Blog 26/167

Wat zaai jij in je Makkelijke Moestuin?


Restaurantschip het Appeltje
Restaurantschip het Appeltje

In Pieterburen, niet ver van waar ik woon, ligt een oud restaurantschip. Niets fancies hoor: houten tafels, harde stoelen en een kleine keuken in de kombuis. Maar in de keuken staat een fantastische kok. Ik neem er vaak mijn vrienden mee naartoe.

Niet vanwege de prijs, want zó goedkoop is het niet. En ook niet vanwege de kaart. Maar wel omdat de gerechten - en dat zijn er maar vijf - zo ongelooflijk lekker zijn. Zonder poespas en zonder opsmuk: alles puur, recht door zee en uit de streek.

Groningen op zijn best ;-)

Zo is het ook met de moestuin. Aan de groentes die onze voorouders al teelden beleef je veel meer plezier dan aan de exclusieve soorten die je bij specialiseerde zadenbedrijven vindt.

Hoezo? Het is toch juist leuk om bijzondere groentes te telen?

Klopt, maar worteltjes en kropjes sla uit je tuin zijn al bijzonder. Ze zijn niet te vergelijken met wat je uit de supermarkt haalt. Proef een tomaatje uit eigen tuin en je wilt nooit meer anders.

Oogst uit eigen tuin op tafel
Oogst uit eigen tuin op tafel

Dat geldt voor alle groentes en kruiden: vers uit de tuin is 10 x lekkerder dan uit de glasteelt of van ver weg. Daar kan geen exotische groente aan tippen.

Ervaren moestuinders weten dat en telen jaar in jaar uit hetzelfde. Ze experimenteren wel, maar altijd maar een béétje.

Beginners doen het net andersom.

Deed jij dat wel meteen goed dan, toen je begon?

Ik wel :-)

Maar ik had mijn eerste Makkelijke Moestuinbak nog maar nauwelijks in elkaar of mijn moeder begon het internet af te speuren om zaadjes in te kopen. Knolletjes uit de Andes, rankende kruisbeskomkommertjes, paarse radijsjes, schotelvormige courgettes: in no time had ze een doos vol.

"Eh, mam, waar wil je dat allemaal neerzetten?"
"Geen probleem Jelle: ik bouw er nog een bak bij."
"Of twee. Of drie."

En voor ik het wist stonden er 5 grote bakken bij en stond de kas vol met voorzaaisels. Hoe aparter hoe beter: want dat kon je hier niet kopen. De sla en de radijsjes liet ze aan mij over.

De bakken van mijn moeder
De bakken van mijn moeder

Dat eerste jaar aten we bergen sla, peultjes, uien en tomaatjes uit mijn bakken. Tot ieders verbazing, want ik was allesbehalve fanatiek.

Daar kon je mijn moeder niet van beschuldigen: die blééf zaaien, verpotten, verplanten. Ze maakte fantastische bouwsels om haar plantjes te beschermen tegen slecht weer.

De paarse boontjes waren prachtig, al kleurden ze tijdens het koken net zo groen als die van mij. De rode boerenkool overschaduwde de buren, en van de Japanse paksoi en de asperge-broccoli hebben we amper wat gezien. Die vielen ten prooi aan slakken en rupsen.

Maar eerlijk is eerlijk: er zaten ook echte pareltjes bij. Die zaaien we dus nog steeds.

Zitten die ook in jouw zadenpakketjes?

Ja, de Nieuwzeelandse spinazie bijvoorbeeld, die in de zomer groeit, als het voor gewone spinazie te warm is.

Nieuw-Zeelandse spinazie: prima alternatief voor gewone spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie: prima alternatief voor gewone spinazie

Winterpostelein is ook onbekend, maar het is erg lekker, super gezond en die doet het juist weer goed bij koud weer.

Oogstbare winterpostelein
Oogstbare winterpostelein

Palmkool is een soort boerenkool met spits bobbelig blad dat omhoog groeit in plaats van naar opzij.

Palmkool: prachtige blikvanger en heel gezond
Palmkool: prachtige blikvanger en heel gezond

Maar de meeste groentes zijn vrij gewoon, al zijn de soorten soms wel weer bijzonder. Onze courgette krijgt een lange stengel waardoor je de plant omhoog kan leiden aan een klimrek.

Klimcourgette opbinden aan klimrek
Klimcourgette opbinden aan klimrek

Zo neemt hij veel minder ruimte in dan gebruikelijk.

En als je toch radijsjes zaait: waarom dan niet meteen de lekkerste en de grootste?

Reuzenradijs: zo groot als een pingpongbal
Reuzenradijs: zo groot als een pingpongbal

En wortels met een ronde punt?

Wortels met ronde punt
Wortels met ronde punt

Die worden dikker als ze de bodem van je bak bereiken, terwijl wortels met een spitste punt dan om een hoekje verder groeien.

Ik kies bekende groentes. Dus: geschikt voor de Makkelijke Moestuin, ons klimaat en super lekker.

Ja, dat klinkt logisch. Maar ik zie geen broccoli of bloemkool. Dat zijn toch ook echte Nederlandse groentes?

Klopt.

Maar daar speelt iets anders: het duurt maandenlang voor je het stronkje of de bloemkool kan oogsten. Als dat al lukt want de planten zijn magneten voor slakken en rupsen. Bovendien worden ze enorm groot en passen ze niet in één vak.

In de MM ga je juist voor het tegendeel:

  • een snelle, compacte groei
  • eenvoudige teelt
  • veel opbrengst per vak
  • en langdurig oogsten

Kijk maar naar kropsla: daarvan oogst je het eerste blad als de krop nog niet volgroeid is en je gaat er weken meer door, tot het blad bitter wordt.

Blaadjes oogsten van krop- en pluksla
Blaadjes oogsten van krop- en pluksla

Ondertussen heb je in een ander vak alweer nieuwe gezaaid, die het straks overneemt.

En omdat je veel verschillende groentes in één bak te zaait, is de variatie enorm. Zo maak je optimaal gebruik van je vakken en oogst je al veel uit één enkele moestuinbak.

Dus:

Met de 30 verschillende soorten groentes en kruiden van mijn zadenpakket heb je al méér dan je nodig hebt.

Bovendien kun je - zeker als beginner - beter afblijven van exotische en lastige groentes.

Dan heb je een veel grotere kans op een goede oogst.

Succes!

PS:

We hebben nog steeds veel bakken. Een aantal gebruiken we voor vaste planten, bloemen en voor kleinfruit.

Als ik maar een paar bakken had, zou ik dat nooit doen, maar nu ze er toch staan kan ik ze maar beter gebruiken, toch?

Wil je weten wat er in staat? Geef je dan op voor de MM-mails. Dat kost jou een minuutje van je tijd, en ik hou je het hele seizoen op de hoogte :-)

Oh ja: dat restaurantschip? Dat heet het Appeltje. Als je ooit in Pieterburen komt, moet je het echt eens proberen. Hun groentes zijn net zo lekker als die van mij :-)

groentes

Vorige Post Volgende Post

Blog Comments powered by Disqus.