De naam Makkelijk Moestuin® is als merknaam gedeponeerd en mag dus niet zomaar gebruikt worden.

Wat kan en wat kan niet:

Een link vanaf je site, blog, social media e.d. naar deze site of een specifieke pagina mag altijd; dat vinden we alleen maar leuk (tenzij je nare dingen over me zegt ;-) )

We vinden het ook leuk dat er - zowel in Nederland als in Belgie - talloze vierkante metertuintjes zijn neergezet door mensen en instellingen die zijn geïnspireerd door de website en het boek. We vinden het dan wel zo netjes als we dan ook genoemd worden als inspiratiebron; zeker als men de publiciteit opzoekt of een blog of website maakt over deze manier van tuinieren.

Dat heet bronvermelding. Daar doen wij zelf ook aan: wij vermelden altijd dat de Makkelijke Moestuin gebaseerd is op Square Foot Gardening. We hebben zelfs officieel toestemming om de methode en de naam Square Foot Gardening te gebruiken. Ook omdat we officieel gecertificeerd zijn als SFG-teachers. Maar wat we niet doen en ook niet mogen is ons voordoen als Square Foot Gardening.

Schending van copyright

Waar we niet vrolijk van worden (en wat dus ook niet mag!) is als de naam Makkelijke Moestuin zonder onze toestemming gebruikt wordt om cursussen te geven, workshops en lezingen te organiseren, materialen te ontwikkelen en te verkopen, artikelen te schrijven, etc.

Ook het kopiëren van stukken tekst uit de website of het boek en/of het gebruiken van onze foto's en filmpjes mag niet. Niet als het om goedbedoeld delen van informatie is (op internet, blogs, scholen, verenigingen of instellingenen) en al helemaal niet als het om commercieel getinte projecten gaat.

Wij houden ons aan de regels en verwachten dat ook van anderen. Als we merken dat anderen zich niet aan copyright regels houden ondernemen we actie.

Waarom zo officieel?

Ik kan me best voorstellen dat je je afvraagt waarom ik zo moeilijk over doe over het gebruik van de naam de Makkelijke Moestuin.

Laat ik het uitleggen:

Begin 2008 heb ik de website www.makkelijkemoestuin.com gemaakt over een makkelijke manier van groentes kweken in vierkante bakken, gebaseerd op (en met toestemming van) Square Foot Gardening van Mel Bartholomew uit de VS. Sinds die tijd noem ik deze manier van tuinieren de Makkelijke Moestuin en wordt deze naam ook in Nederland en Belgie veel gebruikt om er naar te verwijzen.

Mijn website werd al snel zeer goed bezocht en vanaf begin 2009 kwamen artikelen in kranten, tijdschriften, interviews op radio, programma's op tv etc. Deze manier van tuinieren werd al snel populair bij tuinforums etc. en ook bedrijven sprongen er op in. In 2010 kwam Welkoop met de eerste vierkante-meterbak. Inmiddels zie je de bakken overal. De website wordt veel bezocht en gedeeld via Facebook, Twitter etc.

Ook steeds meer instellingen gingen met dit systeem werken. (Overigens werd en wordt meestal alleen de bak en de vierkanten gebruikt, niet het hele systeem van perfecte aardemix, de juiste zaaiafstanden, etc. waardoor de resultaten niet half zo succesvol zijn als ze zouden kunnen zijn).

In 2011 heb ik met de info van mijn website en mijn inmiddels behaalde certificaat als SFG-trainer een boek gemaakt: 'de Makkelijke Moestuin'. Dat werd sinds mei 2011 verkocht.

Geregistreerde merknaam

Eind 2011 is het bedrijf Makkelijke Moestuin opgericht. Op aanraden van de KvK hebben wij begin 2012 (voor veel geld) onze naam als merknaam gedeponeerd bij het merkenbureau om te voorkomen dat anderen er ongeoorloofd gebruik van maken. Op 10 juli 2012 is de naam Makkelijke Moestuin en het bijbehorende beeldmerk officieel geregistreerd onder nr. 0918546.

Vanaf begin 2013 is er een nieuw boek uitgebracht onder de titel 'Jelles Makkelijke Moestuin'. In 2014 heb ik het kinderboek 'Jelle's tuinschrift' uitgegeven en begin 2015 is het laatste boek 'De Makkelijke Moestuin' in de boekhandels verschenen.

Ik heb er - samen met mijn familie - hard voor gewerkt om het systeem van de Makkelijke Moestuin bekend te maken en te verspreiden zodat heel veel mensen er gebruik van kunnen maken.

Het zou een beetje raar zijn als anderen zomaar mijn naam en systeem gebruiken om er zelf beter van de worden, toch? Ik kan ook geen bruin drankje verkopen en daar de naam Coca Cola op plakken omdat mensen die naam al kennen en het daardoor zullen kopen. De firma Coca Cola staat dan meteen bij me op de stoep. En terecht: ze hebben heel hard gewerkt en veel geld uitgegeven om hun naam bekend te maken.

Wat nu als je zo enthousiast bent dat je zelf de Makkelijke Moestuin wil uitdragen?

Inmiddels hebben we al behoorlijk vaak de vraag gekregen of men ons materiaal mag gebruiken voor het geven van cursussen, voorlichting, opzetten van projecten etc.

Dit staan we maar heel zelden toe. Vooral om verwarring te voorkomen: mensen zouden het idee kunnen krijgen dat wij het zijn terwijl dat niet zo is.

We komen helaas te vaak websites en artikelen tegen van mensen die pretenderen te informeren over de Makkelijke Moestuin en Square Foot Gardening maar die het systeem toch niet helemaal volgen of naar hun eigen inzicht hebben aangepast. Dat is jammer want dan behaal je vaak niet het resultaat wat je zou kunnen behalen als je ons stappenplan en onze aanwijzingen wél helemaal opvolgt. Een soort van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.

In de toekomst zullen we waarschijnlijk een soort do-it-yourself-pakket samenstellen wat bijvoorbeeld de mensen die bijvoorbeeld al een MM verkooppunt zijn kunnen gebruiken om goede voorlichting e.d.te geven.

Tot die tijd komt het hier op neer: de enige Makkelijke Moestuin cursus, workshop of voorlichtingsbijeenkomst wordt gegeven door Saskia, Robbin en/of mijzelf.

Natuurlijk mag je zeggen dat je geinspireerd bent door mijn site en mijn boek - als dat zo is - maar je mag de naam Makkelijke Moestuin niet gebruiken in je werving of aankondiging en flyermateriaal - als je dat gebruikt.

Kortom:

De naam Makkelijke Moestuin mag je niet gebruiken voor andere diensten en producten dan de onze.

Het gebruik van onze teksten, fotos en filmpjes mag alleen als je daarvoor uitdrukkelijk toestemming hebt gekregen.

Duidelijk en fair, toch?

(Zo, nu dat uit de weg is kan ik me weer met leukere zaken bezighouden: gitaarspelen bijvoorbeeld...)