Onderwerpen

Voorzaaien van courgettes op vermiculiet

De beste tijd om courgettes (en pompoenen en komkommers) binnenshuis voor te zaaien is vanaf eind april tot half mei. Dat voorzaaien gaat het makkelijkst op vermiculiet.

Van links naar rechts: zaailingen van klimcourgette, komkommer en pompoen

Ik gebruik daarvoor de plastic bakjes van het voorzaaipakket. Maar als je die niet hebt, kan je het met een ander plastic bakje of een plastic bekertje. Gebruik dan huishoudfolie in plaats van het dekseltje.

Zo doe je het:

  • vul het bakje half met vochtige vermiculiet
  • stop er een paar zaden in
  • doe het dekseltje erop
  • zet het bakje op de vensterbank
  • dek het af met een theedoek om het licht buiten te sluiten
  • en controleer elke dag of je al wat groens ziet verschijnen

Hoewel ik dat laatste nog wel eens vergeet ;-)

Zodra je iets groens ziet, haal je de lap weg en zet je de bakjes in het volle licht. Als de zaailingen tegen het dekseltje aankomen haal je dat er ook af.

Zaden kiemen niet allemaal even snel

Lang niet alle zaden kiemen even snel of makkelijk. Zo ontkiemt onze soort komkommer sneller dan de courgette. Soms duurt het dus wat langer voor je wat ziet gebeuren.

Links; worteltjes van de klimcourgette, rechts: de kiemen komen tevoorschijn

De worteltjes groeien eerst. Die zie je aan de onderkant van zo'n plastic bakje dus eerder dan het plantje zelf.

Geef dus niet te snel op.

Sommige soorten courgettes kiemen lastig en soms komen de zaden helemaal niet uit. Onze nieuwe soort klimcourgette kiemt gelukkig makkelijker dan die we eerst hadden.

Daarom zet ik de zaailingen pas in een potje met MM-mix als ze ontkiemd zijn.

zaailing van pompoen

In een potje (of WC rolletje)

Als de zaailingen boven het bakje uitkomen (en dat doen ze heel snel als ze eenmaal ontkiemd zijn) haal ik ze uit de vermiculiet. Dat gaat heel makkelijk want de korreltjes vermiculiet blijven lekker los.

Daarna zet ik de zaailing in een potje (of in dit geval een WC-rolletje) met MM-mix; goed in het licht maar niet té warm.

Zo ziet het er na weer een week uit:

kleine plantjes van pompoen

Groeikracht

Pompoenen en courgettes groeien enorm dus als je al wat grotere potjes in huis hebt, kan je ze net zo goed meteen daarin zetten. Liefst in de MM-mix want daarin krijgen ze al wel wat voeding maar niet zo veel als in gewone potgrond.

Potgrond is vaak wat te sterk voor zaailingen; daardoor groeien die te snel en worden de planten slap in plaats van stevig.

Omdat ik pas eind april / begin mei voorzaai, kunnen de plantjes al heel snel naar de (koude) kas. Echt naar buiten mag pas eind mei. Dan zijn het waarschijnlijk hele mooie stevige plantjes. Hoop ik.

Want uiteindelijk moet het dit worden:

Klimmende courgette aan het klimrek

Een overvloed aan lekkere courgettes die ik zo van het klimrek kan plukken!

Ook op mijn manier courgettes voorzaaien?

Dat kan. Alles wat je daar voor nodig hebt zijn de zaadjes, wat fijne vermiculiet en een bakje van doorschijnend plastic dat je kan afsluiten:

Fijne vermiculiet en bakjes voor het voorzaaien

Om het je makkelijk te maken heb ik een voorzaaipakket gemaakt met een zakje met 6 liter fijne vermiculiet en 10 afsluitbare bakjes.

Naar het voorzaaipakketje

In mijn zadenpakketje Klimmers zitten zaadjes van de klimmende courgette, lekkere kerstomaten, en een komkommer die het zowel binnen als buiten goed doet. Plus heerlijke peultjes, snij- en stokbonen.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin