Onderwerpen

De voordelen van een Makkelijke Moestuin

De voordelen van een Makkelijke Moestuin zijn voor mij zó overduidelijk dat ik nooit een gewone moestuin zou willen hebben. Iedereen kan het, het kan bijna overal en de resultaten zijn geweldig!

Aan jou de keuze:

Als je een moestuin wilt om je eigen biologische groentes te verbouwen kan je kiezen tussen een gewone moestuin en een Makkelijke Moestuin.

Voor mij is de keuze natuurlijk heel eenvoudig: ik snap echt niet waarom je een gewone moestuin leuk zou vinden... Tenzij je van heel hard werken houdt, onkruid wieden het leukste karweitje vindt wat je maar kan bedenken en ook nog eens heel veel geld wilt uitgeven :-)!

Maar ja, ik heb ook geen ‘groene vingers’, weet eigenlijk niets van tuinieren en wil in mijn vrije tijd ook nog iets anders doen dan met mijn handen in de grond wroeten.

er is meer dan tuinieren...

Ervaren moestuinders

Het grappige is dat veel mensen die al heel lang een moestuin hebben mijn Makkelijke Moestuin op het eerste gezicht helemaal niet zo geweldig vinden. Ze zien de voordelen van het vierkant tuinieren en Square Foot Gardening niet.

Ze vinden het veel te makkelijk, geloven niet dat je op zo’n eenvoudige manier en op zo’n kleine oppervlakte kan tuinieren en al helemaal niet dat het dan ook nog wat opbrengt!

Ze stellen me allemaal moeilijke vragen over de zuurtegraad van de grond, teeltechnieken en groentes waar ik nog nooit over gehoord heb. Dat weet ik allemaal niet hoor!

Mensen die nog nooit getuinierd hebben volgen gewoon het systeem van de Makkelijke Moestuin en zijn reuze enthousiast. Ze oogsten voor het eerst in hun leven hun eigen groentes en weten niet dat het ook anders (=moeilijker!) kan.

Tuinders die openstaan voor andere ideeen en die wél overstappen van hun traditionele moestuin naar de MM willen al snel niets anders meer.

Als ik het kan kan jij het ook!

Omdat ik zo langzamerhand in heel veel tijdschriften en kranten heb gestaan denken mensen wel eens dat ik een soort moestuingoeroe ben en dat ik alles van tuinieren weet. Dat is echt niet zo en dat hoeft ook niet.

Een van de voordelen van de Makkelijke Moestuin is immers dat je bijna niets van tuinieren af hoeft te weten.

Neem mij nu: ik rommel maar een beetje aan. Ik zaai wat zaadjes, ik geef wat water, ik haal af en toe een onkruidje weg (en soms zelfs - tot ergernis van mijn moeder - een zaailing).

Ik hou absoluut geen rekening met welke groente naast welke groente moet staan en doe soms dingen waarvan doorgewinterde tuinders mij vertellen dat je dat dus noooooiiit moet doen.

En toch groeien mijn plantjes en eten we lekkere onbespoten groentes!

Meteen aan de slag!

En dat vind ik dus het leuke aan de Makkelijke Moestuin: je hoeft echt geen dure tuincursus te volgen of lid te worden van een tuinvereniging of tig boeken aan te schaffen. Bouw of koop een bak, haal de mix en ga aan de slag!

Maak je niet te druk over of het je wel zal lukken; doe het gewoon!

Als je iets niet weet: probeer het maar. Het ergste wat je kan overkomen is dat je plantjes het niet zo goed doen als je gehoopt had.

Voor wie is een Makkelijke Moestuin geschikt?

Je kan beter vragen: “Voor wie niet?”. Echt waar; (bijna) iedereen kan op deze manier tuinieren.

Een paar voorbeelden:

  • Geen tuin? Geen probleem. Een patio, terras of zelfs balkon kan ook.
  • Eén bak geeft het hele groeiseizoen door genoeg opbrengst om een volwassen persoon dagelijks te voorzien van verse groente en kruiden.
  • Een groot gezin? Meer bakken!
  • Lichamelijk gehandicapt? De tuin is gemakkelijk op rolstoelhoogte te maken.
  • Kinderen? Maak de bakken wat kleiner (90 bij 90 cm). Weinig werk en snel resultaat.
  • Scholen? Een MM als schooltuintje, dat had ik ook wel willen hebben op mijn lagere school.

Overtuigd van de voordelen van de Makkelijke Moestuin?

Mooi!

Lees dan verder over hoe het werkt

Hoe het werkt

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin