Onderwerpen

Kies de ideale plek voor je moestuin

Wat is de beste plek voor je Makkelijke Moestuin? Waar zet je je bakken neer en waar moet je rekening mee houden?


6-8 uur zonlicht

Planten hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Want met dat zonlicht maken ze het grootste deel van hun eigen voeding aan.

Zet je bak daarom op een plek met minimaal zes uur zonlicht per dag. 6 uur is genoeg voor bladgroentes.

Alle andere groentes doen het prima met 8 uur zon. Tomaatjes en andere zon-minnende groentes hebben liever nog wat meer.


Zonlicht in de moestuin


Hoe bepaal je het aantal uren zonlicht?

Eerst bekijk je welke plekken in jouw tuin zon krijgen.

Kies er een zonnige dag voor uit en bekijk het op verschillende momenten van de dag. Sommige plekken liggen bijvoorbeeld ‘s ochtends volop in de zon maar ‘s middags in de schaduw.

Hou ook rekening met de tijd van het jaar. Een plek die in het vroege voorjaar nog veel in de schaduw ligt, kan in de zomer wél genoeg uren zon krijgen omdat de zon dan veel hoger staat.

In bijna elke tuin kan je wel een plek vinden die 8 uur zonlicht krijgt. Ook al ligt die niet op de meest voor de hand liggende plek. Misschien is bij de voortuin idealer, of moet je je bak op een verhoging plaatsen om genoeg zonlicht te vangen.

Zoek vooral de beste plek uit, want dat kan het verschil betekenen tussen een matige en een geweldige opbrengst.


Schaduw

Schaduw verplaatst zich. Soms lijkt een plek 's morgens zonnig genoeg, maar ligt die vanaf 12 uur in de schaduw van een gebouw. Dan krijgen je plantjes toch niet genoeg zon.


Schaduw in de tuin van bomen
's Morgens in de zon, 's middags in de schaduw

Let ook op bomen en struiken: die groeien harder dan je denkt. Voor je het weet overschaduwen ze alsnog je moestuinbak.


Een beetje beschut

Geef je bak als het enigszins kan ook wat bescherming tegen de wind.

Op de meeste plekken zal het sowieso geen probleem zijn, maar hier in onze tuin heeft de wind vrij spel. We zien dan ook een behoorlijk verschil tussen de bakken die in de volle wind staan, en bakken die wat meer beschut staan.

Tuinier je op een open dakterras, dan kan een windscherm je helpen.


Droge plek

Je bak moet het overtollige water kwijt kunnen. Een plek waar na een fikse regenbui langdurig water blijft staan is dus niet geschikt.


Moestuinbakken moeten na veel regen goed kunnen afwateren

Verder kan een Makkelijke Moestuinbak bijna overal staan omdat die maar weinig ruimte inneemt. Een postzegeltuintje, balkon, dakterras, achtertuin, het dak van je schuur: het kan allemaal.

En wat denk je van je voortuin? Reken maar op nieuwsgierige buurtbewoners en halve rockster-status.

Maak je meerdere bakken? Zet ze gerust op verschillende plekken. Het hoeft niet persé allemaal naast elkaar.


In het zicht

Uit het oog uit het hart gaat 100% op voor een moestuin. Staat je bak ergens achteraf of verstopt achter een heg, dan vergeet je 'm snel en zal je er minder uit oogsten. Ook het water geven schiet er dan al snel bij in.

Zet je bak daarom zo dicht mogelijk bij de keuken. Het liefst zó dat je die vanuit je raam kan zien. Dan loop je tijdens het koken nog makkelijk even je moestuin in om er wat bij te plukken.

Zet je moestuin in het zicht


Vergeet je paden niet

Zorg er ook voor dat je makkelijk in je bak kan werken. Het is knap irritant als je bakken pal naast elkaar staan, zonder voldoende loopruimte er tussen.

Bovendien gaan je planten, als ze groter worden, altijd een beetje buitenboord hangen. Met ruime paden tussen de bakken is dat geen probleem.


En: heb je al een idee?

Weet je al waar je je bakken gaat neerzetten?

Dan is het tijd voor:


De hardware van de Makkelijke Moestuin


Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin