het vocht daar heel goed vast zodat de wortels van mijn plantjes niet ver hoeven te zoeken. Zuinig dus, en heel effectief.

Lange periodes met regen zijn voor mijn Makkelijke Moestuin lang niet zo desastreus als voor een gewone moestuin. De aardemix houdt goed water vast maar kan nooit té nat worden.

Teveel aan water loopt gewoon weg. Voor mij dus nooit drassige modderpoelen waarin de plantjes ten onder gaan.

Bestrijden van ongedierte en ziektes

Allerlei ongedierte komt graag snoepen van je prachtige frisgroene groentes. Zijn het geen slakken of aaltjes, dan zijn het wel schimmels of ziektes.

Omdat ik elk vierkant beplant met een ander gewas heb ik minder last van ziektes en ongedierte. Bovendien kan ik de planten op zp'n kleine oppervlakte makkelijk beschermen met een net of gaas.

Omdat ik elk plantje afzonderlijk water geef, heb ik snel in de gaten of er iets mis gaat. Dan grijp ik meteen in: voor het uit de hand loopt.

En hoe zit het met het oogsten van al die heerlijke groentes en kruiden?

Oogsten in de moestuin: veel te veel of precies genoeg?

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin