17 Mrt 2013

De MM op Villa Achterwerk

In het voorjaar van 2011 belde de redactie van Villa Achterwerk: of ze een aantal filmpjes mochten maken van mij en mijn Makkelijke Moestuin.

Als de Villa je vraagt of je mee wilt werken aan een aantal afleveringen van hun zondagochtend-programma, dan hoef je natuurlijk niet al te lang na te denken. Geweldig toch? Het was mijn favoriete TV-programma toen ik op de lagere school zat!

Het plan

In februari kwamen Thijs en Afke vanuit Hilversum naar Groningen gereden. Helemaal enthousiast en vol ideeën over tomaten, radijsjes, komkommers en worteltjes oogsten en van elke groente een gerecht maken.

O ja, en de afleveringen zouden in mei worden uitgezonden en de opnamedagen zouden dus in april en begin mei moeten plaatsvinden. Dat kon toch wel?

Slik...

Natuurlijk. Alles kan. Desnoods met kropjes sla uit de supermarkt ;-)

De voorbereiding

De eerste stap was natuurlijk het klaarmaken van de MM-bakken. Die zagen er na de winter niet zo heel goed uit:

verwaarloosde bakken na de winter
verwaarloosde bakken na de winter

Gelukkig is het een makkelijke moestuin en geen gewone moestuin.

Samen met mijn broer heb ik alle rasters van de bakken gehaald, het onkruid en de oude planten verwijderd, op elke bak een kruiwagen compost gegooid, even doorscheppen en aanharken en klaar.

Het meeste werk was het schoonmaken van de rasters. Ik vond dat niet nodig, ze waren een beetje viezig en er zat hier en daar een groenige uitslag op. Mijn moeder vond dat ze voor de TV weer mooi wit moesten zijn dus die heeft een uurtje staan soppen met een schuursponsje en afwasmiddel.

Enfin, na een middagje klussen zagen de bakken er al weer pico bello uit.

Een veel grotere klus was het bedenken wat we konden laten zien.

Sla in april, dat kan wel, met een beetje mazzel ook radijsjes. Maar wortelen? Begin mei? Om het over tomaten en komkommers maar helemaal niet te hebben!

Wat kunnen we laten zien?

We hebben meteen van alles in de bakken gezaaid waarvan we maar enigszins dachten wie weet lukt het: met een beetje mooi weer. O.a. sla, worteltjes, spinazie, veldsla, erwten, peultjes en radijsjes.

We maakten een soort koude-frame met bubbeltjesfolie om de ergste kou 's nachts te weren en de bak door de zon overdag extra op te warmen.

doe-het-zelf koude-frame
doe-het-zelf koude-frame

Daarna zijn we naar de eigenaar van het plaatselijke tuincentrum gereden om te vragen of hij soms briljante ideeen had zodat we begin mei een volle moestuinbak konden laten zien.

Het lukt me echt niet om het gezicht van deze man te omschrijven toen we vroegen of we op een of andere manier een tomatenplant konden laten zien waar de tomaatjes al aanzaten? "Onmogelijk! Dan moeten ze in juli of augustus komen filmen."

Met een beetje smokkelen

Begin maart kreeg het tuincentrum al wel wat kleine groenteplantjes binnen. Peterselie, sla, bietjes, wat koolsoorten. En elke week kwam er wat bij. We hebben dus flink ingeslagen, sommige van de plantjes meteen in de bakken gezet, sommige in potjes in de kas.

Buiten ging het allemaal erg moeizaam. Het was nog heel koud, gortdroog en het zag er heel somber uit. De zaadjes kwamen niet zo goed op als we hoopten, de plantjes bleven net zo klein als we ze gekocht hadden.

In de kas ging het gelukkig beter. Daar begonnen de plantjes flink te groeien en kwamen de zaadjes van de erwten wel goed op.

De week voordat Villa Achterwerk kwam filmen sloeg het weer gelukkig om en werd het warm. Die ene week maakte een enorm verschil. Alles begon als een gek te groeien, de zaadjes ontkiemden, de peterselieplantjes werden al bosjes, de erwtjes staken hun kopjes boven de grond, enz.

Op de eerste opnamedag was er dus gelukkig al het een en ander te zien. We hadden zelfs al echte slakropjes, niet zelf gezaaid maar de plantjes waren flink groter geworden. Aangevuld met een krop sla uit de Albert Hein konden er toch leuke opnames gemaakt worden.

Een speciale Villa Achterwerk bak

Bovendien gingen de eerste afleveringen over het maken van een Makkelijke Moestuin en het zaaien. We hebben materiaal gekocht voor een speciale Villa Achterwerk bak voor kinderen (90 bij 90 cm). Met bodem zodat die ook op een terras of balkon geplaatst kan worden.

De opnames

De eerste opnamedag

Ik was al eens eerder op de TV geweest (bij Llink, twee jaar geleden). Dit was wel even wat anders.

Drie man/vrouw sterk; een interviewer, een geluidsvrouw en een cameravrouw.

Een hele dag bespreken, oefenen, opnemen, overdoen, nog iets proberen, weer overdoen, enz. enz. Ik vond het superleuk om te doen maar was helemaal kapot toen ze weggingen.

Aflevering 1

Gelukkig was het heel mooi weer. En zelfs mijn Opa wilde meedoen aan de opnames :-)

Aflevering 2

Redding

De weken daarop bleef het schitterend weer. Zowel in de kas als buiten begon alles flink te groeien. Ik had de bakken nooit eerder zo veel aandacht gegeven: veel water geven, vakken beplanten met plantjes uit de kas, voorgekiemde zaadjes en noem maar op.

Het werd helemaal een feest toen de meneer van het plaatselijke tuincentrum weer belde en vertelde dat hij een komkommerplant, een tomaat, een paprika en een rode peper had weten te scoren bij zijn groothandel: met vruchten en al. Peperduur, dat wel, maar natuurlijk ideaal voor de opnames.

We koesterden deze planten in de kas en zette ze pas op de dag van de laatste opnames in de Villa Achterwerk bak gezet. Samen met nog wat andere plantjes die in de kas al flink waren uitgegroeid: erwten, peultjes, bietjes, een margriet en wat kruidenplantjes.

Het resultaat mocht er wezen!

De uitzendingen

De tweede opname dag was zo mogelijk nog leuker dan de eerste.

Het duurde even voordat we echt aan de slag konden omdat de camera het liet afweten. Gelukkig wilde TV-Noord er wel eentje uitlenen zodat de opnames toch konden doorgaan.

Aflevering 3

Aflevering 4

Het was echt heel tof samenwerken met het team van Villa Achterwerk. Ik kon veel van mijn ideetjes kwijt en we hebben heel veel pret gehad bij het bedenken van de scènes.

Alle uitzendingen zijn inmiddels verschillende keren op TV geweest.

handtekening

MM voor kinderen

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin