hoe het werkt (4/8)

Zaaien in de
Makkelijke Moestuin

Een standaard moestuinbak (met 16 vakken) is maar 120 x 120 cm groot. Toch kan je daar een enorme oogst uit halen.

Tenminste... als je die vakken goed volzet en het hele seizoen gevuld houdt.

Daar ga ik het nu over hebben.

Zaaien: wat, wanneer en waar?

Ik krijg regelmatig mails van mensen die bijna in paniek raken van het fenomeen 'zaaien’.

„Hoe weet ik wanneer ik precies iets in mijn bak kan zetten?” “Wat moet ik doen als er iets op komt?” “En wat als er niets opkomt?” „Hoe lang duurt het voordat ik alles uit mijn hoofd weet?” „Zo meteen gaat het niet goed!!”

Rustig aan; het komt allemaal goed!

Bij de Makkelijke Moestuin hoef je niet alles van planten af te weten om aan de slag te gaan. Sterker nog: het verbaast de meeste mensen hoe weinig ik na 7 jaar moestuinieren uit mijn hoofd weet. Want dat is bijna niets!

Dat hoeft ook niet, want we hebben alles in een superhandig systeem gegoten.

Omdat je alles goed voorbereidt - met de bak en de MM-mix - hoef je daarna alleen nog maar je groentes erin te zetten. Als je dat op de juiste manier, in de juiste tijd en op de juiste plek doet, dan groeien je groentes bijna vanzelf.

Zaaien

Het zaaien zelf is super makkelijk: je prikt een gaatje in de mix, doet er wat zaadjes in, maakt het gaatje dicht en geeft nog wat water.

Later vertel ik daar nog wat meer over.

De grote truc is om - vóór je gaat zaaien - eerst te bepalen welke groentes je waar zet, in welke tijd van het jaar en hoeveel plantjes ervan in een vak passen.

Maar dat is niet het enige; het zaaien doe je ook een beetje anders dan in een gewone moestuin.

De 'normale' manier van zaaien is dat je veel zaadjes zaait (meestal in rijtjes), en dat je ze na het opkomen uitdunt en/of verplant. Je verspilt daarmee een hoop zaadjes, het kost een hoop tijd en moeite, en met het verplanten doe je je zaailingen geen plezier: ze krijgen er altijd een opdonder van.

Het zaaisysteem van de MM

In de Makkelijke Moestuin zet je je plantjes niet alleen meteen op de goede plek, maar ook nog eens op de juiste afstand van elkaar.

Makkelijke Moestuin zaai systeem

Verder hou je rekening met de tijd van het jaar, met de plantenfamilie, en of je de groente meteen in je bak zaait, binnen voorkweekt, of liever als plantje koopt.

Voordat je een leeg vak gaat inzaaien (of planten), moet je dus een paar dingen weten:

  • hoe hoog wordt de plant?
  • is het nu de juiste tijd?
  • bij welke plantenfamilie hoort ie?
  • hoeveel passen ervan in een vak?
  • kan ik het beste zaaien, planten of voorzaaien?

Als je mijn zaadjes, zaaikalender of MM-app gebruikt, heb je al die informatie al. Maar ook op de zakjes zaden van anderen kan je het meeste wel aflezen.

Je hoeft dus echt niet alles uit je hoofd te leren, maar het is wel belangrijk dat je snapt waarom je dit moet doen.

Op de volgende pagina loop ik alle punten stap voor stap langs. Dan weet je ook meteen waarom het allemaal zo goed werkt!

Waar zet je
welke groente?