De goede doelen pot van de MM

Een deel van de opbrengst van de Makkelijke Moestuinboeken gaat naar de MM Goede Doelen Pot.

Dit is een potje waarmee we verschillende projecten ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van Makkelijke Moestuinen bij scholen of instellingen.

Het goede doel

Toen ik 14 jaar was en met de website MakkelijkeMoestuin.nl begon was ik best wel onder de indruk van de Square Foot Garden Foundation.

De grote droom van Mel Bartholomew - de uitvinder van Square Foot Gardening - is om zoveel mogelijk arme mensen in ontwikkelingslanden in staat te stellen hun eigen voedsel te verbouwen en zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Om zijn droom waar te maken heeft hij de Square Foot Garden Foundation opgericht.

Een groot deel van de opbrengst van mijn eerste boek ging naar deze stichting. Er werden vierkante metertuinen bij daklozenprojecten opgericht, schooltuinen opgezet, veel kerkelijke instanties kregen hulp bij het opzetten van gemeenschapstuinen.

De stichting is ook actief in ontwikkelingslanden. Vooral in Zuid- en Midden Amerika. Maar ook in India:

Groot SFG-project in India
Groot SFG-project in India

Wat mij een klein beetje stoorde is dat ik zelf niet kon bepalen waar mijn giften aan besteed worden. Bovendien: scholen en instellingen die hulp nodig hebben zijn er hier in Nederland ook. En ik kom op mijn reizen genoeg projecten tegen waar de Makkelijke Moestuin heel erg veel kan betekenen.

Een eigen Makkelijke Moestuin fonds

Toen ik weer eens een bedrag wilde storten gaf Mel mij aan dat er op dat moment geen project was waar het voor gebruikt kon worden. In overleg met Mel hebben we het toen besteedt voor bakken bij een school hier in de buurt.

Dan merk je dat je met weinig geld best veel kan doen en ook nog andere bedrijven kan overhalen om mee te doen. Dus waarom niet zelf leuke dingen doen met ‘de goede doelen pot’?

Waar komt het geld vandaan?

Van elk boek dat we zelf rechtstreeks via deze website verkopen gaat een flink deel van de opbrengst in de pot.

Als je mijn boek bij mij koopt help je dus mee aan leuke projecten. Als je het boek in de winkel koopt is dat nog wel het geval maar beduidend minder.

Dat is ook wel logisch: we houden nu eenmaal veel minder over van een boek dat via de boekhandel of bol.com verkocht wordt (de boekhandel wil nu eenmaal ook wat verdienen).

Als ik meedoe aan een wedstrijd en daar geld mee win gaat het ook in de pot. Zo won ik dankzij jullie stemmen de Pluk van de Petteflat-prijs van € 3000,-.

Waar gaat het geld naartoe?

Inmiddels zijn er al een paar leuke dingen mee gedaan en staan er nog een aantal op de agenda. Zo hebben we mee betaald een enorme schooltuin in Sauwerd waar buiten 24 (!) MM-bakken staan.

Makkelijke Moestuin schooltuin in Sauwerd
MM-schooltuin in Sauwerd

Daar staan ook een compostfabriek, fruitbomen, een insecten hotel, huisvesting voor egeltjes en meerdere nestkastjes. Niet alleen de school geniet daarvan: het is een echte gemeenschapstuin waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

Voor groep 3,4 en 5 van Juf Linda op de school in mijn eigen dorp hebben we - samen met Eisse - een prachtige Makkelijke Moestuinbak met klimrek neergezet.

Er zijn een tweetal bakken bij een logeerhuis voor gehandicapte jongeren geplaatst en de basisschool in Scheemda heeft ook een aantal echte Makkelijke Moestuinbakken.

Verder zijn we bezig geweest met projecten bij verpleeghuizen voor demente bejaarden en ondersteunen we soortgelijke initiatieven in het hele land.

Uiteindelijk wil ik ook zelf naar het buitenland om daar een aantal projecten op te zetten.

Wat doen we nu?

We begonnen met de ontwikkeling van een droomproject: 'Gezondere kinderen door een Makkelijke Moestuin'.

Dat bestond uit 3 onderdelen:

  1. Het allerleukste tuinboek voor kinderen waardoor ze zelf willen en kunnen moestuinieren.
  2. Promotie van de MM op scholen.
  3. De MM nóg bekender maken via de media.

Inmiddels zijn deze stappen gezet: ‘Jelle’s Tuinschrift’ is klaar en verkrijgbaar in de shop.

Veel scholen werken al met de MM-methode en jaarlijks komen er steeds meer bij. Kloppen ze bij ons aan vóór ze hun tuin opzette, dan helpen we ze met advies en een flinke korting op de materialen.

De derde stap lukt al aardig maar hoe meer tam-tam, hoe beter!

De leukste manier om mee te helpen

Als je mee wilt helpen aan al mijn mooie projecten hoef je maar één ding te doen: mijn boeken te kopen. Liefst hier natuurlijk; in onze eigen webshop.

Je boft want mijn nieuwste boek is een grote hit. Mensen zijn er hartstikke enthousiast over dus je krijgt én het leukste moestuinboek wat er is én je doet een goede daad.

Heb je het boek al? Het is ook een heel leuk cadeau om weg te geven! Dan maak je meteen nóg iemand blij!

Meer over dit boek

Alvast bedankt!

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin