Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app
Recept Eetbare bloemen

Kappertjes maken van Oost-Indische kers

Van de verse zaadbolletjes van de Oost-Indische kers maak je met zout en azijn een soort kappertjes. Een lekker zout-zurig bijgerecht in twee variaties.

Kappertjes van Oost-Indische kers uit de Makkelijke Moestuin
Kappertjes van Oost-Indische kers

Het maken van kappertjes van de Oost-Indische kers

In de community las ik over het inmaken van kappertjes. Wat vond ik dat een leuk idee.

Ik had al een paar zaden in de planten gezien dus kon niet wachten tot ik er voldoende had om een potje mee te vullen.

En nu was het zover....

Oost-Indische kers in mijn Makkelijke Moestuinbak
Oost-Indische kers in mijn Makkelijke Moestuinbak

Benodigdheden voor 2 kleine potjes

  • 100 gram Maldon zeezout

  • flink wat verse zaden van de Oost-Indische kers (nog niet ingedroogd)

  • 100 ml appelcider-azijn

  • 100 ml natuurazijn

  • 2 tl suiker

  • teentje knoflook

  • rood pepertje

  • kruiden (rozemarijn, tijm, venkel, peperkorrels, korianderzaden, komijn)

Hoe ging ik te werk?

Zaden geplukt en goed gewassen, afgedroogd en geproefd. De smaak was fris en een beetje vreemd, wat bloemig.

De zaden deed ik in een potje onder een laag zeezout.

kappertjes-1.jpg

Dit liet ik twee dagen staan en schudde het af en toe flink om. Daarna had het zout zijn werk goed gedaan: het was vochtig geworden en in de kappertjes getrokken.

De kappertjes waren nu flink zout en zacht qua structuur.

Een paar grotere zaden, zie foto, waren echt nog hard en heb ik eruit gehaald.

kappertjes-4.jpg

Daarna maakte ik twee versies om te proberen.

1. Mediterrane smaken met rozemarijn, tijm, knoflook, venkel, peperkorrels, aangevuld met 1 tl suiker en biologische appelciderazijn.

2. Oosterse smaken met zwarte korianderpeulen en zaden, komijn, long pepper, rode peper en aangevuld met biologische natuurazijn en 1 tl suiker.

Twee variaties van kappertjes
Twee variaties van kappertjes

Ik heb het een paar daagjes laten trekken in de koelkast. Zo lekker👌.

De mediterrane versie probeerde ik op een salade met bietjes uit de Makkelijke Moestuin. Die pofte ik eerst in oven.

En dat was heerlijk!

Gepofte bietjes uit de oven met kappertjes van Oost-Indische kers
Gepofte bietjes uit de oven met de kappertjes

PS: Gefeliciteerd LieveLente, met dit recept ben je één van de prijswinnaars van de Kookwedstrijd 2020 😀. Je prijs is al overgemaakt naar je shop-tegoed.

Recepten

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks