Onderwerpen

Tomaten verpotten

Ruim een maand geleden liet ik je zien hoe je tomaten voorzaait. Zowel uit de zaadjes uit een zakje en uit een vers tomaatje.

De zaailingen zette ik een paar weken terug in wc-rolletjes met Makkelijke Moestuinmix. Ze groeien uitstekend - dacht ik. Maar het kan nog veel beter!

Ik ben nu al 7 jaar bezig met de Makkelijke Moestuin maar overduidelijk nog steeds geen moestuinexpert. Want elk jaar leer ik weer wat nieuws.

Al doende leer je

Zo liet ik een week terug trots mijn plantjes aan een mede-MM'er zien. Die zei dat ik ze weer in een grotere pot moest zetten zodat ze beter zouden groeien.

Ik heb dus braaf een paar plantjes in grotere potjes gezet. Een paar want zo nemen ze veel meer ruimte in. En zoveel ruimte heb ik niet: niet op een lichte plek. Bovendien dacht ik dat het niet zoveel zou uitmaken.

Maar zie hier het resultaat:

Gelijktijdig gezaaide zaailingen: in wc-rolletjes en in grotere pot

Wat een verschil he?

Tomaten groeien sneller in een grotere pot

Ik denk dat het komt omdat je tomatenplantjes bij het verplanten telkens weer zo diep mogelijk zet.

Een deel van de stengel die boven de grond uitsteekt komt dan in de mix te staan. Daar groeien allemaal nieuwe wortels aan die meehelpen om de plant groter en sterker te maken.

Je kan het hier goed zien: de wortels zitten ook aan de bovenkant van het kluitje.

Verpotten van tomatenplantjes: van de wc-rolletjes naar een grotere pot

Vandaag heb ik dus al mijn plantjes overgezet in grotere potjes met MM-mix.

Ik zet ze zo diep mogelijk en vul het potje aan met droge MM-mix (dat gaat het makkelijkst).

Dan zet ik de potjes in een waterdichte bak en vul die met water. Daar laat ik ze staan tot de mix zich volgezogen heeft.

Volzuigen van de MM-mix

Zo, nu kunnen ze weer naar binnen waar het aardig woekeren wordt met de ruimte. Ik denk dat ik maar mijn daglichtlamp te voorschijn haal want dit zijn te veel plantjes voor de vensterbank.

Koude kas

We hebben een kleine (koude) kas dus bij zonnig weer kan ik ze daar overdag wel inzetten, maar 's nachts is het nog veel te koud en moeten ze echt naar binnen.

Tomaten hebben minstens 18 graden nodig om te groeien, onder de 15 graden stoppen ze en onder de 10 gaan ze uiteindelijk dood.

Net als de andere zomergroentes - zoals courgettes, komkommers, en pompoenen - mogen ze pas eind mei buiten geplant worden. Dan moet je ze wel eerst laten wennen aan de buitenlucht. Dat heet afharden.

Lees hoe je plantjes afhardt voor je ze buiten plant.

Voor aubergines en paprika's geldt het zelfde (maar die zaai en kweek ik nooit zelf).

Veel gedoe, dat voorzaaien

Al met al is het best wel een gedoe: maar voor lekkere tomaatjes heb ik dat wel over.

Je snapt nu vast wel waarom ik niet zo dol ben op dat vroege voorzaaien waarbij je de planten nog een aantal maanden binnen moet zien op te laten groeien.

Komkommers, courgettes en pompoenen zijn wat dat betreft een stuk makkelijker. Die hoeven maar een paar weekjes binnen te staan voor ze naar buiten kunnen. Dat is prima te doen.

PS:

Het gebruik van WC-rolletjes is goedkoop, maar in gewone potjes groeien de zaailingen beter. Zie deze blog eind april 2018.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin