Zaterdag 27 april 2013

Bijensterfte: wat kan jij doen?

Ook al gehoord van de massale bijensterfte die nu al een paar jaar duurt? Wie weet draag jij daar - zonder het te weten - aan bij.

Da’s best heftig want zonder bijen geen bloemen, geen plantjes, geen fruit, geen groentes en uiteindelijk dus ook geen leven meer.

De oorzaak

Onderzoekers zijn naarstig op zoek naar de oorzaak van de enorme sterfte. Ik wil er niet te diep op in gaan maar er is wel iets dat ik nog niet wist en wat ik graag wil vertellen:

Onder de grootste boosdoeners is het gif dat gebruikt wordt in de middeltjes tegen luizen en mieren. Je kent ze vast wel: die poederstrooibussen van Bayer bijvoorbeeld.

Ik ben me rot geschrokken toen ik in een uitzending van Tros Radar zag dat één zo’n busje alle bijen in Nederland om zeep kan helpen.

Die gifstoffen - zoals neonicotine - worden via het regenwater door planten en bloemen opgenomen. Via het stuifmeel vergiftigt het de bijen.

Helaas zijn deze rottige stoffen (nog) niet verboden en kan je ze nietsvermoedend kopen. Verkopers van het spul hebben geen idee en geven dus geen goede voorlichting.

Gif in andere spullen

Maar de schadelijke stoffen worden niet alleen in insectendodende middelen gebruikt, maar ook voor andere dingen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Zaden die een jasje krijgen zodat je ze langer kan bewaren of makkelijker kan zaaien?
  • Potgrond die dood gemaakt wordt zodat die eindeloos lang in de schappen kan blijven liggen zonder groen uit te slaan.
  • Bollen die behandeld worden om schimmelen te voorkomen.
  • Landbouwgewassen van de grootschalige mono-teelt.
  • Planten in het tuincentrum waarop meer dan 30 gifstoffen te ontdekken zijn.
Ik word er niet echt vrolijk van.

Wat kunnen jij en ik doen om de bijen te helpen?

Gelukkig kunnen we ook wat doen om de bijen die er nog zijn te helpen.

Stap 1:

Het belangrijkste is dat er wetten komen die die enge middelen verbieden zodat de grote producenten van deze schadelijke stoffen wel moeten stoppen met het aanbieden ervan.

Greenpeace is bijvoorbeeld heel actief:

Stap 2:

Minstens zo belangrijk is dat we de troep die nu nog te koop is zelf niet (meer) gebruiken. Pesticiden van Bayer en onkruidverdelgers als Roundup zijn veel schadelijker voor het milieu dan de fabrikanten zelf beweren.

Vertel het door en breng je familie en kennissen op de hoogte. Iedereen ziet wel in hoe belangrijk dit is en niemand wil meewerken aan de bijensterfte. De meeste mensen weten gewoon niet wat er aan de hand is en hoe dat komt. Hé, ik wist het ook niet.

Stap 3:

Zet kruiden en bloemen in je moestuin waar bijen van houden:

Maar hoe weet je hoe je die plantjes moet zaaien en verzorgen?

Zelfs daar hebben we aan gedacht. Want er zit nóg een groot voordeel aan onze moestuinbakken: je kan ze invoeren in onze app.

Heb je dat eenmaal gedaan, dan vertelt de app je precies wat jij waar en wanneer in je bak kan zaaien. Heb je je keuze gemaakt dan laat hij je ook precies zien hoe je dat moet doen. 

Ervaring of groene vingers zijn dus niet nodig: de app helpt je stap voor stap van zaadje tot oogst. 
df9437d17d98e9377af807f84690274e4e2ed4eb-ster1.jpg
Bloeiende groentes en kruiden trekken ook bijen, hommels en vlinders aan. Vorig jaar schoot de prei in bloei en daar kwamen tientallen bijen en hommels op af.

Stap 4:

Gebruik - als je toch van luizen en mieren af wilt - bijenvriendelijke middelen. Die heb je vaak al in huis en zijn ook nog eens veel goedkoper dan al die middelen die je in het tuincentrum koopt.

In mijn boek noem ik een aantal oplossingen maar hier staan er ook een paar:
Bekijk Bijentips-Greenpeace.pdf

Tot slot

Gebruik schone zaden; biologisch, ecologisch of van verantwoorde kwekers. Dan weet je zeker dat er geen gifstoffen gebruikt zijn.

Gebruik Makkelijke Moestuin Mix in plaats van zakken potgrond uit het tuincentrum. Je weet maar nooit wat ze ermee gedaan hebben en de ingrediënten van de MM-mix zijn allemaal puur natuur.

Je kan de MM-mix ook goed gebruiken voor je plantenbakken op je balkon en terras. Bloemen en kruiden doen het er uitstekend op.

Nog meer weten?

Bij deze nog wat links en een trailer van een film die in 2013 in premiere is gegaan (te zien op Netflix!).

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks