hoe het werkt (6/8)

Planten, zaaien
of voorzaaien?

Voor je een groente in een vak zet, ben je al het een en ander nagegaan.

Je hebt gekeken hoe hoog de planten worden, of het de juiste tijd van het jaar is om ze te zaaien, tot welke plantenfamilie ze horen, en hoeveel planten er in het vak passen.

Als je dat weet is het tijd voor de volgende vraag:

Ga je planten, zaaien of voorzaaien?

Verreweg de meeste groentes zaai je direct in je vakken:

zo zaai je in de Makkelijke Moestuin

Voorzaaien

Enkele zomergroentes die niet tegen kou kunnen (zoals tomaten of komkommers), moet je binnen voorzaaien. Als je die pas zaait in de tijd dat het buiten warm genoeg is, is het al te laat. Dan kunnen de planten niet groot genoeg worden om ervan te oogsten.

Je kweekt die plantjes dus binnen op. Tegen de tijd dat ze groot genoeg zijn (en het buiten warm genoeg is) plant je ze uit in je moestuin.

voorzaaien in de Makkelijke Moestuin

De meeste mensen zaaien voor in potgrond. Omdat dat lang niet altijd lukt - en omdat ik dat nogal een rommelig karweitje vond - doe ik dat nu in afsluitbare plastic bakjes met fijne vermiculiet.

Links op de foto zie je zo'n bakje. Als de zaailingen goed zijn opgekomen, zet ik ze over in potjes met MM-mix: rechts op de foto. Dat werkt super goed.

Planten

Andere plantjes - vooral kruiden zoals peterselie - doen er tergend lang over om van zaadje naar een plantje te groeien waar je van kan oogsten.

Omdat je er maar een paar plantjes van nodig hebt, kan je ze dus beter als klein plantje in de bak zetten. Die koop je voor een habbekrats bij een tuincentrum.

peterselie planten in de Makkelijke Moestuin

Het in je bak zetten van voorgekweekte of gekochte plantjes is heel eenvoudig:

Maak gaten in de mix door die met een schepje opzij te duwen, en zet het plantje erin. Dat doe je met aardekluit en al. Druk dan de mix weer een beetje aan. Niet te stevig want de mix moet luchtig blijven!

Verzorgen van je plantjes

Nu weet je dus hoe je je vakken volzet met groentes. Als je met mijn zaden, gratis app of zaaikalender werkt, wijst het zich vanzelf. In het hoofdstuk 'aan de slag' vertel ik je daar meer over.

Omdat je met de bak en de mix verder ook alles voorbereid hebt, hoef je na het zaaien of planten bijna niets meer te doen: wat water geven, ingewaaid onkruid weghalen en af en toe even checken of alles goed gaat. Of er geen ongedierte in je bak zit bijvoorbeeld, of dat je een plantje moet helpen om omhoog te klimmen aan het klimrek.

Niet alle planten zijn gelijk en bij sommige moet je wat extra's doen. Zo moet je bij tomaten de zijscheuten weghalen, en zet je bij stamboontjes een rekje over het vak om ze netjes in het gareel te houden. Die dingen vind je bij de beschrijving van de groentesoorten. En als je de app gebruikt, vertelt die het je.

Soms gaat het minder goed

Het blijft natuurlijk wel de natuur, en er zal heus af en toe iets mis gaan. Dan is het te koud, te nat, te droog, te warm, of komt er een hongerige slakkenfamilie langs die je niet op tijd in de gaten had.

En soms is het onverklaarbaar. Dan doe je alles volgens het boekje, is het weer perfect, en komen zaadjes toch niet op of weigert een plantje te groeien. Grrr!

Maar geloof me: na de eerste keren je haren uit je hoofd te hebben getrokken, ga je daar steeds makkelijker mee om. Bovendien zullen het de uitzonderingen op de regel zijn, want echt; het merendeel van je plantjes zal het hartstikke goed doen.

En dat brengt me bij het onderwerp waar we het allemaal om doen:

Oogsten in de
Makkelijke Moestuin!