Vrijdag 27 december 2019

Planty: Mini Moestuin voor de hele wereld

Planty.io: de Makkelijke Moestuin mini voor de hele wereld
Planty.io? Wat is dat nou weer?

Planty.io is de Makkelijke Moestuin maar dan op kleine schaal. Met een eigen site, een eigen app en ook geschikt voor het buitenland. Eerst voor Europa en dan voor de hele wereld.

We zijn er al maanden mee bezig, maar tot nu toe deden we er knap geheimzinnig over. Gelukkig zijn we nu zover dat we je alvast wat kunnen laten zien.

Waarom doen we dit?

Als je me al langer volgt dan weet je dat ik er al jaren van droom om de Makkelijke Moestuin ook naar het buitenland te brengen. Wij vinden dat de hele wereld moet kunnen profiteren van onze makkelijke manier van moestuinieren.

Wij zijn er namelijk 100% van overtuigd dat een moestuin je leven beter maakt. Je komt meer buiten, gaat beter voor jezelf zorgen en krijgt een andere kijk op de natuur.
Met een aantal Makkelijke Moestuin Mini's maak je in no-time een moestuin
Lekker buiten
Bovendien scheelt een moestuin bergen verpakkingsmateriaal en CO2 uitstoot. Denk alleen al maar aan al dat vervoer naar de supermarkt. Dus hoe méér mensen met een moestuin, hoe beter de wereld. 

Nou weet ik wel dat wij compleet moestuingek zijn: de Makkelijke Moestuin bestaat niet voor niets al meer dan 10 jaar.

We weten heus wel dat lang niet iedereen zo enthousiast over plantjes is. Maar we weten ook dat iedereen die een eigen plantje opkweekt dat superleuk vindt. Dat hou je niet tegen, dat is gewoon zo. 
Tomatenplantje opkweken voor de Makkelijke Moestuin mini
Tomatenplantje: lief toch?
Heb je dat eenmaal meegemaakt dan is de stap naar een echte moestuin niet meer zo groot. Zeker niet als die super makkelijk is.

Dus? 

Dus willen we zoveel mogelijk mensen overhalen om die eerste stap te zetten. En alle drempels weghalen die ze daarin tegen houdt.

Niet alleen hier in Nederland maar over de hele wereld. 

Want er zijn overal mensen die het hard nodig hebben om zelf wat groentes te kunnen verbouwen. In landen met arme grond, geen ruimte, geen kennis. In dichtbevolkte steden, met amper groen en weinig ruimte. 

Een onbereikbare droom?

Dat dachten we wel. Want waar we in de laatste 10 jaar achterkwamen, is dat de Makkelijke Moestuinmix essentieel is voor het succes:
Zakken Makkelijke Moestuin mix zijn zwaar
Zakken Makkelijke Moestuinmix
En die mix kan je nu net niet of nauwelijks verzenden. Veel te groot en veel te zwaar.

En dan heb je nog de bakken. Bakken van hout zijn niet alleen zwaar, maar tijdens het transport ook kwetsbaar. Door wisselende omstandigheden - dan weer een gortdroge opslagruimte, dan weer een vochtige vrachtwagen - trekken ze makkelijk krom.

Maar toen we dit jaar begonnen met het lichte en opvouwbare materiaal van de gerecyclede plastic flesjes, was het probleem van de bakken in één klap opgelost.
Makkelijke Moestuin Mini's worden gemaakt van plastic flesjes
MM-mini's worden gemaakt van plastic flesjes
Bovendien bleken de MM-mini’s een groot succes te zijn. Daar was iedereen nog veel enthousiaster over dan we vooraf op hoopten. Wijzelf ook.

Nu nog de mix.

Hoe komen we aan een verzendbare MM-mix?

Ken je die blokjes van geperste cocopeat? Die zijn heel licht en compact. Albert Heijn gebruikte ze voor hun moestuintjes actie. Zoiets zou al een hoop schelen in gewicht en volume.

Dus trokken we aan de bel bij ons grond bedrijf.

“Hallo. We willen graag een mix die lichter en compacter is dan de Makkelijke Moestuinmix maar wel net zo goed. Zoiets als die cocopeat blokken. Zodat we ‘m makkelijk kunnen verzenden.”

“Oh, daar moeten we over nadenken.”

En denken deden ze. En nog meer denken. En zoeken. En nog meer zoeken.

Na weken radiostilte vertelden ze dat het waarschijnlijk niet zou lukken om iets te maken wat net zulke goede resultaten gaf als de MM-mix. En al helemaal niet in zo’n blok cocopeat. Maar ze wilden wel onderzoeken of er een combi mogelijk zou zijn: een soort blok en een zakje mix waarmee je het mengt.

"Ok, graag."

En toen, toen we de hoop al hadden opgegeven kregen we een bericht: “We hebben iets gevonden waarvan we denken dat het gaat werken.”

Twee maanden later mochten we langskomen. Na eindeloos testen met vele mengsels bleek er 1 net zo goed te zijn als onze MM-mix. Een mengsel van een ingedroogd blok veenmos en een zakje aanvullende mix met de overige ingrediënten. Samen 2 x kleiner en lichter dan een zak met 18 liter Makkelijke Moestuin-mix.
Planty mix: een combi van een veenblok en een zak magische mix
Combi van veenblok en mix
18 liter MM-mix? Dat is precies genoeg om een MM-mini mee te vullen 😀 . Klein en licht genoeg om te verzenden, desnoods over de hele wereld.


En toen begon het

“Als we kunnen verzenden, dan kunnen we naar het buitenland.“

“Ja maar… Hoe beginnen we dan? Zomaar vertalen gaat niet. Daar is de MM toch te ingewikkeld voor. En te groot.“

“Er moet een nieuwe naam komen. Een nieuwe site. Een nieuwe app. En alles is afgestemd op ons klimaat. Hoe moet dat dan in Zuid Frankrijk? Of in Noorwegen? En hoe dit, hoe dat en denk eens daar aan?”

“Pfff.“

“Weet je? We doen het gewoon. We verzinnen een naam en beginnen klein. En alles in het Engels. Al die andere talen komen later wel.”

“Ehhh, en Nederlands dan? “

“Tja, da’s waar. Ok, dan doen we ook Nederlands. Da’s ook leuk voor alle MM-ers.”

4 maanden verder

Nu zijn we 4 maanden verder. Sommige dingen gingen makkelijk, andere kostten meer tijd dan we dachten.

Verzin maar eens een herkenbare naam die men over de hele wereld kan uitspreken. Toen ik dat vertelde aan een vriend zei die: "Dan noem je het toch Planty?" En tot onze stomme verbazing was die nog niet in gebruik.

Nog niet alles is klaar maar we schieten lekker op.

  • De naam - Planty.io - is geregistreerd en daardoor beschermd. Dat was best spannend.

  • Klimaatzones zijn getackeld dankzij een geniale oplossing van Arjen en Johan.

  • We vonden 12 geschikte zaden - ideaal om mee te beginnen.

  • Alle verpakkingen, barcodes en spullen zijn ontworpen en onderweg.

  • De app, site en shop zijn klaar om in te vullen.

Al met al zijn we ver genoeg om te kunnen zeggen dat het gaat lukken. We willen in maart 2020 beginnen: dan hopen we de eerste Planty's te verzenden en is de Planty app klaar.

(Helaas gooide de crisis rond Covid-19 behoorlijk wat roet in het eten. Zie update onder aan de pagina.)

Nieuwe app voor moestun in het klein: de Planty app
Over die app: we zijn nu de 1e versie aan het testen. En echt: hij is super leuk. Heel speels. Als een soort game maar dan in het echt.

Waar willen we naartoe?

Onze ultieme droom is Planty zo te maken dat ie geschikt is voor de hele wereld.

Vooral omdat de mensen in landen met slechte grond het hard nodig hebben om zelf wat groentes te kunnen verbouwen. En denk eens aan al die dichtbevolkte steden, met amper groen en weinig ruimte. 
In dichtbevolkte gebieden zijn eigen moestuintjes hard nodig. Met Planty kan dat
Dicht op elkaar, geen tuintjes, amper groen
Zie je hoe de huizen hutje-mutje op elkaar staan en hoe weinig groen er is? Maar je ziet ook veel plekken waar Planty's kunnen staan. Kijk maar naar al die daken.

Dit valt trouwens nog reuze mee, in alle grote steden vind je schrijnender plekken.

Daarom willen we naar het buitenland en de app aanpassen aan verschillende klimaatzones. Want tegenwoordig hebben zelfs mensen in 3e wereld landen een smartphone. Het grootste probleem is gebrek aan kennis, goede grond en geschikte zaden. En dat kunnen we oplossen met Planty.

Geen gebrek aan motivatie

Niet lang geleden zag ik een documentaire over de wederopbouw van de door de oorlog verwoeste Mosul in Irak.

Daar kwam een meisje in voor dat na jaren van oorlogsgeweld en vluchtelingenkampen niets liever wilde dan wat planten om voor te zorgen.
ba9d17a7bb3760ccc21db6e6f7cbdea6405da154-planty-meisje-mosul.jpg
Uiteindelijk kreeg ze haar vader zover. Moet je voorstellen hoeveel beter dat zou gaan in een Planty?

Dat is precies wat we voor elkaar willen krijgen. Dat we uiteindelijk ladingen Planty's kunnen doneren aan mensen die het het hardst nodig hebben.

Het zal heus nog even duren voor we zover zijn. Maar we zijn onderweg. Dat voelt al heel goed.

Wat kan jij al zien en hoe kan je ons helpen?

De 1e versie van de site en shop staat net live. Als je het leuk vindt kan je ‘m alvast bekijken.
Site van Planty.io
De eerste versie van de site
Daar zou je ons een groot plezier mee doen, want hoe meer mensen ‘m bezoeken, hoe meer Google denkt dat-ie de moeite waard is. Dan komt de site makkelijker omhoog in de zoekfunctie.

De site is nog niet af: er moeten nog wat pagina's bij, nog niet alles is vertaald, veel links doen het nog niet, en de teksten moeten ook nog beter. Dat komt de komende tijd 🙂.

Gaat Planty de Makkelijke Moestuin vervangen?

Nee, ben je mal!

Planty is klein, voorlopig alleen met MM-mini’s en richt zich dus veel meer op mensen die voor het eerst wat groentes of kruiden willen verbouwen.

De Makkelijke Moestuin gaat over moestuinieren. Makkelijk en haalbaar voor iedereen en met een volwassen opbrengst. Daarom zal de MM altijd ons belangrijkste project blijven.

Ik kan me wel voorstellen dat iemand voorzichtig begint met Planty en dan overstapt naar de Makkelijke Moestuin. Andersom zal minder voorkomen. Al is een Planty voor MM-ers wel weer heel leuk om cadeau te geven.
Update 2022:
Inmiddels zijn we veel verder en is de website gewoon vertaald naar het engels.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks