18 Mrt 2018

Wat zaai jij in je Makkelijke Moestuin?

Restaurantschip het Appeltje
Restaurantschip het Appeltje

In Pieterburen, niet ver van waar ik woon, ligt een oud restaurantschip. Ik nam er vaak mijn vrienden mee naartoe.

Niet vanwege de prijs, want zó goedkoop was het niet. Maar wel voor de gerechten. Dat waren er maar vijf en ongelooflijk lekker.

Zonder poespas en zonder opsmuk: puur, recht door zee en uit de streek. Groningen op zijn best ;-)

Zo is het ook met de moestuin.

Aan de groentes die onze voorouders al teelden beleef je veel meer plezier dan aan de exclusieve soorten die je bij specialiseerde zadenbedrijven vindt.

Hoezo? Het is toch juist leuk om bijzondere groentes te telen?

Klopt, maar worteltjes en kropjes sla uit je tuin zijn al bijzonder. Ze zijn niet te vergelijken met wat je uit de supermarkt haalt. Proef een tomaatje uit eigen tuin en je wilt nooit meer anders.

Oogst uit eigen tuin op tafel
Oogst uit eigen tuin op tafel

Dat geldt voor alle groentes en kruiden: vers uit de tuin is 10 x lekkerder dan uit de glasteelt of van ver weg. Daar kan geen exotische groente aan tippen.

Ervaren moestuinders weten dat en telen jaar in jaar uit hetzelfde. Ze experimenteren wel, maar altijd maar een béétje.

Beginners doen het net andersom.

Deed jij dat wel meteen goed dan, toen je begon?

Ik wel :-)

Maar mijn eerste Makkelijke Moestuinbak stond nog maar net of mijn moeder begon bijzondere zaadjes te kopen.

Knolletjes uit de Andes, rankende kruisbeskomkommertjes, paarse radijsjes, schotelvormige courgettes: in no-time had ze een schoenendoos vol.

"Eh, mam, waar wil je dat allemaal neerzetten?"
"Geen probleem Jelle: ik bouw er nog een bak bij."
"Of twee. Of drie."

En voor ik het wist stonden er 5 grote bakken bij en stond de kas vol met voorzaaisels. Hoe aparter hoe beter: want dat kon je hier niet kopen. De sla en de radijsjes liet ze aan mij over.

De bakken van mijn moeder
De bakken van mijn moeder

Dat eerste jaar aten we bergen sla, peultjes, uien en tomaatjes uit mijn bakken. Tot ieders verbazing, want ik was allesbehalve fanatiek.

Daar kon je mijn moeder niet van beschuldigen: die blééf zaaien, verpotten, verplanten.

De paarse boontjes waren prachtig, al kleurden ze tijdens het koken net zo groen als die van mij. De rode boerenkool overschaduwde de buren, en van de Japanse paksoi en de asperge-broccoli hebben we amper wat gezien. Die vielen ten prooi aan slakken en rupsen.

Maar eerlijk is eerlijk: er zaten ook echte pareltjes bij. Die zaaien we dus nog steeds.

Zitten die ook in jouw zadenpakketjes?

Ja, de Nieuwzeelandse spinazie bijvoorbeeld, die groeit in de zomer als het te warm is voor gewone spinazie.

Nieuw-Zeelandse spinazie: prima alternatief voor gewone spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie: prima alternatief voor gewone spinazie

Winterpostelein is ook onbekend maar erg lekker en super gezond. En die doet het juist weer goed bij koud weer.

Oogstbare winterpostelein
Oogstbare winterpostelein

Palmkool is een soort boerenkool met spits bobbelig blad dat omhoog groeit in plaats van naar opzij.

Palmkool: prachtige blikvanger en heel gezond
Palmkool: prachtige blikvanger en heel gezond

Maar de meeste groentes zijn vrij gewoon, al zijn de soorten soms wel weer bijzonder. Onze courgette krijgt een lange stengel waardoor je de plant omhoog kan leiden aan een klimrek.

Klimcourgette opbinden aan klimrek
Klimcourgette opbinden aan klimrek

Zo neemt hij veel minder ruimte in dan gebruikelijk.

En als je toch radijsjes zaait: waarom dan niet meteen de lekkerste en de grootste?

Reuzenradijs: zo groot als een pingpongbal
Reuzenradijs: zo groot als een pingpongbal

En wortels met een ronde punt?

Wortels met ronde punt
Wortels met ronde punt

Die worden dikker als ze de bodem van je bak bereiken, terwijl wortels met een spitse punt dan om een hoekje verder groeien.

Ik kies bekende groentes. Dus: geschikt voor de Makkelijke Moestuin, ons klimaat en super lekker.

Ja, dat klinkt logisch. Maar ik zie geen broccoli of bloemkool. Dat zijn toch ook echte Nederlandse groentes?

Klopt.

Maar daar speelt iets anders: het duurt maandenlang voor je het stronkje of de bloemkool kan oogsten.

Als dat al lukt want de planten zijn magneten voor slakken en rupsen. Bovendien worden ze enorm groot en passen ze niet in één vak.

In de MM ga je juist voor het tegendeel:

  • een snelle, compacte groei
  • eenvoudige teelt
  • veel opbrengst per vak
  • en langdurig oogsten

Kijk maar naar kropsla: daarvan oogst je het eerste blad als de krop nog niet volgroeid is en je gaat er weken mee door, tot het blad bitter wordt.

Blaadjes oogsten van krop- en pluksla
Blaadjes oogsten van krop- en pluksla

Ondertussen heb je in een ander vak alweer nieuwe gezaaid, zodat je door kan oogsten.

En omdat je veel verschillende groentes in één bak zaait, is de variatie enorm. Zo maak je optimaal gebruik van je vakken en oogst je al veel uit één enkele moestuinbak.

Dus:

Met de 30 verschillende soorten groentes en kruiden van mijn zadenpakket heb je al méér dan je nodig hebt.

Bovendien kun je - zeker als beginner - beter afblijven van exotische en lastige groentes.

Dan heb je een veel grotere kans op een goede oogst.

Succes!

Naar de zaadjesshop

PS:

We hebben nog steeds veel bakken. Een aantal gebruiken we voor vaste planten, bloemen en voor kleinfruit. Als ik maar een paar bakken had, zou ik dat nooit doen, maar nu ze er toch staan kan ik ze maar beter gebruiken, toch?

Wil je weten wat er in staat? Geef je dan op voor de MM-mails. Dan hou ik je het hele seizoen op de hoogte :-)

Oh ja: dat restaurantschip? Dat heet het Appeltje. Helaas is het na een enorme waterschade permanent gesloten :-(.

groentes

Blog Comments powered by Disqus.

Moestuintips in je mailbox

Mail van Makkelijke Moestuin