Maandag 1 februari 2010

De aardbei competitie

De Aardbei competitie was een spannende wedstrijd in 2008 tussen de Gewone Moestuin en de Makkelijke Moestuin.

Dit is het verslag dat ik toen schreef:

De deelnemers

Gerrit en jonge ik
Gerrit en jonge ik
Aan de ene kant de uitdager:

Gerrit, 76 jaar, ruim 50 jaar ervaring met het kweken van fruit. Hij heeft een bed vol aardbeien in de volle grond: Groningse klei.

Aan de andere kant de gedaagde:

Jelle, 14 jaar, dit voorjaar begonnen met zijn Makkelijke Moestuin. Jelle verzorgt 10 aardbeienplanten in de Makkelijke Moestuin Mix; elk in een eigen vak van 30 bij 30 cm.

Waarom een wedstrijd?

Dat komt zo:

Ik woon in een klein dorpje in Groningen. Mijn ouders hebben een stuk grond gekocht van fruitteler Gerrit, die allerlei soorten fruit en groente verbouwt.

Inmiddels wonen wij er; letterlijk tussen de fruit bomen die Gerrit nog steeds onderhoudt.

Op een dag, toen ik mijn Makkelijke Moestuin bakken aan het vullen was met aarde-mix, kwam Gerrit kijken wat ik aan het doen was. Toen hij door had dat ik groente wilde telen in de aarde mix vond hij dat belachelijk. De Groninger klei is immers de beste grond die er is!

De week daarop zag ik Gerrit een stuk grond omspitten. Zwaar werk zo te zien. Gelukkig kreeg hij hulp van een paar andere mannen. Aan het eind van de week kwam een bevriende boer met zijn frees om de klompen klei fijn te maken. Het bed zag er prachtig uit!
Gerrit en zijn mannen aan het werk
Gerrit en zijn mannen aan het werk
Weer een week later zag ik Gerrit met 2 andere mannen midden in het bed staan. "Raar", dacht ik, "De grond is net lekker los gemaakt en nu gaan ze er weer op staan!".

Ik ging erheen om te vragen wat hij deed. "Ik ben hier aardbeien aan het planten. Die doen het heel goed in deze grond, beter dan in een bak. Over een paar weken hebben we een enorme opbrengst. Weet je wat? Als ik jou tien planten geef kunnen we testen wat het beste werkt".

Dat vond ik een heel goed idee, en nu houden Gerrit en ik dus een echte aardbei competitie: wie krijgt de beste en lekkerste aardbeien?

De start

De aardbeiplanten zijn allemaal van hetzelfde ras en 1 jaar oud.
het aardbeienbed van Gerrit
het aardbeienbed van Gerrit
Gerrit heeft zijn aardbeienplanten in rijen gezet. In de rij staan de planten op 35 cm afstand van elkaar. Tussen de rijen is 70 cm afstand.

Gerrit heeft zijn vak bemest en heeft vooraf de grond bespoten om het onkruid te doden.
mijn vakken met aardbeien
mijn vakken met aardbeien
Ik heb 1 plant per vak van 30 bij 30 cm geplant. Ik geef alleen water.

Er staan 8 planten in mijn bakken, 1 plant bij mijn oma in haar gemetselde bak en 1 plant in de tafeltuin van mijn opa.

Drie weken later

Het is nu half mei. Alle planten zijn prima aangeslagen. Zowel in de MM als in de GM zien ze er prachtig uit. De eerste bloemetjes komen te voorschijn:
12254a758ebd6f116d4513fa9f60eeeb17ece647-ac5.jpg

Hoe gaat het verder?

Na nog wat weken beginnen de eerste vruchten mooi te groeien.

Om te zorgen dat ze niet in de modder komen te liggen én om te voorkomen dat het onkruid al te enthousiast begint te groeien brengt Gerrit een aantal balen stro aan onder en rond de planten.

Ik doe niets.

Even later begint de aardbeien te verschijnen.

Als de vogels de aardbeien ontdekken is het voor mij natuurlijk heel eenvoudig om met wat kippengaas een onneembare barrière op te werpen. Met zo'n groot veld is dat niet te doen.

De planten bij Gerrit en in mijn MM doen niet voor elkaar onder. Ze groeien even goed, dragen net zoveel vruchten en smaken hetzelfde: heerlijk!
een prachtig exemplaar uit de MM
een prachtig exemplaar uit de MM

Na de oogst

Als de aardbeien geoogst zijn is het veld voor Gerrit niet meer interessant.

De kleine aardbeitjes die later nog verschijnen zijn de moeite niet waard om het bed bij te houden.

Na een paar weken ziet het er - ondanks het stro - zo uit:
waar zijn de aardbeien?
waar zijn de aardbeien?
In mijn MM verschijnt er af en toe nog een kleine aardbei aan een plant. Die pluk ik natuurlijk en eet ik op terwijl ik mijn andere planten verzorg.
de aardbeien planten in mijn MM
de aardbeien planten in mijn MM
Conclusie: Aan het eind van deze competitie kunnen we niet echt van een winnaar of een verliezer spreken. Immers; de opbrengst per plant is ongeveer hetzelfde, de smaak ook. Wel had Gerrit veel werk aan zijn aardbeienbed:spitten, freezen, onkruid spuiten, schoffelen, harken, stro aanbrengen, water geven, etc. Ik hoefde alleen tijdens de droge weken wat water te geven. Bovendien nam mijn manier veel minder ruimte in beslag.

Volgend jaar weer?

Eerlijk gezegd ben ik toch niet helemaal enthousiast over mijn aardbeien. Het zijn vaste planten dus ze bezetten het hele jaar door één vak per plant. Dat is eigenlijk een beetje zonde want de opbrengt per plant is niet voldoende om dat te rechtvaardigen.

Zo'n vak kan voor andere groentes veel meer opbrengen. Als je dus maar een paar bakken hebt zou ik je niet aanraden om er aardbeien in te zetten.

Beter in een speciale aardbeienbak

Als je plenty bakken hebt is het een ander verhaal. Dan kan je denken aan een hele bak (16 vakken) met aardbeien. Bijvoorbeeld met verschillende rassen: 4 vroege planten, 8 doordragers en 4 late planten.

Het jaar na deze wedstrijd heb ik dan ook een speciale aardbeienbak gemaakt.
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks